Πετροκεφάλι Ηρακλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°02′00″N 24°50′00″E / 35.03333°N 24.83333°E / 35.03333; 24.83333

Πετροκεφάλι
Ο ναός του Αγίου Πνεύματος και Ευαγγελισμού
Πετροκεφάλι is located in Greece
Πετροκεφάλι
Πετροκεφάλι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΚρήτης
Περιφερειακή ΕνότηταΗρακλείου
ΔήμοςΦαιστού
Δημοτική ΕνότηταΜοιρών
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΚρήτη
ΝομόςΗρακλείου
Υψόμετρο60

Το Πετροκεφάλι (επίσημα: Πετροκεφάλιον) είναι χωριό και έδρα ομώνυμης κοινότητας του Δήμου Φαιστού στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Κρήτης. Ανήκε στην επαρχία Καινούργιου του νομού Ηρακλείου. Η θέση του είναι στο 59,3 χιλιόμετρο του δρόμου προς τα Μάταλα.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με την ελαιοκομία και με την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και πρωίμων κηπευτικών. Παλαιότερα επιδόθηκαν και στην καλλιέργεια ρυζιού. Η άρδευση γίνεται από αρτεσιανό φρέαρ και οι κάτοικοι υδρεύονται από πηγάδια. Από πολιτιστική άποψη δραστηριοποιείται ο Μορφωτικός Σύλλογος Κυριών, καθώς επίσης και το Επιμορφωτικό Κέντρο για Ενήλικες. Λειτουργούν νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο.

Δείτε επίσης: Κοινότητα Πετροκεφαλίου

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό αναφέρεται στις ενετικές απογραφές με τη σημερινή του ονομασία. Στον Καστροφύλακα (Κ 103) το βρίσκουμε με 199 κατοίκους ως Petrochieffali.

Στον οικισμό βρίσκεται ο δίκλιτος ναός του Αγίου Πνεύματος και Ευαγγελισμού, επίσης ο ναός της Θεοτόκου και του Αγίου Ελευθερίου. Κατά τις εορτές των ναών γίνονται πανηγύρια με παραδοσιακό κρητικό χρώμα και ταυτόχρονα θρησκευτικό χαρακτήρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]