Παρασολέιγ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το παρασολέιγ είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην περιορίζεται η γωνία λήψης του φακού και παράλληλα να προφυλάσσει το φακό από ανεπιθύμητες ακτίνες φωτός που είναι πιθανό να δημιουργήσουν το φαινόμενο αναλαμπής φακού στην τελική φωτογραφία.
Παρασολέιγ: βιδώνεται ή κουμπώνει μπροστά από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής.

Στην φωτογραφία το παρασολέιγ (Γαλλικά: pare-soleil) (στα ελληνικά: σκιάδιο ή αλεξήλιο) είναι εξάρτημα του φωτογραφικού φακού το οποίο προφυλάσσει τα οπτικά του φακού από ανεπιθύμητες ακτίνες φωτός οι οποίες είναι πιθανόν να δημιουργήσουν αναλαμπές φακού στην τελική φωτογραφία. Το παρασολέιγ όταν βρίσκεται τοποθετημένο πάνω στο φακό μπορεί να προστατέψει τον φακό από χτυπήματα.[1]

Ανάλογα με την γεωμετρία των οπτικών του φωτογραφικού φακού το παρασολέιγ έχει άλλοτε απλό κυλινδρικό σχήμα ή σχήμα "λουλουδιού". Η γεωμετρία του παρασολέιγ εξαρτάται από την εστιακή απόσταση του φακού και η κατασκευή του γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλείται βινιετάρισμα στην τελική εικόνα. Στους ευρυγώνιους φακούς το μέγεθος τους παρασολέιγ είναι μικρότερο σε σύγκριση με αυτό των τηλεφακών έτσι ώστε να αποφεύγεται το βινιετάρισμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιστοσελίδα του Φωτογραφικού Κύκλου για τα φίλτρα.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Lens hoods της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).