Ποδοσφαιριστές Α΄ Εθνικής ποδοσφαίρου ανδρών Ελλάδας 1959-60

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι ποδοσφαιριστές Α΄ Εθνικής περιόδου 1959-60 είναι παίκτες που μετείχαν σε τουλάχιστον έναν επίσημο αγώνα πρωταθλήματος της συγκεκριμένης αγωνιστικής χρονιάς.

Ιδιαιτερότητα-προσφορά τους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανήκαν στο δυναμικό των 16 ομάδων που έλαβαν μέρος κατά την πρώτη διοργάνωση στην ιστορία της Α΄ Εθνικής κατηγορίας. Αρκετοί από αυτούς, χρησιμοποιήθηκαν και σε συναντήσεις του Κυπέλλου Ελλάδας της ίδιας περιόδου. Αποτέλεσαν δε, το συνδετικό κρίκο μεταξύ δύο εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάποιοι, όπως ο σπουδαίος Γιάννης Κανάκης της ΑΕΚ βρίσκονταν τότε στο πέρας της αγωνιστικής τους σταδιοδρομίας, τη στιγμή που άλλοι, σαν τον Δομάζο του Παναθηναϊκού, ήταν στο ξεκίνημά τους.

Οι ποδοσφαιριστές εκείνης της πρώτης χρονιάς μετείχαν σε έναν νέο θεσμό, αυτόν της μόνιμης Α΄ Εθνικής κατηγορίας, ο οποίος ήρθε να αντικαταστήσει το μέχρι τότε σύστημα διεξαγωγής του λεγόμενου "Πανελλήνιου Πρωταθλήματος", που γινόταν με προκριματική (τοπικά πρωταθλήματα) και τελική φάση. Οι παίκτες αυτοί θεωρούνται πρωτοπόροι, αφού χάρις κυρίως στις δικές τους προσπάθειες μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, υπό αντίξοες συνθήκες, η νέα διοργάνωση κέρδισε την εκτίμηση του φίλαθλου κόσμου της χώρας και έκτοτε, καθιερώθηκε. Όλοι τους ήσαν ερασιτέχνες, δεν ελάμβαναν δηλαδή χρηματική αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στις ομάδες τους και παράλληλα ήταν απασχολούμενοι στην πλειοψηφία τους σε χειρωνακτικές εργασίες, για την εξασφάλιση του επιούσιου.[1]

Όσοι μετείχαν και στους 30 αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είκοσι τρεις από αυτούς κατόρθωσαν να αγωνιστούν σε όλες τις αναμετρήσεις της ομάδας τους (έκαναν, δηλαδή, τον επονομαζόμενο "ρούμπο"), επίτευγμα ιδιαίτερα επίπονο καθώς εκείνη την εποχή δεν επιτρέπονταν αλλαγές κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ήταν οι Σωτήρης Αγγελόπουλος, Κώστας Λινοξυλάκης και Νίκος Τζουνάκος του Παναθηναϊκού, Γιώργος Σιδέρης του Ολυμπιακού, Λάμπης Σεραφείδης του Απόλλωνα Αθηνών, Τάκης (Νεοτάκης) Λουκανίδης της Δόξας Δράμας, Λάκης (Απόστολος) Πρόγιος, Γιαννέλος Μαργαρίτης, Τάκης (Δημήτρης) Ραπτόπουλος και Γιάννης Νικολαΐδης του ΠΑΟΚ, Κώστας Γεωργιτσάκης, Χαράλαμπος Βεργίδης και Τάσος Σουρούνης της Προοδευτικής, Βασίλης Ράμμος του Ηρακλή, Νκήτας Μαλιόγλου του Απόλλωνα Θεσσαλονίκης, Λέλος (Λεωνίδας) Αδαμαντίδης, Γιάννης Κόλλιας, Αλέκος Μήττας, Δημήτρης Πατριαρχέας και Δ. Χατζής του Παγκορινθιακού, Βαγγέλης Καραφουλίδης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δημήτρης Δημητριάδης και Κώστας Φλορέντζος της Α.Ε. Νικαίας.

