Ποταμός Ντεσαγουαδέρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποταμός Ντεσαγουαδέρο
ΕκβολέςΚολοράδο
ΧώραΑργεντινή
Μήκος1.515 χλμ
ΠαραπόταμοιJáchal River, Ποταμός Σαν Χουάν, Atuel River, Tunuyán River, Diamante River, río Bermejo-Vinchina και Huaco River
Χάρτης

Ο Ποταμός Ντεσαγουαδέρο (ισπανικά: Río Desaguadero, προφορά ΔΦΑ: [ˈri.o ðesaɣwaˈðeɾo]) είναι το γενικό όνομα ενός ποταμού στη δυτική Αργεντινή που λαμβάνει διαφορετικά ονόματα στην πορεία του 1.515 χιλιομέτρων, με το σημαντικότερο τμήμα του που ονομάζεται κυρίως Ντεσαγουαδέρο.

Ο ποταμός σηματοδότησε το παραδοσιακό σύνορο μεταξύ των Αντιβασιλείων του Μπουένος Άιρες και του Περού.[1]

Χάρτης των λεκανών απορροής του ποταμού Κολοράδο (στο πορτοκαλί) και του Ποταμού Ντεσαγουαδέρο (στο κίτρινο)

Η πηγή του βρίσκεται στις Άνδεις, στα 5.500 μέτρα υψόμετρο, στη νότια κλίση του βουνού Σέρρο Μπονέτε, στο βόρειο της επαρχίας Λα Ριόχα, κοντά στο όριο με την επαρχία Καταμάρκα.

Στην Λα Ριόχα ο ποταμός ονομάζεται, σε τάξη, Ρίο δε Όρο, Ρίο Μπονέτε και Χαγουέ, αν και είναι κυρίως γνωστός ως Βιντσίνα ή Μπερμέχο, δημιουργώντας μερικές φορές σύγχυση με τον ποταμό Μπερμέχο που βρίσκεται βορειότερα.

Ο ποταμός συνεχίζει νότια-νοτιοανατολικά για να διασχίζει τα ανατολικά της επαρχίας του Σαν Χουάν, όπου λαμβάνει τα νερά των παραπόταμων Ποταμός Χάτσαλ και Ποταμός Σαν Χουάν.

Ο Ντεσαγουαδέρο γίνεται το φυσικό όριο μεταξύ των επαρχιών της επαρχία Μεντόσα και του Σαν Λουίς.

Ο Ντεσαγουαδέρο εισέρχεται στην επαρχία επαρχία Λα Πάμπα και λαμβάνει το όνομα του Τσαδιλεουβού ή Τσαδιλέο, λέξεις στη Μαπούτσε γλώσσα που σημαίνουν «Αλμυρός Ποταμός» (Río Salado), άλλο από τα ονόματα που λαμβάνει.

Κατόπιν αποκτά άλλο όνομα - Κουρακό ("Πέτρινο Νερό"), τελειώνοντας στον ποταμό Κολοράδο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]