Ποκάρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 28°15′50″N 83°58′20″E / 28.26389°N 83.97222°E / 28.26389; 83.97222

Ποκάρα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ποκάρα
28°12′35″N 83°59′7″E
ΧώραΝεπάλ
Διοικητική υπαγωγήΣυνοικία Κάσκι
Ίδρυση1962
Έκταση56 km²
Υψόμετρο900 μέτρα
Πληθυσμός353.841 (2017)
Ταχ. κωδ.33700 (WRPD), 33702, 33704, 33706, 33708, 33713
Τηλ. κωδ.061
Ζώνη ώραςUTC+05:45
Χειμερινή ώρα Νεπάλ
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ποκάρα (νεπαλ.: पोखरा, pokharā) είναι η δεύτερη σε έκταση και πληθυσμό μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ, μετά την Κατμαντού. Έχει έκταση 11,6 τ.μ. και πληθυσμό 350.000 κατοίκους. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας, στη Δυτική περιφέρεια, στο Κάσκι της ζώνης Γκαντάκι.

Το αεροδρόμιο της Ποκάρα

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όρος Ματσχαπούτσχρε (माछापुछ्रे)

Η Ποκάρα βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της Πεδιάδας της Ποκάρα, που είναι μέρος της Πεδιάδας Σέτι Νταουλαγκίρι. Ο ποταμός Σέτι έχει κάνει υπέροχα φαράγγια μέσα στην πεδιάδα, που είναι ορατά μόνο από ψηλά ή από τον αέρα. Στα ανατολικά της Ποκάρα βρίσκεται η Λεϊκνάτ, ένας πρόσφατα ιδρυμένος δήμος και πόλη.

Η Ποκάρα βρέχεται στα νότια από τη Λίμνη Πέουα Ταλ και στα βόρεια "ακουμπάει" την οροσειρά Αναπούρνα και στη μέση της οροσειράς το όρος Ματσχαπούτσχρε, που σημαίνει Ουρά Ψαριού. Το όρος αυτό επιβάλλει τον βόρειο ορίζοντα της πόλης και το όνομά του βγήκε από τις δίδυμες κορυφές του, που είναι δεν ορατές από το νότο. Το υπέδαφος της Πεδιάδας της Ποκάρας ευνοεί την ανάπτυξη σπηλιών, από τις οποίες μπορούν να βρεθούν τρεις: Μαχένδρα, Μπατ και Γκουπτεσουόρ.

Οι καταράχτες Ντέιβιντ

Νότια της πόλης, ένας παραπόταμος του ποταμού Σέτι, που έρχεται από τη λίμνη Πέουα Ταλ, εξαφανίζεται στο Πατάλε Τσχάνγο (Καταράχτες Χελ ή Ντέβι ή Ντέιβιντ) σε ένα φαράγγι στο υπέδαφος για να ξαναεμφανιστεί 500 μέτρα νοτιότερα.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ποκάρα βρίσκεται 198 χιλιόμετρα δυτικά της Κατμαντού, 90 χιλιόμετρα δυτικά του Μουγκλίνγκ, 178 χιλιόμετρα από το Τσιτουάν, βόρεια του Σαναούλι, 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολιά του Τζομσόμ και 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Μπαγκλούνγκ.

Λίμνες και ποτάμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ποκάρα είναι πλούσια σε πηγές νερού, κυρίως λίμνες και ποτάμια, και έτσι υπάρχουν πολλές δραστηριότητες νερού, όπως κολύμβηση, βαρκάδα, ράφτινγκ, κ.τ.λ.

Λίμνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη Πέουα Ταλ (1982)
  • Πέουα
  • Μπενγκάς
  • Ρούπα
  • Γκούντε
  • Νεουράνι
  • Ντεεπάνγκ
  • Μαΐντυ
  • Κάστεϋ
  • Κάου
  • Φούσρε
  • Χαρπάν (κύρια πηγή της λίμνης Πέουα)
  • Πάνι
  • Κάλι
  • Μπαλάμ
  • Μπουρτζούνγκ

Ποτάμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σέτι
  • Γκαντάκι
  • Μπιτζαγιαπούρ
  • Γιάμδι
  • Φέδι
  • Μπαγκάντι & Γκαντούγουα (χύνεται στον ποταμό Σέτι)

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα της Ποκάρα είναι υπο-τροπικό. Η θερμοκρασία κατά μέσο όρο φτάνει το καλοκαίρι τους 25 – 35 °C, ενώ το χειμώνα τους -2 – 15 °C.

