Περατεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Περατεία («τόπος πέρα από την θάλασσα», παράβαλε: Περαία) ήταν το υπερπόντιο έδαφος της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, που περιλαμβάνει τις πόλεις της Κριμαίας Χερσών, Κερτς και την ενδοχώρας τους. Το έδαφος πιθανώς εδιοικείτο κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής κυριαρχίας από την Τραπεζούντα, πριν οι Κομνηνοί δημιουργήσουν μία ξεχωριστή αυτοκρατορία λίγες εβδομάδες πριν από την λεηλασία των σταυροφόρων στην Κωνσταντινούπολη το 1204.

Η κυριαρχία της Τραπεζούντας επί της Περατείας ήταν αδύναμη σχεδόν από την αρχή, αφού πιεζόταν από τους Γενουάτες και τους Τατάρους, από την εποχή του τέλους του Αλεξίου Α΄ το 1222. Το επόμενο έτος οι Σελτζούκοι Τούρκοι επέδραμαν στις ακτές της Περατείας και έκτισαν το φρούριο του Σουντάκ, ώστε να διοχετεύσουν το εμπόριο της Κριμαίας από την Τραπεζούντα στους Σελτζούκους της Σινώπης, πόλη την οποία κατείχαν.

Μετά από αυτό, η περιοχή διοικήθηκε από την οικογένεια Γαβρά, που τα μέλη της ήταν μεγιστάνες της Τραπεζούντας. Αυτοί αργότερα δημιούργησαν το πριγκιπάτο της Θεοδωρούς.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]