Πριγκιπάτο της Πίνδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Πριγκιπάτο της Πίνδου ήταν ένα κράτος το οποίο προσπάθησε να δημιουργήσει η Ιταλία το 1917, περίοδο κατά την οποία κατείχε την περιφέρεια του Αργυρόκαστρου με τη βοήθεια του Αλκιβιάδη Διαμάντη, Βλάχου από τη Σαμαρίνα ο οποίος είχε μόλις γυρίσει από τη Ρουμανία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικό ρόλο στην ανακήρυξη αυτού του "κράτους" αυτού έπαιξε ρόλο ο Αλκιβιάδης Διαμάντης, Βλάχος, από εύπορη οικογένεια εμπόρων από τη Σαμαρίνα, ο οποίος μετά από μερικά χρόνια σε τοπικό σχολείο, είχες σταλεί για να συνεχίσει τις σπουδές του στην τότε Τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στη Ρουμανία όπου ήταν φοιτητής σε οικονομική σχολή.

Ο Διαμάντης ορίστηκε ηγέτης του πριγκηπάτου και κάλεσε τους «Βλάχους αδερφούς» σε συστράτευση και συνοδευόμενος από Ιταλούς στρατιώτες γύριζε στα χωριά και κήρυττε, σε καιρούς πείνας, ότι η Ρουμανία επρόκειτο να στείλει πολλές οκάδες σιτάρι για να μοιραστούν μόνο στους Βλάχους. Οι προσπάθειές του Διαμάντη για τον προσεταιρισμό των Βλάχων δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Επιστροφή του Διαμάντη στην Ελλάδα το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και νεώτερες αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλκιβιάδης Διαμάντης γύρισε στην Ελλάδα το 1942 και ίδρυσε στη Λάρισα οργάνωση Βλάχων της Κάτω Βαλκανικής της οποίας ήταν αρχηγός και εκπρόσωπος. Η οργάνωση αυτή υποστήριζε τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και προσπάθησε να προσεταιριστεί Βλάχους της Λάρισας και άλλων περιοχών της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Στη νεώτερη βιβλιογραφία η οργάνωση αυτή αναφέρεται ως Λεγεώνα των Βλάχων. Μετά την έναρξη δραστηριότητας αντιστασιακών ομάδων (κυρίως του ΕΑΜ), μέλη της Λεγεώνας θανατώθηκαν από αυτές και η Λεγεώνα διαλύθηκε.

Σε νεώτερες αναφορές χρησιμοποιείται σε κάποιες περιπτώσεις ο όρος «Πριγκιπάτο της Πίνδου», για την οργάνωση των Βλάχων του Διαμάντη και την δραστηριότητά του μεταξύ 1942-1943. Σημειώνεται ότι ο όρος δεν χρησιμοποιήθηκε εγγράφως ούτε από τον ίδιο, ούτε από άλλους κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αν και αναφέρεται ότι ο Διαμάντης αναφερόταν κάποιες φορές από υποστηρικτές του ως πρίγκιπας και αυτός ή μέλη της οργάνωσής του, ανέφεραν σχέδιο για ίδρυση Πριγκιπάτου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Principauté du Pinde et Voïvodie de la Macédoine της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Principality of Pindus and Voivodship of Macedonia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).