Πολέμων ο Αθηναίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολέμων ο Αθηναίος
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Πολέμων ὁ Ἀθηναῖος (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση2ος αιώνας
Ίλιον Αττικής
ΥπηκοότηταΑρχαία Αθήνα
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςφιλοσοφία
Ιδιότηταγεωγράφος, φιλόσοφος, συγγραφέας και ιστορικός

Ο Πολέμων (220 π.Χ. - 160 π.Χ.), αποκαλούμενος «ο Αθηναίος» ή «ο Ιλιεύς» (δηλαδή από το Ίλιο) ή «ο Περιηγητής», ήταν αρχαίος Έλληνας περιηγητής γεωγράφος, τοπογράφος, φιλόσοφος και ιστορικός.

Γεννήθηκε κοντά στο Ίλιο της Τρωάδας, ήταν γιος του Ευηγέτη και έδρασε τον 2ο αιώνα π.Χ. Τον αναφέρουν ο Πλούταρχος και ο Στέφανος ο Βυζάντιος. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια. Ήταν μαθητής του Στωικού φιλοσόφου Παναίτιου. Οι περιηγήσεις του έλαβαν χώρα σε μεγάλο μέρος της Αρχαίας Ελλάδας, σε Μικρά Ασία, Ιταλία, Σικελία, και Αίγυπτο συλλέγοντας πλήθος πληροφοριών που αφορούσαν στα αξιοθέατα και καλλιτεχνικούς θησαυρούς της εποχής. Επίσης ήταν και αντιγραφέας πολλών επιγραφών, γεγονός που αποτυπώνεται στο έργο του Περί των κατά πόλεις επιγραμμάτων και του έδωσε τον τίτλο στηλοκόπας[1].

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνέγραψε αρκετά περιηγητικά έργα, εκ των οποίων διεσώθησαν ελάχιστα, κυρίως οι τίτλοι και μικρά αποσπάσματα. Θεωρείται ότι υπήρξε σημαντική πηγή άντλησης πληροφοριών για μεταγενέστερους όπως οι Στράβων, Πλούταρχος, Παυσανίας και Αθήναιος. Συχνά του απονέμεται ο τίτλος του ιδρυτή της επιστημονικής αρχαιολογικής έρευνας λόγω της μεθοδολογίας του που συνίστατο στην αυτοψία των προς περιγραφή χώρων, την τοπογράφησή τους και την πλήρη ιστορία τους. Τα κείμενά του αφορούσαν στην αθηναϊκή Ακρόπολη, στην Ιερά Οδό προς Ελευσίνα, στη Σπάρτη, στους Θησαυρούς των Δελφών και στις περιοχές του Ιλίου της Δωδώνης και της Σαμοθράκης.

Συγγράμματα που φέρεται να έγραψε ο Πολέμων, και των οποίων έχουν διασωθεί μόνο αποσπάσματα, κατά αλφαβητική σειρά, είναι:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, Τόμος 50, σελίδα 63.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Athenaeus, vi. 234
  2. 2,0 2,1 Πολέμων δ᾽ ὁ περιηγητὴς τέτταρα βιβλία συνέγραψε περὶ τῶν ἀναθημάτων τῶν ἐν ἀκροπόλει· τὸ δ᾽ ἀνάλογον συμβαίνει καὶ ἐπὶ τῶν ἄλλων τῆς πόλεως μερῶν καὶ τῆς χώρας· Ἐλευσῖνά τε εἰπὼν ἕνα τῶν ἑκατὸν ἑβδομήκοντα δήμων πρὸς δὲ καὶ τεττάρων, ὥς φασιν, οὐδένα τῶν ἄλλων ὠνόμακεν. - Στράβων, Γεωγραφικά, 9.1.16

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]