Πελεκάνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Οι πελεκάνοι είναι γένος μεγάλων πουλιών της θάλασσας που περιλαμβάνει την οικογένεια Pelekanidae.Το γένος τους παρατηρείται σε πολλές κυρίως εύκρατες περιοχές της γης. Ζουν σε υγρούς τόπους όπως παραθαλάσσια μέρη και σε πολλά ποτάμια και λίμνες.

Είναι από τα μεγαλύτερα πουλιά του κόσμου και έχουν μεγάλο ράμφος και ένα χαρακτηριστικά μακρύ λαιμό. Το κάτω μέρος του ράμφους τους αποτελείται από μια ελαστική και ευρύχωρη "σακούλα", η οποία χρησιμοποιείται για να "παγιδεύει" την τροφή του. Βασική του τροφή είναι τα ψάρια.

Οι δυνατές, μεγάλες φτερούγες του, η μικρή ουρά του και τα κοντόχοντρα αλλά δυνατά του πόδια, τον διευκολύνουν στο γρηγορότερο κολύμπι. Το βάδισμα του όμως θα το χαρακτήριζε κάποιος άτσαλο και πολύ "βαρύ". Το πιο συνηθισμένο χρώμα είναι το λευκό αλλά τα φτερά του έχουν χρώμα γκρίζο ή και μαύρο πολλές φορές.

Τα θηλυκά γεννούν από τρία με πέντε αβγά κάθε χρόνο. Ο χρόνος επώασης των αβγών είναι ένας μήνας περίπου. Τα μικρά όταν εκκολαφθούν έχουν χρώμα μαύρο και είναι γυμνά (χωρίς πούπουλα). Η στοργή του πελεκάνου για τα μικρά του είναι ευρέως γνωστή καθώς και στην αρχαία Ελλάδα ήταν σύμβολο της μητρικής αυτοθυσίας.

Τα είδη πελεκάνου που ζουν στην χώρα μας είναι:ο κοινός πελεκάνος και ο πελεκάνος ουλότριχος η αργυροπελεκάνος. Το μέγεθος του κοινού πελεκάνου είναι συνολικά 1,8μ. και το άνοιγμα των φτερών του είναι από 2,5μ. και πάνω.Το ράμφος του είναι αρκετά μεγάλο καθώς έχει μήκος 40εκ. και η ουρά του μπορει να χαρακτηριστεί μεγάλη καθώς ειναι μισή από το ράμφος του,δηλαδή 20εκ.Ο αργυροπελεκάνος είναι πιο μικρόσωμος και επίσης μπορεί κανείς να τον αποκαλέσει με τα ονόματα "σακάς" και "πελεκάνι".Ο συγκεκριμένος πελεκάνος έχει σγουράφτερά στον λαιμό και στην ινιακή περιοχή.Καθώς δύσκολα βρίσκουν κατάλληλους τόπους για να ζευγαρώσουν και να φτιάξουν τη φωλιά τους, είναι και τα δύο αυτά είδη πολύ σπάνια.

Σχετικά με τα υπόλοιπα είδη πελεκάνων τα πιο γνωστά είναι ο πελεκάνος ο ροδόχρωμος που ζει στην Αφρική και την Ν.Ασία και ο αποκαλούμενος δυτικός ή καστανός πελεκάνος που συναντάται στις ωοτιοανατολικές περιοχές των Η.Π.Α. και στα αρχιπελάγη των Μπαχάμας και των Αντιλών.

Πηγές: http://www.hellenica.de/Griechenland/Fauna/GR/Pelekanos.html

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα