Εξατομίκευση (υπολογιστές)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Προσωποποίηση (υπολογιστές))

Με τον όρο εξατομίκευση ή προσωποποίηση (αγγλικά: personalization) αναφερόμαστε στη διαδικασία διαμόρφωσης του περιβάλλοντος ενός λογισμικού συστήματος ή διαδικτυακής εφαρμογής με βάση τις προσωπικές επιλογές και προτιμήσεις του χρήστη. Οι προτιμήσεις μπορεί να αφορούν στην επιλογή γλώσσας, αισθητικής, λειτουργικότητας, περιεχομένου κλπ. Με αυτόν τον τρόπο κάθε φορά που ο χρήστης εισέρχεται στο σύστημα ή την εφαρμογή, ενεργοποιούνται οι παραπάνω προτιμήσεις του. Σε προηγμένα συστήματα και εφαρμογές, το ίδιο το σύστημα μπορεί να ρυθμίζει αυτόματα κάποιες από τις προτιμήσεις του χρήστη, βασιζόμενο σε στοιχεία από προηγούμενες επισκέψεις του ή σε προτιμήσεις χρηστών με παρόμοιες επιλογές[1]. Για παράδειγμα, σε έναν επεξεργαστή κειμένου, η εξατομίκευση μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση εμφάνισης με κουμπιά εργαλειοθήκης των εντολών που γνωρίζει πολύ καλά ή χρησιμοποιεί πολύ συχνά ο χρήστης του. Επίσης, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να προτίνει νέα προϊόντα στον χρήστη, σύμφωνα με στοιχεία που έχει από το ιστορικό αναζητήσεών του στο κατάστημα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jung, F., Λαλάς, Χ., Liolios, N., Wilckens, P. Η Πρακτική των Υπολογιστών Βήμα - Βήμα Office 97 & 2000 Μαθαίνεις Δημιουργώντας, Αθήνα: Ευρωπαϊκές Τεχνολογικές Εκδόσεις, 2001, ISBN 960-331-312-2.
  • Dictionary: Personalization, technopedia.com, Ανακτήθηκε στις 08 Ιουλίου 2021

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αποστολάκης, Ι.· Λουκής, Ε., Χάλαρης, Ι. (2008). Ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση: οργάνωση, τεχνολογία και εφαρμογές. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση. σελ. 119-20. ISBN 978-960-02-2189-3.