Οι κορυφαίοι σκόρερ της περιόδου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

συμπεριλαμβάνονται οι αγώνες κατάταξης στο τέλος της

1. Κώστας Νεστορίδης (ΑΕΚ) με 33 τέρματα
2. Γιώργος Καμάρας (Απόλλων Αθηνών) με 19
3. Παύλος Γρηγοριάδης (Δόξα Δράμας) και
3. Ηλίας Υφαντής (Ολυμπιακός) με 15
5. Γιάννης Χολέβας (Απόλλων Αθηνών) με 13

Οι συμμετέχοντες, ανά σύλλογο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστές Παναθηναϊκού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη βασική 11άδα του πρωταθλητή αποτέλεσαν οι Μιχάλης Βουτσαράς (29 συμμετοχές), Νίκος Τζουνάκος (30), Κώστας Λινοξυλάκης (30), Γιώργος Ανδρέου (25 συμμετοχές/1 τέρμα), Σωτήρης Αγγελόπουλος (30/6), Γιάννης Νεμπίδης -ο "καουμπόι" του τότε ελληνικού ποδοσφαίρου εξαιτίας του παρουσιαστικού του- (29/1), Μίμης Δομάζος (29/7), Ανδρέας Παπαεμμανουήλ (29/10), Γιώργος Γεωργιάδης (23/9), Μίμης Μπενάρδος (26/10) και ο Δημήτρης ΘεοφάνηςΛώρι λόγω ομοιότητας με τον ηθοποιό Σταν Λόρελ από τους Χονδρός & Λιγνός- (26/4). Ακόμη, έπαιξαν οι Βαγγέλης Πανάκης (Πανόπουλος το πραγματικό του επίθετο) (16/6), Παναγιώτης Σιάηλος από την Κύπρο (3/2), Γιάννης Ζαφειρόπουλος (2), Μίμης Μανιάκης (1), Τάκης (Δημήτρης) Μανταράκης (1) και ο Δημήτρης Μαρνάς (1).

Ποδοσφαιριστές ΑΕΚ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε 12-13 ποδοσφαιριστές βασίσθηκε κυρίως η "Ένωση", ενώ συνολικά χρησιμοποίησε τους εξής 24:

συμμετοχές/τέρματα (συμπεριλαμβάνεται ο αγώνας κατάταξης για την 1η θέση)
Τερματοφύλακες Αμυντικοί Μέσοι Επιθετικοί
Στέλιος Σεραφείδης 0290 Γιάννης Μαρδίτσης 029/- Ευθύμης Πολύζος 029/- Κώστας Νεστορίδης 028/33
Κιμωνας Δημητρίου 0 1 Δημήτρης Αναστασιάδης 028/-0 Μίλτος Παπαποστόλου 028/10 Ανδρέας Σταματιάδης 028/10
Σωτήρης Φακής 0 1 Θεόφιλος Βερνέζης 026/- Νίκος Μελισσής 02/- Βαγγελης Μητας 025/10
Θανάσης Τσαγγάρης 05/- Κώστας Ζωγράφος 01/- Αλέκος Σοφιανίδης 025/5
Δημητρης Διακάκης 03/- Χρήστος Άμπος 020/7
Πέτρος Σταματελόπουλος 01/- Λάκης (Παύλος) Εμμανουηλίδης 013/-0
Στέφανος Δεμίρης 010/2
Γιάννης Κανάκης 06/2
Αργύρης Αργυρόπουλος 01/-
Λουκας Σισμάνης 01/-
Κωστας Τσανούλας 01/-
0Τεχνικός: Λούκας Άουριντνικ
  • Ο Στέλιος Σεραφείδης είναι ο μικρός αδελφός του επίσης διεθνούς Λάμπη, τότε επιθετικού στον Απόλλωνα Αθ., ο Δημήτρης Αναστασιάδης πατέρας της δημοσιογράφου στην ΕΡΤ, Γιάννας και οι Μίλτος Παπαποστόλου, Αλέκος Σοφιανίδης οι μετέπειτα ομοσπονδιακοί προπονητές.
  • Ο Νίκος Μελισσής αγωνιζόταν επίσης στην άμυνα, ο Στέφανος Δεμίρης στο κέντρο, ενώ η μοναδική συμμετοχή του Σωτήρη Φακή υπήρξε εκείνη στον αγώνα κατάταξης που έκρινε τον τίτλο, όπου η ΑΕΚ αγωνίστηκε χωρίς 4 βασικά στελέχη εξαιτίας τραυματισμού (Μαρδίτσης) και τιμωριών (Σεραφείδης, Πολύζος, Πετρίδης).

