Προεδρική εκλογή των Ηνωμένων Πολιτειών 1788–1789

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Προεδρική εκλογή των Ηνωμένων Πολιτειών του 1788-1789 είναι η πρώτη τετραετής διαδικασία εκλογής προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Διεξήχθη την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 1788 έως το Σάββατο 1 Ιανουαρίου 1789. Ήταν η πρώτη προεδρική εκλογή στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την υιοθέτηση του Συντάγματος στις 17 Σεπτεμβρίου 1787. Σε αυτή την εκλογή ο Τζορτζ Ουάσινγκτον εκλέχθηκε ομόφωνα για την πρώτη από τις δύο θητείες του ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με τον Τζον Άνταμς να αναλαμβάνει το καθήκον του πρώτου αντιπροέδρου της χώρας στο πλευρό του.

Πριν τις εκλογές οι ΗΠΑ δεν διέθεταν εκτελεστική εξουσία. Με το προηγούμενο σύστημα σύμφωνα με τα Άρθρα της Συνομοσπονδίας η εθνική κυβέρνηση ηγούνταν από το Κογκρέσου της Συνομοσπονδίας το οποίο διέθετε έναν τελετουργικό πρόεδρο και ορισμένους εκτελεστικούς κλάδους. Ωστόσο ανεξάρτητη εκτελεστική εξουσία δεν υπήρχε εκείνη την περίοδο.

Ο διάσημος Τζορτζ Ουάσινγκτον συμμετείχε ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο. Το μοναδικό θέμα που έπρεπε να ρυθμιστεί ήταν εκείνο του Αντιπροέδρου. Τελικά ο Τζον Άνταμς εκλέχθηκε μαζεύοντας την πλειοψηφία των ψήφων από μια επιτροπή σύμφωνα με το τότε Σύνταγμα της χώρας.