Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης
ΣκηνοθεσίαΑλέκος Σακελλάριος[1]
ΠαραγωγήΙ. Καρατζόπουλος & σία
ΣενάριοΑλέκος Σακελλάριος - Χρήστος Γιαννακόπουλος
ΙστορίαΧρήστος Γιαννακόπουλος
Βασισμένο σεομότιτλο θεατρικό έργο
ΠρωταγωνιστέςΘανάσης Βέγγος
Γιάννης Βογιατζής
Νίκος Φέρμας
Μαρίκα Κρεβατά
Νίκη Λινάρδου
Γιώργος Γαβριηλίδης
Μπέτυ Μοσχονά
Δημήτρης Νικολαΐδης
Κατερίνα Γιουλάκη
Γκιζέλα Ντάλι
ΜουσικήΜανόλης Χιώτης
ΤραγούδιΜαίρη Λίντα, Μανόλης Χιώτης, Τρίο Μπριλλάντε
ΦωτογραφίαΣτέλιος Ραμάκης
ΜοντάζΓιώργος Τριανταφύλλου
ΔιανομήΚαραγιάννης Καρατζόπουλος
Πρώτη προβολή1963
Κυκλοφορία1963
Διάρκεια77
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Το Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης είναι ελληνική κωμική ταινία του 1963, σε παραγωγή Καραγιάννης - Καρατζόπουλος και σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου. Αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου θεατρικού έργου του Χρήστου Γιαννακόπουλου. Το σενάριο της ταινίας το επιμελήθηκε ο Σακελλάριος με τον Γιαννακόπουλο.[2] Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Βέγγος, Μαρίκα Κρεββατά, Γιώργος Γαβριηλίδης, Νίκη Λινάρδου και Γιάννης Βογιατζής[3]

Ο Θανάσης Βέγγος υποδύεται έναν φτωχό επαρχιώτη που εγκαθίσταται στην Αθήνα αναζητώντας δουλειά κι επειδή έχει μεγάλη ανάγκη δέχεται όποια δουλειά του προσφέρουν, από σερβιτόρος και φωτογράφος μέχρι βοηθός φαρμακοποιού και διαιτητής αγώνων πυγμαχίας. Δυστυχώς για τον ίδιο, δεν καταφέρνει να στεριώσει πουθενά και βιώνοντας κωμικοτραγικές καταστάσεις στο τέλος αναγκάζεται να επιστρέψει στο χωριό του.[3]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έχει ως βασικό της ήρωα τον Θανάση Μπιρμπίλη, ο οποίος φτάνει από το χωριό του στην Αθήνα με το πλοίο, για να εργαστεί. Η ταινία εξιστορεί τις 5 δουλειές που έκανε ο Θανάσης στην Αθήνα: γκαρσόνι, διαιτητής μποξ, βοηθός φαρμακοποιού, ιδιοκτήτης φωτογραφείου και αστυνομικός, ενώ το τελευταίο μέρος της ιστορίας αναφέρεται στην ερωτική ιστορία του Θανάση.

Σερβιτόρος σε ταβέρνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού ο Θανάσης μίλησε στον βουλευτή Μπακατσουλάρα, πήγε να εργαστεί ως γκαρσόνι στο εστιατόριο Αλικαρνασσός, του Μπούρμπουρη. Συνολικά εκεί έρχονται δύο πελάτες και μία οικογένεια. Ο πρώτος πελάτης είναι απαιτητικός και ζητάει από τον Θανάση πολλά, ο δεύτερος είναι κουφός και συνεννοείται δύσκολα και η οικογένεια έχει ένα παιδάκι που έχει να φάει μία εβδομάδα. Κάποια στιγμή, τον αναζητούν οι δύο πελάτες ενώ μίλαγε με το παιδάκι και ψάχνανε τι θα του άρεσε να φάει, εκείνο αρνιόταν σε όλες τις προτάσεις του Θανάση και των γονιών του. Η πίεση από τους δύο πελάτες σε συνδυασμό με το πείσμα του παιδιού τού έφερε μεγάλα νεύρα. Κι αφού ο μικρός δεν ήθελε τίποτα, του έριξε μία μακαρονάδα στο πρόσωπο. Τότε, όλοι οι θαμώνες αντέδρασαν με αυτήν τη συμπεριφορά και αφού τον ξυλοκόπησαν, απολύθηκε.