Ποδοσφαιριστές Ολυμπιακού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σάββας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ρωσίδης, Γιώργος Λαιμός, Μπάμπης Κοτρίδης, Μίμης Στεφανάκος, Κώστας Πολυχρονίου, Κώστας Παπάζογλου, Αριστείδης Παπάζογλου, Θανάσης Μπέμπης, Αντώνης Ποσειδών, Γιώργος Σιδέρης, Ηλίας Υφαντής, Βασίλης Ξανθόπουλος, Σωτήρης Γκαβέζος, Γιάννης Ιωάννου, Σούλης (Θανάσης) Κίνλεϊ, Στέλιος Ψύχος, Μιχάλης Σούλανδρος, Νίκος Καμπόλης, Φώτης Ντακουβάνος, Φιλιππος Τσαντάκης, Σταύρος Τσώχος (ο μετέπειτα αθλητικός δημοσιογράφος).

Ποδοσφαιριστές Απόλλωνα Αθηνών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτοι "σκαπανείς" της "Ελαφράς Ταξιαρχίας" στην ιστορία της Α΄ Εθνικής ήταν οι Στράτος Γιδόπουλος (πρόεδρος της ΑΕΚ τέλη του 80), Μπάμπης Ταουξής, Κώστας Βερτσώνης, Δημήτρης Σκόρδας, Βαγγέλης Μαυρόπουλος, Παναγιώτης Μπεχράκης, Λάμπης (Χαράλαμπος) Σεραφείδης, Αντώνης Δερμάτης, Τάσος Βασιλείου, τα αδέλφια Γιώργος και Αριστείδης Καμάρας, οι μη έχοντες συγγένεια Σάββας Παπάζογλου και Γιώργος Παπάζογλου (αδελφός των Άριστείδη και Κώστα Παπάζογλου του Ολυμπιακού), Βασίλης Μαστρακούλης, Δημήτρης Μουστάκας, Γιάννης Χολέβας, Νίκος Σιμιγδαλάς, Γιώργος Διαμαντούλης, Σεραφείμ Σανιόγλου, Σάββας Σαββίδης, Αντώνης Ζαχαρίου, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, Γρηγόρης Αναστόπουλος, Λευτέρης Τσέλιος, Σταύρος Χαμόδρακας και ο Νίκος Χωριανόπουλος.

Ποδοσφαιριστές Πανιωνίου Γ.Σ.Σ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλά ήταν τα γνωστά ονόματα και στη σύνθεση του Πανιωνίου. Ο τερματοφύλακας Κώστας Βαλλιάνος, ο Θανάσης Σαραβάκος (8 τέρματα, πατέρας του Δημ. Σαραβάκου), τα αδέλφια Τάκης Παπουλίδης και Γιώργος Παπουλίδης (8, πρώτος σκόρερ με το Θ. Σαραβάκο), οι Γιώργος Γιαννακόπουλος, Στάθης Χάιτας (5), Κυριάκος Καζαντζίδης, Στάθης Μαυρίδης, Γιάννης Γιαννακόπουλος (5),Κώστας Γεωργόπουλος (5), Αδάμ Χρονόπουλος (4), Στέλιος Μπραουδάκης (7), Βαγγέλης Καρράς (5), Γρηγόρης Καψής, Στέλιος Σώχος (τερμ.), Θανάσης Χρήστου, Παναγιώτης Ερμείδης και ο Γιώργος Κοσμόπουλος.