Υψηλότερη θερμοκρασία
Μήνας Βαθμοί Κελσίου (Φαρενάιτ)
Ιανουάριος 16 (61)
Φεβρουάριος 18 (64)
Μάρτιος 22 (72)
Απρίλιος 26 (79)
Μάιος 26 (79)
Ιούνιος 27 (81)
Ιούλιος 26 (79)
Αύγουστος 26 (79)
Σεπτέμβριος 26 (79)
Οκτώβριος 24 (75)
Νοέμβριος 21 (70)
Δεκέμβριος 17 (63)
Μ.Ο. 23.0 (73.4)
Χαμηλή θερμοκρασία
Μήνας Βαθμοί Κελσίου (Φαρενάιτ)
Ιανουάριος 4 (39)
Φεβρουάριος 6 (43)
Μάρτιος 10 (50)
Απρίλιος 13 (55)
Μάιος 17 (63)
Ιούνιος 20 (68)
Ιούλιος 21 (70)
Αύγουστος 21 (70)
Σεπτέμβριος 19 (66)
Οκτώβριος 15 (59)
Νοέμβριος 9 (48)
Δεκέμβριος 5 (41)
Μ.Ο. 13.3 (56.0)

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ποκάρα απλώνεται σε έναν σημαντικό δρόμο ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία. Το 17ο αιώνα ήταν μέρος του Βασιλειου του Κάσκι, που ήταν ένα από τα 24 βασίλεια του Νεπάλ. Πολλά βουνά γύρω-γύρω από την Ποκάρα έχουν ακόμα ερείπεια από εκείνη την εποχή. Το 1786 ο Πρίτβι Ναραγιάν Σαχ (पृथ्वीनारायण शाह) έβαλε και την Ποκάρα στο βασίλειό του. Από τότε είχε γίνει σημαντικό μέρος στους δρόμους Κατμαντού με Τζούμλα και Ινδίας με Θιβέτ.

Η Ποκάρα κατοικούνταν από τους Κας (Μπράχμιν, Τσχέτρι, Τακούρι και Νταλίτς). Οι κύριες κοινότητες βρίσκονταν στις περιοχές Παρσυάνγκ, Πάρδι, Μαλεπατάν και Χαριτσόουκ της Ποκάρα και του Μάτζχι, κοντά στη λίμνη Πέουα Ταλ. Αργότερα, τον 18ο αιώνα, οι νεβάρι του Μπακταπούρ μετανάστευσαν στην Ποκάρα και εγκαταστάθηκαν κοντά στις τοποθεσίες κύριων επιχειρήσεων όπως ο ναός Μπιντιγιαμπασίνι, το Ναλακομούκ και το Μπαϊράμπ Τόλε. Η ίδρυση μιας βρετανικής στρατοπεδέδευσης έφερε μεγαλύτερες κοινότητες Μαγκάρ και Γκουρούνγκ στην Ποκάρα. Υπάρχει επίσης πληθυσμός νεβάρι στην πόλη. Μια μικρή κοινότητα Μούσλιμ βρίσκεται ανατολικά της Ποκάρα και λέγεται αλλιώς Μίγια Πατάν.

Τα κοντινά λοφοχωριά γύρω-γύρω από την Ποκάρα είναι μια αναμοιγμένη κοινότητα του Κας και Γκουρούνγκ. Μικρές κοινότητες Μανγκάρ είναι και αυτές παρούσες περισσότερο στους νότιους λόφους έξω από τα όρια της Ποκάρα. Η κοινότητα Νεβάρ σχεδόν δεν υπάρχει στα χωριά στους νότιους λόφους έξω από τα όρια της Ποκάρα.

