Προοδευτικό Κόμμα (Ισλανδία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προοδευτικό Κόμμα
Framsóknarflokkurinn
ΗγέτηςΣίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον
Ίδρυση16 Δεκεμβρίου 1916
ΈδραHverfisgata 33, 101 Ρέικιαβικ, Ισλανδία
ΙδεολογίαΦιλελευθερισμός
Κεντρισμός
Ευρωσκεπτικισμός
Πολιτικό φάσμαΚέντρο
Διεθνής προσχώρησηΦιλελεύθερη Διεθνής
Αλθίνγκι
13 / 63
Ιστότοπος
http://www.framsokn.is/
Πολιτικό σύστημα Ισλανδίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Προοδευτικό Κόμμα (ισλ. Framsóknarflokkurinn) είναι ένα ισλανδικό φιλελεύθερο, αγροτικό και κεντρώο πολιτικό κόμμα της Ισλανδίας[1]. Το κόμμα είναι μέλος της Φιλελεύθερης Διεθνούς. Σημερινός ηγέτης του κόμματος είναι ο Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, ο οποίος εξελέγη στην θέση αυτή στις 18 Ιανουαρίου 2009.

Το κόμμα συμμετείχε μαζί με το φιλελεύθερο συντηρητικό Κόμμα Ανεξαρτησίας την περίοδο 1995-2007. Από το 1995 μέχρι το 2004 συμμετείχαν στην κυβέρνηση υπό τον αρχηγό του Κόμματος Ανεξαρτησίας Νταβίντ Όντσον, από το 2004 μέχρι το 2007, όμως, συμμετείχε στην κυβέρνηση υπό τον Χαλντόρ Ασγκρίμσον, ο οποίος προέρχεται από το Προοδευτικό Κόμμα. Ο Ασγκρίμσον παραιτήθηκε το 2006 ύστερα από την κακή πορεία του κόμματος στις δημοτικές εκλογές και η θητεία του έληξε το 2007. Στην συνέχεια, συμμετείχαν στην κυβέρνηση υπό τον Γκέιρ Χάαρντε.

Παρόλο που το κόμμα ιδρύθηκε αρχικά ως αγροτικό κόμμα, πράγμα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα δεδομένου της σημαντικής επιρροής του στους ψαράδες και στους αγρότες, σταδιακά εξελίχθηκε σε φιλελεύθερο κόμμα. Ιδρύθηκε το 1916 ύστερα από την συγχώνευση του Κόμματος Αγροτών (ισλ. Bændaflokkur) και των Ανεξάρτητων Αγροτών (Óháðir bændur).

Το Προοδευτικό Κόμμα ήταν συχνά το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, ενώ έχει συνεργαστεί τόσο με την κεντροδεξιά, όσο και με την κεντροαριστερά.

Τον Ιανουάριο του 2009, το κόμμα αποφάσισε να μεταβάλλει την θέση του σχετικά με την συμμετοχή της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού, ενώ αρχικά ήταν υπέρ της συμμετοχή της χώρας σε αυτήν, διατηρώντας όμως κάποιες επιφυλάξεις, τελικά παραμένει σταθερά αντίθετο σε αυτό, αφήνοντας την Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία και το Λαμπρό Μέλλον ως τα κύρια κόμματα που τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]