Παραλία Παντελεήμονος Πιερίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για οικισμούς κ.λπ. με ίδιο όνομα στην Ελλάδα, δείτε: Παραλία.

Συντεταγμένες: 40°00′49″N 22°35′30″E / 40.01361°N 22.59167°E / 40.01361; 22.59167

Παραλία Παντελεήμονος
Παραλία Παντελεήμονος is located in Greece
Παραλία Παντελεήμονος
Παραλία Παντελεήμονος
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
ΔήμοςΑνατολικού Ολύμπου
Δημοτική ΕνότηταΑνατολικού Ολύμπου
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΜακεδονίας
Υψόμετρο5
Πληθυσμός90 (2011)
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας60065
Τηλ. κωδικός+30 23520
Η παραλία του Παντελεήμονα

Η Παραλία Παντελεήμονος είναι παραθαλάσσιος οικισμός του δήμου Δίου - Ολύμπου (υψόμετρο 5 μέτρα)[1] της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μία από τις 16 συνολικά[2] ακτές του νομού. Απέχει 36 χλμ. από την Κατερίνη, 56 χλμ. από την Λάρισα και βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νομού[3]. Αποτελεί καλοκαιρινή κατοικία των κατοίκων του Νέου Παντελεήμονα και θέρετρο αναψυχής, το οποίο κατακλύζεται από τουρίστες την περίοδο Μαΐου - Σεπτεμβρίου, ενώ τον χειμώνα σχεδόν ερημώνει.

Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το κάστρο του Πλαταμώνα, σε έναν μικρό κολπίσκο, για αυτό και κατά καιρούς ονομάζεται και Κάστρο. Το μήκος των ακτών της παραλίας είναι 3 χλμ. Κάθε χρόνο βραβεύεται με τη Γαλάζια Σημαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της καθαρότητας του νερού και της αμμουδερής ακτής της. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα και συγκαταλέγεται στις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδος. Δίπλα στη θάλασσα υπάρχουν πλάτανοι και λεύκες. Ένα ποτάμι χύνεται στη θάλασσα τελειώνοντας έτσι το μακρύ ταξίδι του από τις πηγές του Ολύμπου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή, κατά τη διάρκεια της κατασκευής της σιδηροδρομικής σήραγγας κάτω από το κάστρο, βρέθηκαν ευρήματα της Προϊστορικής Εποχής και της Βυζαντινής Περιόδου, και τα οποία οδήγησαν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι εκεί αναπτύχθηκε η αρχαία πόλη Ηράκλεια.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Παραλία Παντελεήμονος αποτελεί το κεντρικό θέμα της διαφημιστικής καμπάνιας του Νομού Πιερίας. Υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ και ξενοδοχεία που γεμίζουν κάθε καλοκαίρι από τουρίστες κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Παραλία Παντελεήμονος προσφέρεται για θαλάσσια σπορ και beach volley καθώς επίσης και για ανάβαση στο κάστρο από ένα μονοπάτι 12 λεπτών που ξεκινάει από την παραλία ,το οποίο ενδείκνυται και για ποδηλασία βουνού. Παράλληλα, κάθε καλοκαίρι στο Κάστρο του Πλαταμώνα, πάνω από την παραλία, διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ολύμπου με θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες Ελλήνων καλλιτεχνών. Το Φεστιβάλ διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Διοικητικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης μαζί με τον Νέο Παντελεήμονα και τον Παντελεήμονα αποτελούν την τοπική κοινότητα Παντελεήμονας που ανήκει στη δημοτική ενότητα Ανατολικού Ολύμπου του δήμου Δίου - Ολύμπου και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 90 κατοίκους[4]. Αναφέρεται ως οικισμός το 1971[5]. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ήταν 34 κάτοικοι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 93, τομ. 27. 
  2. Παραλία Παντελεήμονος
  3. «Πληροφορίες για την Παραλία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Δεκεμβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2007. 
  4. «ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού», σελ. 10523 (σελ. 49 του pdf)
  5. «Διοικητικές Μεταβολές Οικισμών». ΕΕΤΑΑ. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019.