Από το 1959 έως το 1962 περίπου 3.000.000 πρόσφυγες έφυγαν από το Νεπάλ στο γειτονικό Θιβέτ, αφού προσαρτήθηκε από την Κίνα. Τέσσερεις στρατοπεδεύσεις προσφύγων ιδρύθηκαν μέσα και γύρω από την Ποκάρα: Τασιπαλκέλ, Τασιλίνγκ, Παλτζορλίνγκ και Τζαμπλίνγκ. Αυτές οι στρατοπεδεύσεις έχουν μετατραπεί σε καλά χτισμένους οικισμούς, ο καθένας με ένα γκόμπα (Βουδαϊστική οχύρωση), στούπα (πέτρινη δομή που περιέχει Βουδαϊστικά λείψανα) και την ειδιαίτερη αρχιτεκτονική του.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αθλητικές δραστηριότητες στην Ποκάρα γίνονται στο Στάδιο Ποκάρα Ρανγκασάλα στο Ραμπαζάαρ. Η ομάδα βόλεϋ των γυναικών επιβάλλεται περισσότερο από παίχτριες από την Περιφέρεια Ποκάρα. Η πιο γόνιμη αθλητική θέσπιση είναι το Σαχάρα Κλαμπ. Μερικά νοτιοασιατικά κλαμπ για τουρνουά ποδοσφαίρου, όπως το Άχα Γκολντ Καπ και το Σαφάλ Καπ κρατούνται στην Ποκάρα. Υπάρχουν πολλά γήπεδα τέννις και γκολφ μέσα και γύρω από την πόλη. Κοντά στο λόφο Σαρανγκότ έχει αναπτύξει σαν μια καλή έλξη για περιπετειώδη τουρισμό όπως το Παρατέντ και ο Αλεξιπτοτισμός (Sky diving). Τα τοπικά κλαμπ κρατούν ενεργώς και συμμετέχουν σε διαφορετικά τουρνουά, ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο κρίκετ και στο βόλεϊ με παραδοσιακά παιχνίδια με διαφορετικά εισιτήρια. Οι διάφοροι αγώνες τρέξιμου που περιλαμβάνουν το μαραθόνιο, διαχειρίζονται στην πεδιάδα. Τα αθλήματα περιπέτειας είναι πιο γνωστά μεταξύ των τουριστών με δραστηριότητες όπως αθλήματα σε φαράγγια, σκαρφάλωμα σε βράχους, κ.τ.λ.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μουσική στην Ποκάρα είναι διαφορετική από άλλα μέρη του Νεπάλ. Η παραδοσιακή μουσική έχει επικρατιθεί σε όλο το μουσικό σενάριο της Ποκάρα. Τα παραδοσιακά τραγούδια του Νεπάλ κατάγονται από την Δυτική περιφέρεια (Γκαντάκι, Νταουλαγκίρι και Λουμπίνι) (η Ποκάρα βρίσκεται στο Γκαντάκι). Οι περισσότεροι παραδοσιακοί τραγουδιστές κατάγονται από αυτήν την περιφέρεια. Το γνωστό, μάλιστα, τραγούδι "Ρεσάμ φιρίρι" κατάγεται από την Ποκάρα. Πολλοί νέοι τραγουδιστές και μουσικές μπάντες έρχονται να τραγουδίσουν στην Πεδιάδα της Ποκάρα. Η Γκ9, μια μπάντα από την Ποκάρα, κατάφερε να νικήσει την ΣΠράιτ Μπαντ Νεπάλ Τσάλεντζ. Η Ρίτου Λάμα, μια άλλη μπάντα που ήρθε από την Ποκάρα, κατάφερε να νικήσει το Αστέρι του Τραγουδιού-Δεύτερος Διαγωνισμός. Και οι δύο αυτές μπάντες ήταν Εθνικές Προκλήσεις του Νεπάλ. Πολλές συναυλίες κρατούνται στην Πεδιάδα της Ποκάρα σε διαφορετικές γιορτές και φεστιβάλ.

Μπάντες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποιες μπάντες της Ποκάρα είναι η Νεπατάγια, που ήταν η πρώτη μπάντα του Νεπάλ, η Μπάντα της Ακμής, η Ρίτου Λάμα, η Τζχαλάκ Μαν Γκαντάρμπχα, η Καντχάρα, η Ντ-μάρτσα, η Γκ9, η Μαντιάνχα ή Κάρνα Κας, η Χαϊντέβι Κοϊράλα και η Πρατζαπάτι Παρατζούλι.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικά σχολεία και πανεπιστήμια στην Ποκάρα είναι το Πανεπιστήμιο Πριτίβι Ναραγιάν, το Πανεπιστήμιο της Ποκάρα, το Μηχανικό Κολλέγιο της Ποκάρα, το Δασικό Πανεπιστήμιο, το Σχολείο του Γκαντάκι, το Νοσοκομιακό Πανεπιστήμιο, που βρίσκεται κάτω από το Πανεπιστήμιο Τριμπουβάν και το Κολλέγιο Επιστημών και Ιατρικής του Μανιπάλ, το Γυμνάσαιο Αμαρσίνγκ, που είναι ένα από τα παλιότερα ινστιτούτα, το Πανεπιστήμιο Καλίκας, το Πολλαπλό Πανεπιστήμιο του Τζαναπρίγια (ΠΠΤ), το Κολλέγιο Επιστημών και Ιατρικής το Γκαντάκι, το οποίο άνοιξε πρόσφατα (2010), το Κολλέγιο Μηχανικής και Επιστημών του Γκαντάκι και πολλά άλλα πανεπιστήμια και κολλέγια κάτω από το Πανεπιστήμιο της Ποκάρα και άλλα πανεπιστήμια. Η Ποκάρα είναι κατάλληλη για πολλές εθνικές και ξένες θεσπίσεις. Εδώ, οι μαθητές έχουν ταλέντο, και αυτό έχει αποδειχθεί σε διαφορετική είσοδο και τελικές εξετάσεις διαφόρων τμημάτων.

ΜΜΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν 15 ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Πεδιάδα της Ποκάρα με επιπρόσθετους 4 ραδιοφωνικούς σταθμούς από την Κατμαντού. Δηλαδή η Ποκάρα έχει συνολικά 19 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Υπάρχουν δύο σταθμοί τηλεόρασης: Ο σταθμός "ΧρυσόΜάτι" και ο σταθμός Γκαντάκι. Υπάρχουν ποικίλα cite για ειδήσεις ή ψυχαγωγία από την Ποκάρα και είναι γνωστά εθνικώς.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Pokhara στο Wikimedia Commons