Ποδοσφαιριστές Δόξας Δράμας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπουδαία ομάδα, που προερχόταν από τις δάφνες της προηγούμενης δεκαετίας. Το τέρμα της υπεράσπιζαν από κοινού οι Σάκης Διονυσιάδης και Γιάννης Παπαλεξίου, ενώ στο ρόστερ της υπήρχαν περίφημοι ποδοσφαιριστές. Ήταν ο Νεοτάκης Λουκανίδης και ο αδελφός του Θανάσης, ο Χαράλαμπος Χατζημιχαήλ, ο Αντώνης Γεωργιάδης (στη συνέχεια ομοσπονδιακός προπονητής), οι Παύλος Γρηγοριάδης, Βασίλης Ιωάννου, Κώστας Τζαφέρης, Νίκος Πιστικός, Αλέκος Ναλμπάντης(πρώτος Δοξαίος που σκόραρε σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος για τη Δόξα). Ακόμη, ο Σάββας Τσοκαταρίδης, ο οποίος πέτυχε το πρώτο πενταρέ (να σκοράρει δηλαδή 5 φορές σε έναν αγώνα) στην ιστορία του θεσμού, αλλά και ο βετεράνος αστέρας της προηγούμενης μεγάλης ομάδας της Δόξας (συνδετικός κρίκος των δυο περιόδων του συλλόγου, προ και έπειτα Α΄ Εθνικής), ο Νίκος Νικολαΐδης. Χρησιμοποιήθηκαν ακόμη οι Γιώργος Κοτρίδης (συνωνυμία με τον άσσο του ΟΣΦΠ), Θεοφάνης Ιγνατίου, Κώστας Μπέσιος, Τάσος Τριανταφύλλου, Στέλιος Πελεσλόγλου, Κώστας Ψιμούλης, Χριστοφορίδης και ο Λευτέρης Ανδρεάδης. Στο δυναμικό της ομάδας ανήκε τότε κι ο Τάκης Μαρκόπουλος, ο οποίος εν-συνεχεία έκανε μεγάλης χρονικής διάρκειας καριέρα στην κατηγορία, με τα χρώματα του Αιγάλεω Α.Ο.

Ποδοσφαιριστές ΠΑΟΚ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλούσιο έμψυχο δυναμικό και εδώ. Την ιδανική του ενδεκάδα αποτέλεσαν οι Λάκης (Απόστολος) Πρόγιος, Γιώργος Χασιώτης, Αντώνης Κεμανίδης, Γιώργος Κερμενίδης, Τάκης (Δημήτρης) Ραπτόπουλος (πατέρας του Θεσσαλονικιού δημοσιογράφου Κώστα), Γιάννης Νικολαΐδης, Λέανδρος Συμεωνίδης (Λέανδρος) (αρχηγός), Γιαννέλος Μαργαρίτης, Λαυρέντης Κατηκαρίδης, Γιώργος Χαβανίδης και Κώστας Κιουρτζής. Λίγες συμμετοχές, πριν τελειώσουν ωστόσο την καριέρα τους, είχαν και οι βετεράνοι επιθετικοί Νότης (Παναγιώτης) Τσιντόγλου και Λάμπης (Χαράλαμπος) Κουϊρουκίδης, ο οποίος είχε ξεκινήσει από τη Δόξα Δράμας και με τον ΠΑΟΚ χρίστηκε διεθνής. Στα αξιοσημείωτα και ένας παίκτης ξενικού ονόματος, ο Νίνο Σαλούστο (πρώτα στη β' ομάδα της Λάτσιο όπου επέστρεψε κατόπιν διετίας, έχοντας κληθεί στην Εθνική Ελλάδας χωρίς να αγωνιστεί)[2], ενώ σε έως 8 αγώνες χρησιμοποιήθηκαν τέλος και οι εξής 8: Νίκος Λάππας, Στράτος (Τούλης) Μουρατίδης, Αλέξανδρος Σεκερτζής, Δημήτρης Πετρίδης, Παναγιώτης Τσαπώνης, Αστέριος Αστεριάδης, Νικηφόρος Καμαλακίδης και ο Δημήτρης Κωστής.

