Πρόδρομος Μακρίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρόδρομος Μακρίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20  Μαρτίου 1966
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυνθέτης

Ο Πρόδρομος Μακρίδης είναι Έλληνας μαέστρος, συνθέτης, παιδαγωγός και δημιουργός μουσικοθεατρικών έργων.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Μαρτίου του 1966. Σπούδασε στο Ολυμπιακό Ωδείο και παρακολούθησε σεμινάρια αλλά και ειδικά μαθήματα στο Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ και στο Λονδίνο. Μετά από της σπουδές του, απέκτησε ειδικότητα στη διδασκαλία, τη διεύθυνση μοντέρνας συμφωνικής ορχήστρας, στη σύνθεση μοντέρνας όπερας και μουσικής για θέατρο για παιδιά και στην ενορχήστρωση.

Διατέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Ολυμπιακό Ωδείο και καθηγητής ανώτερων θεωρητικών, διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας, σύνθεσης, πιάνου, σύγχρονου και παιδικού τραγουδιού, αρμόνιου, μοντέρνων κρουστών, και ηχοσυστημάτων & πληροφορικής.

Οι μαθητές του έχουν αριστεύσει και έχουν πετυχημένες καριέρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εχει διδάξει σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Δημιουργεί μουσικοθεατρικά έργα, γραφοντας μουσική, στίχους και κείμενα.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1983 σε συνεργασία με το δήμο Καλλιθέας ανέβασε το μιούζικαλ «Annie». Την ίδια χρονιά έγραψε τη μουσική και διαμόρφωσε σε μιούζικαλ το θεατρικό έργο «Τούρτα απ τον ουρανό» που ανέβαζε η θεατρική ομάδα του Δήμου Καλλιθέας.  

Το 1987 διεύθυνε τη χορωδία της Καστοριάς σε διεπιστημονικό συνέδριο της UNESCO. Το 1991 διαμόρφωσε το θεατρικό έργο της Μαρίας Γουμενοπούλου «Κι Έτσι Σώθηκε Το Δάσος» σε μιούζικαλ, το οποίο ανέβηκε σε πολλά μέρη της Ελλάδας με μεγάλη επιτυχία. Το 1992 συνέθεσε την Rock Όπερα «Προμηθέας Πυρφόρος» σε στίχους Γιώργου Κωτσόπουλου, Νίκου Παπάζογλου και του ιδίου.

Το Μάρτιο του 1993, δημιούργησε τη βάση πληροφορικής (ΒΒS) ΑΛΚΑΙΟΣ για το Πολιτιστικό & Καλλιτεχνικό Κέντρο Ολυμπιακού Ωδείου. Το 1995 συνέθεσε την Rock Όπερα «Κραυγές Σιωπής». To 1996, συνεργάσθηκε με την εταιρία Πουλιάδης και συνεργάτες στο τμήμα Multimedia.

Στις 18 Οκτωβρίου 1996, με το τραγούδι του "Το τραγούδι της στοργής" έγινε η έναρξη των παγκόσμιων εκδηλώσεων του ΟΗΕ (στην Ελλάδα) για το Έτος Για Την Εξάλειψη Της Φτώχειας.

Τα Χριστούγεννα του 1998-1999 έλαβε μέρος στην οργανωτική ομάδα και στην ορχήστρα για την πρωτοχρονιάτικη συναυλία του Δήμου Αθηναίων, ενώ τα Χριστούγεννα του 1999-2000 έλαβε μέρος στην οργανωτική ομάδα και στην ορχήστρα για την πρωτοχρονιάτικη συναυλία του Δήμου Λαμίας για την υποδοχή της χιλιετίας.   

Την περίοδο 2002-2003 διορίστηκε αναπληρωτής καθηγητής μουσικής στο Ελληνοαμερικανικό Ίδρυμα Κολλέγιο Ψυχικού. Εκτός από τα μαθήματα, ανέλαβε την χορωδία και δημιούργησε ορχήστρα του σχολείου αποτελούμενη από μαθητές αλλά και καθηγητές, με την οποία έλαβε μέρος σε συναυλίες που έγιναν στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού. Συνέθεσε μουσική για τα έργα «Ελένη» και «Ειρήνη» που ανέβασε η θεατρική σχολική ομάδα. Επίσης έλαβε μέρος σε όλες τις διασχολικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον διευθυντή του μουσικού τμήματος του Ελληνοαμερικανικού Ιδρύματος, Δημήτρη Μηνακάκη, καθώς και με τη χορωδία και την ορχήστρα σε μεγάλη συναυλία στην Σπάρτη, αλλά και σε συνεργασία με την Κάρμεν Ρουγγέρη και τον Μιχάλη Χατζηγιάννη για μεγάλη χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική εκδήλωση, επίσης σε μεγάλη συναυλία με έργα Μ. Θεοδωράκη και Δ. Μηνακάκη.

Τον Ιανουάριο του 2005 συνθέτει το mini musical  "Ωρα Σχολική", το οποίο τον Μάιο του 2005 ανεβάζει στα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη.

Το Φεβρουάριο του 2005 αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την διεύθυνση του Ολυμπιακού Ωδείου. Τον Φεβρουάριο του 2006 αναλαμβάνει τη μουσική διδασκαλεία στο θεατρικό παιχνίδι της Κάρμεν Ρουγγέρη. Τον Απρίλιο 2006, δημιουργεί στα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη studio ηχογραφήσεων και με στίχους τον μαθητών και μουσική δική του δημιουργεί CD το οποίο εκδίδεται τον Ιούνιο του 2006.