Διαιτητής σε πυγμαχικό αγώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θανάσης αφού συναντά τυχαία έναν πατριώτη του από το χωριό και του λέει ότι έμεινε χωρίς δουλειά, εκείνος του προτείνει να γίνει διαιτητής σε έναν αγώνα πυγμαχίας που θα αγωνιστεί ο Τρύφωνας, ένας πατριώτης του επίσης. Και του επισημαίνει ότι πρέπει να κερδίσει ο Τρύφωνας, το πατριωτάκι τους. Ο Θανάσης δέχεται, είχε ανάγκη από δουλειά. Στον αγώνα εμφανίζεται ο Ηρακλής Σπαζομούρης και ο Τρύφωνας Μπακατσούλας. Αρχικά ο πατριώτης του Θανάση, του είχε πει πως ο Τρύφωνας είναι θηρίο, πράγμα που δεν αλήθευε καθώς ο Τρύφωνας ήταν ιδιαίτερα λεπτός και αδύναμος, σε αντίθεση με τον Σπαζομούρη. Ο αγώνας, φυσικά, ήταν ολέθριος για τον Τρύφωνα. Ο Θανάσης όμως προσπαθούσε να νικήσει ο Τρύφωνας, αλλά όσο κι αν αργούσε να μετρήσει, ενώ ήταν κάτω ο Τρύφωνας, εκείνος δεν σηκωνόταν. Κάποια στιγμή, όταν πέφτει κάτω ο Σπαζομούρης, με τρικλοποδιά, Ο Θανάσης μετρά 1,2,3,4,5 και 5 ίσον 10, ανακηρύσσοντας νικητή τον Τρύφωνα. Αυτό εξόργισε τους θεατές και τον χτύπησαν πολύ.

Βοηθός φαρμακοποιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το ξύλο που έφαγε ο Θανάσης, τον πηγαίνουν κάποιοι άνθρωποι σε ένα φαρμακείο. Ο φαρμακοποιός τον λυπάται και του δίνει εργασία. Η πρώτη του νυχτερινή βάρδια δεν παέι και τόσο καλά. Ο πρώτος πελάτης ζητά απλά μία ασπιρίνη. Ο δεύτερος, μία γυναίκα, που χάνει το παλικάρι της. Ο τρίτος πονάει σε διάφορα σημεία στο σώμα του και ο τέταρτος είναι ένα ζευγαράκι, που η κοπέλα όλο λιποθυμάει. Στον δεύτερο δίνει τυχαία φάρμακα. Στον τρίτο το ίδιο, και του προκαλεί στομαχικές διαταραχές, ενώ στο ζευγάρι, αρχίζει να τσακώνεται με τον άντρα και φεύγει κι από εκεί.

Ιδιοκτήτης φωτογραφείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού χηρεύει μία γνωστή του, αναλαμβάνει το φωτογραφείο του άντρα της, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Εκεί έρχονται 3 πελάτες: ένας να πάρει τις φωτογραφίες του (οι οποίες είναι χάλια), μία οικογένεια και μία χορεύτρια. Το πρόβλημα του Θανάση ήταν ότι δεν μπορούσε να βγάλει όλους όσους ήταν στο πλάνο, του έφευγε «ο άκρος δεξιός». Έτσι έγινε μεγάλος αγώνας για να φωτογραφίσει την οικογένεια. Τέλος ήρθε μία χορεύτρια, η οποία ήθελε να βγάλει προκλητικές φωτογραφίες. Το καλλίγραμμο σώμα της ζάλισε τον Θανάση και λιποθύμησε.

Αστυνομικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελευταία του δουλειά είναι αστυφύλακας, κατά την οποία τον φωνάζουν σε ένα σπίτι, στο οποίο έχει εισβάλει κάποιος ληστής. Ο Θανάσης τρομαγμένος φτάνει στο σπίτι. Όταν πια βλέπουν ότι δεν υπάρχει κανένας, ακούν έναν θόρυβο, αλλά ο Θανάσης θέλει να φύγει, γιατί λέει δεν κυνηγάν φαντάσματα οι αστυνομικοί. Τελικά βρίσκει το θάρρος να πάει στην κουζίνα να δει τι γίνεται, και όλος αυτός ο θόρυβος ήταν απλώς μία γάτα.

Στο τέλος της ταινίας η δράση μεταφέρεται σε μία ταβέρνα, όπου ο Θανάσης έχει βγει με την κοπέλα του, της οποίας ο πρώην, ένας σκληρός τύπος, τυχαίνει να βρίσκεται επίσης στην ταβέρνα. Η κοπέλα του Θανάση θα τα ξαναβρεί με τον πρώην της και ο Θανάσης απογοητευμένος και ηττημένος θα γυρίσει στο χωριό του.

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους το 1963, κόβοντας 184.900 εισιτήρια, και ήρθε 29η σε σύνολο 92 ταινιών.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0122670/. Ανακτήθηκε στις 16  Απριλίου 2016.
  2. Ταινιοθήκη της Ελλάδος (2006). «ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2015. 
  3. 3,0 3,1 Star (11 Ιανουαρίου 2015). «ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]