Ποδοσφαιριστές Άρη Θεσσαλονίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεκαεννέα, όλοι κι όλοι, ποδοσφαιριστές που αποτέλεσαν ένα σφιχτοδεμένο σύνολο. Ανάμεσά τους ήταν ο Αλκέτας Παναγούλιας που από επιθετικός οπισθοχώρησε στο κέντρο της άμυνας. Τερματοφύλακας ξεκίνησε ο Δημήτρης Αχπαρίδης, αλλά πολύ γρήγορα κάτω από τα δοκάρια μονιμοποιήθηκε ο Βαγγέλης Πετράκης (28 συμμετοχές). Διεθνείς ήταν οι Στέλιος Παπουτσόπουλος και ο Μουφίτ (Μουσταφά) Καλιοτζής (από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης), ενώ ο Κώστας Χατζηκώστας υπηρέτησε την ομάδα από διάφορα πόστα. Υπήρχαν ακόμη οι Ηλίας Κεμαλίδης, Χρήστος Νανάκος, Σαράφος Παπαδόπουλος, Παύλος Πασχαλίδης, Γιάννης Τριανταφύλλου, Στέλιος Πέρρος, Γιάννης Σισμανίδης, Μιχάλης Γιαννακόπουλος, Βασίλης Γρηγοριάδης (ή Ναύαρχος), Θόδωρος Σπανόπουλος, Αγοραστός Στεργίου, Ρήγας Αγγελάκης (γιος του προπολεμικού κυνηγού Νίκου -χρονικά τρίτου διεθνούς στην ιστορία του Άρη, έπειτα τους αδελφούς Κώστα και Νικηφόρο Βικελίδη- και πατέρας του μετέπειτα διαιτητή Α' Εθνικής, επίσης Νίκου), ενώ στο αδιάφορο μπαράζ για την 7η θέση της κατάταξης (0-0 με τον ΠΑΟΚ) έπαιξε και ο Σακης Τσομπάνης.

Ποδοσφαιριστές Προοδευτικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κι εδώ σταθερός κορμός, δεκαπέντε-δεκαοκτώ παικτών. Μεταξύ τους, ο Φώτης Μπαλόπουλος και ο αδελφός του Βαγγέλης, ο Γιάννης Βαραμέντης (από τις "σημαίες" του συλλόγου), ο Στέλιος Μπέσης που αγωνίσθηκε μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '80, ο Πέτρος Χριστοφίδης που πέτυχε να σκοράρει με κάθε δυνατό τρόπο (σουτ-πέναλτι-φάουλ-κεφαλιά), οι Τάκης (Παναγιώτης) Δαούτης, Νίκος Φίλιος (που σημείωσε 2 αυτογκόλ), Νίκος Μητώσης (πέτυχε με σουτ το πρώτο τέρμα στην ιστορία της Α' Εθνικής: πρωί 25ης Οκτωβρίου 1959, στάδιο Καραϊσκάκης, Προοδευτική-Απόλλων Θ. 1-0), Κώστας Γεωργιτσάκης, Αλέκος Αναστασιάδης, Μάκης (Γεράσιμος) Γερμενής, αδελφοί Λάζαρος και Χαράλαμπος Βεργίδης, Τάσος Σουρούνης, Χρήστος Πετρόπουλος, Γαβριήλ, Κώστας Μεσολογγίτης και Γιάννης Βάιλας. Τέλος, λόγω της τυπικής σημασίας του μπαράζ για την 9η θέση της βαθμολογίας (0-2 από Ηρακλή), παρατάχθηκε με τέσσερις μόνο της βασικής ομάδας, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά και τους Περικλή Αθανασιάδη, Γιώργο Παπαδονικολάου, Συμεωνίδη, Γεωργιάδη.

Ποδοσφαιριστές Ηρακλή Θεσσαλονίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός του Βασίλη Ράμμου, που ήταν από τους καλύτερους Θεσσαλονικείς ποδοσφαιριστές της εποχής, έπαιξαν οι πολύ γνωστοί και σαν προπονητές αργότερα Κώστας Καραπατής, Μιχάλης Μπέλλης, ο βετεράνος Μ.Ιερεμιάδης, ο αμυντικός Χαραλαμπίδης που σπούδαζε ιατρός και μετέπειτα έγινε πρόεδρος του συλλόγου, οι αδελφοί Χασεκίδη Στάθης και Λώλος (Θεοδωρος), οι διεθνείς Νίκος Λιάρος και Κώστας Τουμπέλης κι ακόμη οι Κώστας Ιωαννίδης, Στ.Δανιήλ, Σταύρος Μπερεδήμας, Πλατωνας Φάκας, Βασίλης Παπαθανασίου, Γιώργος Τσίγγος, Δημήτρης Ασβεστάς, Παπαδόπουλος, Δασκάλου, Απόστολος Κοιλιάφης, Ιορδανίδης, Μολυβάς, Κωνσταντινίδης, Αιμίλιος Μπινόπουλος, Γιώργος Χιώτης, ενώ στο αδιάφορο μπαράζ για την 9η θέση της κατάταξης (2-0 την Προοδευτική) αγωνίστηκαν και οι Κουταλιάγκας, Ασλακλής.