Τον Ιανουάριο του 2007 συνθέτει το μιούζικαλ για παιδιά «Πετρόσουπα» βασισμένο στο ομώνυμο κινέζικο παραμύθι, σε κείμενα και σκηνοθεσία Γιούλης Τσαγκαράκη και Μαρίας Βλάχου, το οποίο ανεβαίνει στο θέατρο «Κιβωτός» τον Μάιο του 2007 από το θεατρικό παιχνίδι της Κάρμεν Ρουγγέρη. Το 2008 συνθέτει μουσική και τραγούδια για το έργο "Μετροκαλικάντζαροι" της Κάρμεν Ρουγγέρη, το οποίο ανεβαίνει στο θέατρο «Κιβωτός» τον Μάιο του 2008 από το θεατρικό παιχνίδι, με επιμέλεια της ιδίας, ενώ το 2009 συνθέτει μουσική και τραγούδια για τα έργα "Όρνιθες" & "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη, τα οποία ανεβαίνουν στο θέατρο «Κιβωτός» τον Μάιο του 2009 από το θεατρικό παιχνίδι.

Την χρονική περίοδο 2009-2010, γράφει, συνθέτει και σκηνοθετεί το έργο "Ήχοι Σιωπής", το οποίο ανεβαίνει από την μουσικοθεατρική ομάδα "Περονόσπορος" στο θέατρο Παραμυθίας στις 27 Ιουνίου 2010. Την χρονική περίοδο 2010-2011, γράφει, συνθέτει και σκηνοθετεί το έργο "Είμαι Εδώ", το οποίο ανεβαίνει από το Teenage Musical Theater του Ολυμπιακού Ωδείου και την μουσικοθεατρική ομάδα "Ότι να 'ναι".

Την χρονική περίοδο 2010-2011, γράφει, συνθέτει και σκηνοθετεί το έργο "Είμαι Εδώ" το οποίο ανεβαίνει από το Teenage Musical Theater του Ολυμπιακού Ωδείου και την μουσικοθεατρική ομάδα "Ότι να 'ναι" στο θέατρο Παραμυθίας στις 25-26 Ιουνίου και 4 Σεπτεμβρίου 2011.

Την χρονική περίοδο 2011-2012, γράφει και συνθέτει το έργο "Λάθος Στιγμή" το οποίο ανεβαίνει από το Teenage Musical Theater του Ολυμπιακού Ωδείου και την μουσικοθεατρική ομάδα "δεν υπάρχει" στο θέατρο Παραμυθίας στις 2-3-4 Ιουλίου 2012.

Από τον Νοέμβριο του 2011 δίδαξε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ σε σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού και τον Ιούνιο του 2012 έγινε παρουσίαση με την παράσταση «Πετρόσουπα» σε δική του μουσική και τραγούδια.

Τον Οκτώβριο του 2012 διορίστηκε ως καθηγητής μουσικοκινητικής αγωγής στο παιδαγωγικό τμήμα και καθηγητής μουσικής και θεατρικού τραγουδιού στα τμήματα χορού και υποκριτικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Την χρονική περίοδο 2012-2013 γράφει και συνθέτει τα έργα «Όταν τα πουλιά κελαηδούν» και «Έπη Τέλους».

Το έργο «Όταν Τα Πουλιά Κελαηδούν» ανεβαίνει στο θέατρο «Εν Αθήναις» στις 2-3-4 Ιουλίου του 2013

Το 2014 ανεβάζει σε συνεργασία με τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου το έργο του «Όταν τα πουλιά κελαηδούν» στο θέατρο του πνευματικού κέντρου Μοσχάτου.

Τον Ιούνιο του 2014 συνθέτει τη μουσική και τα τραγούδια για τις παρουσιάσεις του Α’ και Β’ έτους της σχολής υποκριτικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Τον Οκτώβριο του 2014 συνθέτει την μουσική και τα τραγούδι στο έργο του Ζανό Ντάνια «Η Ομπρέλα Των Θαυμάτων» το οποίο παρουσιάζεται την θεατρική περίοδο 2014-2015 στο κινηματοθέατρο Αλκυονίς. Έκτοτε παίζεται σε διάφορα θέατρα της Ελλάδας.

Το 2015 γράφει τη μουσική για το θεατρικό έργο «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή» των Ρήγα-Αποστόλου, το οποίο ανεβαίνει στο DucTac Theater στο Ντουμπάι τον Νοέμβριο του 2015 από την θεατρική ομάδα Scenes & Skenes για τους Ελληνες στα Αραβικά Εμιράτα, υποστηριζόμενη από το Emfasis Foundation.

Τον Απρίλιο του 2016, γράφει νέο κείμενο και δύο νέα τραγούδια για το παραμύθι "Πετρόσουπα" και το παρουσιάζει με την μουσικοθεατρική ομάδα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Πειραιά στον Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα, καθώς και σε μεγάλη εκδήλωση του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Πειραιά στον Ιστιοπλοϊκό όμιλο Πειραιά.

Έχει συνθέσει έργα για πιάνο, μουσική δωματίου, χορωδία και ορχήστρα. Πολλά από αυτά έχουν εκτελεστεί σε διάφορες συναυλίες αλλά και σε πτυχιακές & διπλωματικές εξετάσεις. Συμμετέχει σε επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού (και ως πρόεδρος) σε πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις διαφόρων ωδείων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ανήκει στη συντακτική ομάδα του Καλλιτεχνικού περιοδικού "ΑΛΚΑΙΟΣ" ως καλλιτεχνικός σύμβουλος.