Προνύμφη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μια προνύμφη είναι μια ξεχωριστή νεανική μορφή που πολλά ζώα υποβάλλονται πριν τη μεταμόρφωσή τους σε ενήλικες. Τα ζώα με έμμεση ανάπτυξη, όπως έντομα , αμφίβια ή κνιδόζωα συνήθως έχουν μια φάση προνύμφης στον κύκλο ζωής τους.

Η εμφάνιση της προνύμφης είναι γενικά πολύ διαφορετική από την ενήλικη μορφή ( π.χ. κάμπιες και πεταλούδες ), συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών μοναδικών δομών και οργάνων που δεν εμφανίζονται στη μορφή ενηλίκων. Η διατροφή τους μπορεί επίσης να είναι σημαντικά διαφορετική.

Οι προνύμφες προσαρμόζονται συχνά σε περιβάλλοντα ξεχωριστά από τους ενήλικες. Για παράδειγμα, κάποιες προνύμφες, όπως οι γυρίνοι, ζουν σχεδόν αποκλειστικά σε υδάτινα περιβάλλοντα, αλλά μπορούν να ζουν έξω από το νερό ως ενήλικα βατράχια. Ζώντας σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον, οι προνύμφες μπορούν να προστατευθούν από τους θηρευτές και να μειώσουν τον ανταγωνισμό για τους πόρους με τον ενήλικα πληθυσμό.

Τα ζώα στο στάδιο των προνυμφών θα καταναλώνουν τροφή για να τροφοδοτήσουν τη μετάβασή τους στη μορφή ενηλίκων. Σε ορισμένα είδη, όπως τα θυσανόποδα, οι ενήλικες είναι ακίνητοι αλλά οι προνύμφες τους είναι κινητές και χρησιμοποιούν τη κινητή μορφή τους για να διανέμουν τους εαυτούς τους.

Ορισμένες προνύμφες εξαρτώνται από τους ενήλικες για να τα ταΐσουν. Σε πολλά είδη υμενόπτερων, οι προνύμφες τρέφονται από θηλυκές εργάτριες. Στη Ropalidia marginata (είδος σφήκας) τα αρσενικά είναι επίσης ικανά να ταΐζουν τις προνύμφες αλλά είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά, ξοδεύοντας περισσότερο χρόνο και φέρνοντας λιγότερα τρόφιμα στις προνύμφες.

Οι προνύμφες ορισμένων ειδών (για παράδειγμα, μερικά νεογνά ) μπορεί να γίνουν έφηβες και δεν αναπτύσσονται περαιτέρω στη μορφή ενηλίκων. Αυτός είναι ένας τύπος νεοτενίας.

Είναι μια παρανόηση ότι η μορφή νυμφών αντανακλά πάντα την εξελικτική ιστορία της ομάδας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αλλά συχνά το στάδιο των προνυμφών εξελίχθηκε δευτερευόντως, όπως και στα έντομα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μορφή προνύμφης μπορεί να διαφέρει περισσότερο από τη μορφή ενήλικα από την κοινή προέλευση της ομάδας.