Πλατεία Βίτενμπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πλατεία Βίτενμπεργκ
Χάρτης
Είδοςπλατεία
Γεωγραφικές συντεταγμένες52°30′7″N 13°20′34″E
Διοικητική υπαγωγήΤέμπελχοφ-Σόνεμπεργκ
ΤοποθεσίαΣόνεμπεργκ
ΧώραΓερμανία[1]
Έναρξη κατασκευής1889
Commons page Πολυμέσα
Η πλατεία Βίτενμπεργκ το 1904

Η πλατεία Βίτενμπεργκ (Wittenbergplatz, Βίτενμπεργκπλατς, η οποία έχει ονομαστεί από την ομώνυμη πόλη) βρίσκεται στο δυτικό Βερολίνο της Γερμανίας, στο δημοτικό διαμέρισμα Σόνεμπεργκ κοντά στα σύνορα με το Σαρλότενμπουργκ.

Σχεδιάστηκε ανάμεσα στο 1889 έως το 1892[2] και πήρε την ονομασία της από την άλωση της πόλης του Βίτενμπεργκ από τα ρωσικά στρατεύματα τα οποία τελούσαν υπό τις οδηγίες του στρατηγού Bogislav Friedrich Emanuel von Tauentzien (14 Φεβρουαρίου 1814) στον Πόλεμο της Συμμαχίας των Έξι.

Η πλατεία βρίσκεται στο ανατολικό τέρμα της Tauentzienstraße, η οποία είναι μια κεντρική εμπορική οδός που ενώνεται με την Βίτενμπεργκπλατς. Το Kaufhaus des Westens (KaDeWe), το οποίο σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της ηπειρωτικής Ευρώπης, άνοιξε το 1907 και βρίσκεται στη γωνία της Wittenbergplatz και Tauentzienstraße. Η βόρεια πλευρά της πλατείας φιλοξενεί υπαίθριες αγορές τέσσερις φορές την εβδομάδα. Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει η εντυπωσιακή είσοδος του σταθμού του τρένου Wittenbergplatz U-Bahn station η οποία είχε σχεδιαστεί από τον Άλφρεντ Γκρενάντερ το 1912.

Στην πλατεία το 1997 εκτέθηκε το γλυπτό TEL-NEANT μπροστά από το κτίριο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Έλληνα γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, με ύψος 16 μέτρα από ανοξείδωτο χάλυβα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 82173.
  2. «Wittenbergplatz Straßen Berlin Kurfürstendamm». www.kurfuerstendamm.de. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2018.