Ποδοσφαιριστές Απόλλωνα Θεσσαλονίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας στην Καλαμαριά ήταν οι περισσότεροι στο απόγειο της αγωνιστικής τους σταδιοδρομίας. Από αυτούς, ο Παναγιώτης Κυπριανίδης (του οποίου στη συνέχεια η μεταπήδηση στον Ολυμπιακό έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες για αρκετό καιρό, ιδιαίτερα λόγω της ακριβής τιμής γι' αυτήν) και ο Κυριάκος Μυταριώτης έπαιξαν, ως παίκτες του Απόλλωνα, στην Εθνική Ελλάδας. Ο Σάββας Σαλαπασίδης μετανάστευσε αργότερα στην Αυστραλία. Στο τέρμα εναλλάσονταν με την ίδια επιτυχία ο Παράσχος Αυγητίδης (κι αυτός κατέληξε στον ΟΣΦΠ) με τον Τάκη (Δημήτρη) Ξαρχάκο. Αδέλφια ήταν οι Πόλυς (Πολυχρόνης) και Στράτος Σακελλαρίδης, όπως και οι Παπαδόπουλοι, ο Κώστας και ο Θοδωρής. Μεγάλο ταλέντο ήταν και ο Σάββας Σφαιρόπουλος (πατέρας του γνωστό προπονητή καλαθοσφαίρισης Γιάννη), που έγινε οδοντίατρος, από τους ελάχιστους παίκτες-επιστήμονες εκείνη την εποχή. Οι υπόλοιποι ήσαν Δημήτρης Μαυρόπουλος (ο βετεράνος), Νικήτας Μαλιόγλου, Βαγγέλης Κούσης, Γρηγόρης Αβραμίδης (πρώτος σκόρερ με 9 τέρματα), ,Βαγγελης Ζαφειράκης, Γιώργος Νιφαδόπουλος, Δημήτρης Χρυσανίδης, Νίκος Ουσταμπασίδης, Ιορδάνης Παρτσαλίδης, Χρηστος Παχατουρίδης, Γιάννης Καζαντζίδης, Γιωργος Ζαζόπουλος, Δημήτρης Δερματόπουλος και ο Χρηστος Μακαρονόπουλος. Παρατηρούμε από τα επώνυμα των αθλητών ότι στην ομάδα κυριαρχεί το ποντιακό-προσφυγικό στοιχείο, κάτι ενδεικτικό της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και των ηθών της εποχής. Ο Αυγητίδης δέχτηκε το πρώτο τέρμα στην ιστορία της Ά Εθνικής.

Ποδοσφαιριστές Εθνικού Πειραιώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εδώ συναντάμε, σαν ποδοσφαιριστές, τον διεθνή βολεϊμπολίστα του Α.Ο. Παγκρατίου Γιώργο Δρακόπουλο (αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας στον Εθνικό) αλλά και τον μετέπειτα διεθνή διαιτητή Μάκη (Γεράσιμο) Γερμανάκο. Σπουδαία μορφή, διεθνής κι αυτός αλλά στο ποδόσφαιρο, ήταν ο Δημήτρης Γράφας, πατέρας του τεχνικού Θωμά Γράφα. Συναντάμε ακόμη, το μεσοεπιθετικό Δημήτρη Τσερεγκώφ (μία ακόμη περίπτωση ξενικού επώνυμου), τον κεντρικό επιθετικό Νίκο Γιακουμάκη (8 τέρματα), τον Σωτήρη Πέστροφα ο οποίος πέτυχε το πρώτο "καρέ" τερμάτων στην Α΄Εθνική, κατόρθωσε δηλαδή να σημειώσει 4 σε έναν αγώνα, τον Αλέκο Κοζομπόλη, το βετεράνο Σπύρο Σπαθούλα και το Γιώργο Σιδέρη (συνεπωνυμία με τον άσσο του ΟΣΦΠ). Χρησιμοποιήθηκαν ακόμη οι Στράτος Μακρυωνίτης (καμία σχέση με τον μετέπειτα, επίσης, τερματοφύλακα της ομάδας τη δεκαετία του '80), Φώτης Γιαννίτσας, Μανώλης Καρνασόπουλος, Μανώλης Κλικόπουλος, Κωνσταντίνος Γεωργούλης, Χρήστος Καραουλάνης, Τάκης Μαλισιάνος,Γεραγώτης, Μουνδρέας, Παντέλογλου, Κώστας Μερκούρης, Δημήτρης Γλυνός, Βασίλης Βασιλόπουλος, Κυριάκος Κοιλάκος, Σταμάτης Στάμου και ο Λευτέρης Τατάκης.

