Πρόεδρος της Ανγκόλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πρόεδρος της Αγκόλας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Πρόεδρος είναι ταυτόχρονα και αρχηγός του κράτους και αρχηγός της κυβέρνησης στην Ανγκόλα. Ενώ ο Πρόεδρος διορίζει τον Πρωθυπουργό, η εκτελεστική εξουσία συνήθως ανήκει στον Πρόεδρο. Από το 2010, με βάση το νέο Σύνταγμα, καταργείται το αξίωμα του Πρωθυπουργού και αντικαθίσταται από εκείνο του Αντιπροέδρου.

Ο θεσμός του Προέδρου χρονολογείται από την ανεξαρτησία της Ανγκόλας από την Πορτογαλία. Ο Αγκοστίνιο Νέτο έγινε ο πρώτος πρόεδρος όταν το μαρξιστικό Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Ανγκόλας (MPLA) απέκτησε τον έλεγχο της χώρας από τους Πορτογάλους. Όταν πέθανε ο Νέτο το 1979, τον διαδέχθηκε ο Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος.

Υπό την ηγεσία του Ντος Σάντος, η Ανγκόλα έγινε πολυκομματική δημοκρατία. Στις τελευταίες εκλογές που διενεργήθηκαν το 1992, ο Ντος Σάντος επανεξελέγη με ποσοστό 49%. Ο αντίπαλος του Ντος Σάντος, Τζόνας Σαβίμπι του κόμματος της «Εθνικής Ένωσης για την Ολική Ανεξαρτησία της Ανγκόλας» (UNITA) που έλαβε 40%, ισχυρίστηκε ότι οι εκλογές ήταν αποτέλεσμα νοθείας.

Νέο Σύνταγμα 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Ιανουαρίου 2010 εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο το νέο Σύνταγμα, με τα δύο τρίτα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Με το νέο Σύνταγμα ενδυναμώνονται οι εξουσίες του Προέδρου, ο οποίος δεν θα εκλέγεται απευθείας, αλλά έμμεσα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος θα εκλέγεται από το κόμμα που θα λαμβάνει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές [1].

Κατάλογος Προέδρων της Ανγκόλας (1975-Σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Reuters, FACTBOX-Angola approves new constitution, 21 Ιανουαρίου 2010.