Πολιτειακό Νομοθετικό Σώμα της Μοντάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολιτειακό Νομοθετικό Σώμα της Μοντάνα
Είδος
ΤύποςΔιθάλαμο
ΣώματαΓερουσία
Βουλή των Αντιπροσώπων
Ηγεσία
Πρόεδρος της Γερουσίας
Τζιμ Πίτερσον (Ρ)
Από 3 Ιανουαρίου 2011
Πρόεδρος της Βουλής
Μάικ Μίλμπερν (Ρ)
Από 3 Ιανουαρίου 2011
Δομή
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
Δημοκρατκό Κόμμα
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
Εκλογές
Τελευταία εκλογή
2 Νοεμβρίου 2010
Τόπος συνεδριάσεων
Πολιτειακό Καπιτώλιο της Μοντάνα, Έλενα
Ιστοσελίδα
http://leg.mt.gov/css/default.asp

Το Πολιτειακό Νομοθετικό Σώμα της Μοντάνα (αγγλικά:Montana State Legislature) είναι το πολιτειακό νομοθετικό σώμα της πολιτείας Μοντάνα των ΗΠΑ. Αποτελείται από την 100μελή Βουλή των Αντιπροσώπων της Μοντάνα και την 50μελή Γερουσία της Μοντάνα.

Το Σύνταγμα της Μοντάνα υπαγορεύει ότι το νομοθετικό σώμα συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση για όχι περισσότερο από 90 ημέρες σε κάθε περιττό έτος. Το βασικό έργο του νομοθετικού σώματος είναι να περνά ισοσκελισμένους διετείς προϋπολογισμούς που πρέπει μετά να εγκριθούν από τον Κυβερνήτη.

Απότην εποχή που η Μοντάνα προάχθηκε σε πολιτεία, το Νομοθετικό Σώμα διαιρείται από κομματικές γραμμές σε σταθερή βάση και κατά άρτιους αριθμούς. Από την υιοθέτηση του παρόντος πολιτειακού συντάγματος το 1972, το οποίο διέτασσε μονομελείς νομοθετικές περιφέρειες για πρώτη φοράα στην ιστορία της πολιτείας, η Γερουσία της Μοντάνα έχει συνολικά ελεγχθεί από τους Δημοκρατικούς για 9 συνεδριάσεις, και από τους Ρεπουμπλικανούς για 10 συνεδριάσεις. Κατά την ίδια περίοδο, η Βουλή της Μοντάνα έχει ελεγχθεί από τους Δημοκρατικούς σε 8 συνεδριάσεις και από τους Ρεπουμπλικανούς σε 9 συνεδριάσεις με δύο ισοπαλίες. Σύμφωνα με τον πολιτειακό νόμο, σε περίπτωση ισοπαλίας, ο έλεγχος πηγαίνει στο κόμμα του παρόντος Κυβερνήτη. Το 62ο Νομοθετικό Σώμα (2011-2012) ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με την Βουλή να έχει 68 Ρεπουμπλικανούς μέλη και 32 μέλη Δημοκρατικούς, και η Γερουσία έχει 28 Ρεπουμπλικανούς και 22 Δημοκρατικούς.

Τα μέλη περιορίζονται σε το πολύ 8 έτη σε κάθε σώμα αλλά το όριο θητείας είναι συνεχόμενο μη ισόβιο.

Το Πολιτειακό Νομοθετκό Σώμα της Μοντάνα συνέρχεται στην πολιτειακή πρωτεύουσα της Έλενα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]