Ποδοσφαιριστές Παναιγιαλείου Γ.Σ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια ομάδα "μισθοφόρων" σύμφωνα με τη σημερινή ορολογία, που όλοι σχεδόν ήταν βετεράνοι. Πρώτο όνομα ήταν ο Λάκης (Μιχάλης) Σοφιανός (11 τέρματα), σπουδαίος παίκτης αλλά και με πάμπολλα προβλήματα με τη δικαιοσύνη. Διεθνής ήταν μόνο ο Νικος Ραδίτσας, που προερχόταν από τον Αστέρα Αθηνών. Έπαιξαν ακόμη οι τερματοφύλακες Βασίλης Θεοδώρου και Βουλόγκας, οι αμυντικοί Πάρις Γρηγοριάδης, Κώστας Ζουμπούλης (παλαιότερα στον Αιγάλεω Α.Ο.), Χρήστος Νικολαΐδης και Τριαντάφυλλος(;) Μαμάσης, οι κεντρώοι Αντώνης Καρακατσάνης, Κώστας Μακρής, Χαράλαμπος Μαργαρίτης και οι επιθετικοί Παναγιώτης Αγγελίνας, Μανώλης Ζευγώλης, Απόστολος Καλλίτσης, Δημήτρης Ξένος, Γιώργος Κορνηλάκης, Θεόδωρος Χαλκιάς, Βαγγέλης Χαλδαιάκης, Κώστας Χαραλαμπόπουλος, όπως και οι νεαροί Ταμπάκης και Νίκος Φαράντος.

Ποδοσφαιριστές Παγκορινθιακού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε μια σχεδόν σταθερή 11άδα ο Παγκορινθιακός, που μάλιστα πέτυχε τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία της Α΄ Εθνικής, νικώντας τον επί μια εξαετία πρωταθλητή Ολυμπιακό, την 1η αγωνιστική, με σκορ 1-0 (το τέρμα ο Κόης). Την αποτελούσαν οι Δ. Χατζής (από τον Απόλλωνα Αθ.), Γιώργος Νέζης, Αλέκος Μήττας, Παναγιώτης Βικάτος, Δημήτρης Πατριαρχέας, Θεοφάνης Τασίνος, Μιχαλάκης, Λέλος (Λεωνίδας) Αδαμαντίδης, Γιώργος Μαντάς, Γιώργος Κόης (8 τέρματα, με 5 εύστοχα πέναλτι σημείωσε το ρεκόρ περιόδου) και ο Γιάννης Κόλλιας, ο οποίος στη συνέχεια έγινε Ομοσπονδιακός τεχνικός στις "μικρές" Εθνικές Ομάδες. Έπαιξαν επίσης τα αδέλφια Κ. και Π. Νικολάου, οι Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Γιαννακούλιας, Λιόλιος, Παπαφίλης και ο Η. Τσαγκλής.

