Παραπλωτήρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι παραπλωτήρες στη πρύμνη του ΝΑ Αηδών.

Ο Παραπλωτήρας είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται στη ναρκαλιεία. Πρόκειται για πλωτήρα ατρακτοειδούς κατασκευής που φέρει πτερύγια. Ο παραπλωτήρας συνδέεται με μακρύ συρματόσχοινο (ρυμούλκιο) από τη πρύμνη του Ναρκαλιευτικού. Κατά τη ρυμούλκηση τα πτερύγια που φέρει έχουν τέτοια διάταξη ώστε, αν και ο εν λόγω παραπλωτήρας έχει θετική πλευστότητα, να κινείται σε ορισμένο βάθος, από την επιφάνεια και ταυτόχρονα ν΄ απομακρύνεται (να ξανοίγεται) της πορείας που ακολουθεί το ναρκαλιευτικό, εξ ου και παρα+πλωτήρας. Το συρματόσχοινο (ρυμούλκιο) κατά διαστήματα ή περί το τέλος φέρει άλλοτε ειδικούς κόπτες και άλλοτε αγκύλια (γάτζους).
Κατά τη διάρκεια της ναρκαλιείας όταν το ρυμούλκιο συναντήσει το κάθετο συρματόσχοινο που συνδέει τη θαλάσσια νάρκη με την άγκυρά της τότε αυτό αρχίζει να παρασύρει τη νάρκη και σιγά - σιγά αυτή ν΄ ανέρχεται στην επιφάνεια όπου και ακολουθεί η εξουδετέρωσή της, συνήθως με βολή.

Κάθε ναρκαλιευτικό μπορεί να προβεί σε ναρκαλιεία με δύο ή και περισσότερους παραπλωτήρες, συνήθως όμως ανά ένα από κάθε πλευρά, δημιουργώντας έτσι κάθε φορά ένα ελεύθερο διάδρομο. Ειδικότερα σε αποβατικές επιχειρήσεις σε ακτή όντως γνωστή ως ναρκοθετημένη, τα ναρκαλιευτικά δεν επιχειρούν ναρκαλιεία σ΄ όλη τη θαλάσσια έκταση αλλά περιορίζονται κινούμενα κάθετα προς την ακτογραμμή δημιουργώντας ελεύθερους διαδρόμους από τους οποίους στη συνέχεια και επιχειρούνται οι αποβάσεις.

Βλέποντας κανείς σήμερα ένα ναρκαλιευτικό οι παραπλωτήρες είναι εμφανέστατοι στη πρύμνη του πλοίου λόγω του σχήματός τους και το λευκού συνήθως χρωματισμού τους.

Παλαιότερα γινόταν και επιχείρηση ναρκαλιείας από δύο μαζί ναρκαλιευτικά που ρυμουλκούσαν ένα παραπλωτήρα σε μορφή γρίπου.