Παραλία Μαρίκες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η παραλία Μαρίκες βρίσκεται στην Ραφήνα,1,5 χλμ νότια από το λιμάνι της Ραφήνας.

Η παραλία έχει μήκος περίπου 700 μ.και είναι ως επί το πλείστον αμμουδερή, εκτεθειμένη σε ισχυρούς βόρειους ανέμους και προστατευμένη από τους νότιους ανέμους της περιοχής, χάρη στα πελώρια βράχια που την περιβάλλουν και σχηματίζουν ορμίσκο. Σύμφωνα με την επικαιροποιημενη έκθεση επιστημονικής τεκμηρίωσης 2021 του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), πρόκειται για παράκτιο υγρότοπο που δημιουργείται στο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αμμοθινικό οικοσύστημα της παραλίας Μαρίκες, στην Ανατολική Αττική στο Δ.Δ. Ραφήνας. Η συνολική έκταση (χερσαία και θαλάσσια) του οικοσυστήματος είναι περίπου 50 στρ. Στον υγρότοπο εκβάλλουν δύο μικρά εποχικά ρέματα η ανάπτυξη των οποίων έχει περιοριστεί από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Οι αμμοθίνες παρουσιάζουν διαδοχικές ζωνώσεις βλάστησης με μεγάλη ποικιλία ειδών και σε καλή κατάσταση διατήρησης με αντιπροσωπευτική τη ζώνη με άρκευθους (Juniperus spp.) που συνιστά τύπο οικοτόπου προτεραιότητας (2250*) σύμφωνα με τη συναφή Ευρωπαϊκή Οδηγία (92/43/ΕΟΚ). Μεταξύ των θινών αναπτύσσονται υγρές κοιλότητες με καλάμια (Aroudo donax) και βούρλα (Juncus maritimus, Juncus acutus), οι οποίες συνιστούν σημαντικά ενδιαιτήματα. Κατά θέσεις σε διάκενα αναπτύσσεται το αλοφυτικό είδος Halimione portulacoides (θαλάσσια γλυστρίδα) και σποραδικά φύονται Tamarix sp. Στο θαλάσσιο τμήμα του, αναπτύσσονται εκτάσεις θαλάσσιας βλάστησης με Posidonion oceanicae, που αποτελεί τύπο οικοτόπου προτεραιότητας (1120*) της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

Ο υδροβιότοπος των Μαρικών είναι ενταγμένος στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών με κωδικό EL30501400 και ονομασία "Παράκτιο Ελος Μαρικών/Αμμοθινικό Οικοσύστημα", ως "περιοχή που προορίζεται για την προστασία οικοτόπων και ειδών".

Για την περιοχή έχει εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη με τη συμβολή του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) το 2006, στην οποία περιέχονται αναλυτικές πληροφορίες και καταγραφές ειδών. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, από τα απειλούμενα είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή, 19 είδη είναι αυστηρώς προστατευόμενα βάσει της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ (Παράρτημα Ι), 10 είδη είναι απειλούμενα σε εθνικό επίπεδο (Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας - Χανδρινός, 1992) εκ των οποίων 3 είδη με το καθεστώς Κινδυνεύοντα (Ε), 3 Τρωτά (V), 3 Ανεπαρκώς γνωστά (Κ), και 1 με καθεστώς.

Υπεύθυνος οργανισμός για την εποπτεία της περιοχής είναι ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας. Πλησίον βρίσκονται οι οικισμοί του Νηρέα και των Ορειχαλκουργών Ραφήνας, όπως και η χερσόνησος Ασκηταριό (προϊστορικός οικισμός), η οποία έχει χαρακτηριστεί ως φυσικός χώρος – αρχαιολογική θέση (ΥΑ 33488/1568/22-4-1954, ΦΕΚ 118/Β/10-6-1954). Είναι ένας αξιοσημείωτος αρχαιολογικός χώρος (εκεί έγιναν οι πρώτες απόπειρες μεταλλουργίας στην Ελλάδα κατά την Πρωτοελλαδική Εποχή[εκκρεμεί παραπομπή].

Η πρόσβαση γίνεται είτε με αυτοκίνητο ή με μοτοσικλέτα. Επίσης η πρόσβαση στην παραλία μπορεί να γίνει και μέσω του αστικού και του υπεραστικού λεωφορείου.