Ποδοσφαιριστές Μεγάλου Αλεξάνδρου Κατερίνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρησιμοποιήθηκαν οι εξής 23:

συμμετοχές/τέρματα
Τερματοφύλακες Αμυντικοί Μέσοι Επιθετικοί
Βαγγέλης Δρανδάκης 0280 Κώστας Μπίκας 028/- Νίκος Καρανταγλίδης 027/2 Βαγγέλης Καραφουλίδης 030/90
 Γεώργας Αθανάσιος  
Μιχάλης Αναστασιάδης 010 Γιώργος Κεφαλίδης 018/- Αλέξανδρος Ταξίδης 027/1 Κώστας Ορφανίδης 029/1
Μεταλλίδης 01 Αναστάσιος Αναστασιάδης 016/-0 Γ. Καρπούζας 025/- Λάζαρος Κιζίρογλου 025/2
Σπύρος Καραουλάνης 022/10 Μιχάλης Αμανατίδης 023/7
Δήμος Καραφουλίδης 06/1
Άγγελος Τουλουμτζίδης 06/1
Κώστας Μπάτσιος 04/1
Αριστοτέλης Τούνας 04/-
Χρήστος Τσίρος 04/1
0αδιευκρίνιστης θέσης: Ι. Γκινίδης 2/-, Μπαλούκας (Γεωργάκης) 2/-, Αναστασιος Καραβιδας 1/-,Θόδωρος Κιζίρογλου 1/-, Φώτης Σφήκας 1/-
0Τεχνικοί: έως την 11η αγωνιστική ο Άγγελος Τουλουμτζίδης (παίκτης-προπονητής) και στη συνέχεια ο Λίοπολντ Ρες ()
  • Αρκετοί από τους παραπάνω ποδοσφαιριστές στελέχωσαν τον Πιερικό όταν ιδρύθηκε από τη συνένωση Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ολύμπου Κατερίνης. Ο Γιώργος Κεφαλίδης αποτέλεσε το 1963 (ταυτόχρονα με το Γιάννη Χριστοφορίδη) τον πρώτο διεθνή στην ιστορία του Πιερικού (μετείχε και ως τεχνικός στα κλιμάκια των εθνικών ομάδων), ενώ ο Μιχάλης Αμανατίδης το μετέπειτα αρχισκόρερ του. Οι Λάζαρος και Θόδωρος Κιζίρογλου πρόκειται για αδέλφια.
  • Οι Νίκος Καρανταγλίδης, Γ. Καρπούζας αγωνίζονταν επίσης στην άμυνα, οι Αναστάσιος Αναστασιάδης, Λάζαρος Κιζίρογλου στο κέντρο και ο Σπύρος Καραουλάνης στην επίθεση.

Ποδοσφαιριστές Α.Ε. Νικαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιο γνωστός από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας της Νίκαιας (η οποία ενώθηκε αργότερα με τον Άρη Νικαίας και προέκυψε ο Ιωνικός), ήταν ο Τάκης (Δημήτρης) Σπετσέρης που έκανε και καριέρα προπονητή. Ακόμη, οι Κώστας Μάλλης και Σταύρος Νικολακάκος. Στην ιδανική ενδεκάδα της χρονιάς εισέρχονται σύμφωνα πάντα με τον Γιώργο Παγιωτέλη, οι Δημήτρης Σκαραμαγκάς, Λούμος, Κώστας Φλορέντζος, Δημήτρης Δημητριάδης, Νίκος Γιαννακός, Γιάννης Κοσμίδης, Δημήτρης Σπαθάρης, Θωμας Τσακιράκης, Δημήτρης Πάντζαλης και ο μετέπειτα προπονητής της Μικτής Πειραιώς Παντελής Χοτζόγλου. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν οι Παράσχος Αλευράς, Α.Αναστασιάδης, Στ.Αντωνιάδης, Γιάννης Λαουτάρης, Γ.Μπάλκος, Βαγγέλης Τρικαλάκος, Κώστας Περλορέντζος, Μιχάλης Χάνος, Παγώνης και ο νεαρός Θανάσης Ιντζόγλου, στο ξεκίνημά του.


Παραπομπές - σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Το έπος της Α' Εθνικής", Γιώργος Παγιωτέλης, αφιέρωμα αθλητικού περιοδικού «Οι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ» (τχ 8), Αθήνα Αύγ 1994
  • "40 χρόνια ποδόσφαιρο και ΠΡΟ-ΠΟ", συλλογικό έργο, έκδοση εφημερίδας "«ΠΡΟΠΟΡΑΜΑ»", Αθήνα 2000
  • Ψηφιακό αρχείο εφημερίδων «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» και «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» (τις Δευτέρες)