Παράξενη διαθήκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Παράξενη διαθήκη
ΣυγγραφέαςΙούλιος Βερν
ΕικονογράφοςΖωρζ Ρου
ΤίτλοςLe Testament d'un excentrique
ΓλώσσαΓαλλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1900
1899
Μορφήμυθιστόρημα
ΣειράΦανταστικά ταξίδια
Πρώτη έκδοσηΠιερ-Ζουλ Ετζέλ
ΠροηγούμενοΟ Υπέροχος Ορινόκος
ΕπόμενοThe Castaways of the Flag
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Παράξενη διαθήκη (τίτλος πρωτοτύπου Le Testament d'un excentrique) είναι ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Ιουλίου Βερν. Είχε εμφανισθεί για πρώτη φορά σε συνέχειες σε γαλλικό περιοδικό το 1899. Η αρχική εικονογραφημένη έκδοση σε βιβλίο, στη σειρά του Βερν «Voyages Extraordinaires» (νο. 46), κυκλοφόρησε το 1900 και πριν το τέλος του ίδιου έτους είχε ήδη μεταφρασθεί και εκδοθεί και στην αγγλική γλώσσα.

Περίληψη της πλοκής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος του Σικάγου Γουίλιαμ Χίπερμπον (Hypperbone) αφήνει πεθαίνοντας μία εξαιρετικά ασυνήθιστη διαθήκη: Κληρονόμος όλης της περιουσίας του, 60 εκατομμυρίων δολαρίων, θα είναι ο νικητής του περιγραφόμενου στη διαθήκη «Ευγενούς Παιγνίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», που βασίζεται στο επιτραπέζιο Παιχνίδι της Χήνας. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο τα πιόνια είναι άνθρωποι και το «τραπέζι» η έκταση των ΗΠΑ.

Οι παίκτες, 6 αρχικώς, είχαν επιλεγεί με τυχαίο τρόπο από το δημοτολόγιο του Σικάγου και ήταν οι εξής:

  • Μαξ Ρεάλ, νεαρός ζωγράφος
  • Τομ Κρέιμπ, πυγμάχος
  • Χέρμαν Τίτμπερυ, τοκογλύφος
  • Χάρις Τ. Κύμπεϊλ, δημοσιογράφος
  • Λίζυ Γουάγκ, βοηθός ταμία σε κατάστημα, η μόνη γυναίκα στους 6
  • Χοτζ Ούρικαν, συνταξιούχος αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού
Το «Παιχνίδι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής»

Αλλά την τελευταία στιγμή με έναν κωδίκελο προστέθηκε ένας έβδομος, μυστηριώδης παίκτης, γνωστός μόνο με τα αρχικά «XKZ». Αν για οποιονδήποτε λόγο κάποιος παίκτης ή παίκτες εγκατέλειπαν το παιχνίδι αυτοβούλως, αυτό θα συνεχιζόταν κανονικά από τους υπόλοιπους. Και αν το εγκατέλειπαν όλοι πριν το τέλος του, η περιουσία του Χίπερμπον θα περιερχόταν στον δήμο του Σικάγου. Το κάθε τετραγωνάκι του Παιχνιδιού της Χήνας αντιστοιχούσε σε μία πολιτεία των ΗΠΑ. Κάθε δύο ημέρες, αρχίζοντας 15 ημέρες μετά την ανάγνωση της διαθήκης, ο συμβολαιογράφος της θα έριχνε τα ζάρια για κάποιο παίκτη, ο οποίος όφειλε μέσα σε 15 ημέρες να μεταβεί σε συγκεκριμένο σημείο της πολιτείας που αντιστοιχούσε στο τετραγωνάκι στο οποίο θα τον προχωρούσε ο αριθμός των ζαριών. Η παρουσία του εκεί θα έπρεπε να βεβαιώνεται επίσημα με μάρτυρες. Ο παίκτης που θα έφθανε πρώτος στο τελευταίο τετραγωνάκι, που αντιστοιχούσε στην πολιτεία Ιλινόι (όπου και το Σικάγο), θα κέρδιζε το παιχνίδι.

Στη συνέχεια του βιβλίου ο συγγραφέας παρακολουθεί τους παίκτες στις περιπέτειές τους καθώς διασχίζουν τη χώρα, με ευδιάκριτο τον διαχωρισμό τους σε «συμπαθείς» (Μαξ Ρεάλ, Λίζυ Γουάγκ) και «αντιπαθείς» (Τίτμπερυ, Κρέιμπ). Ιδιαίτερα τυχερός, ωστόσο, εμφανίζεται ο άγνωστος XKZ.

Πληροφορίες για το έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς συμβαίνει και με αρκετά άλλα μυθιστορήματα του συγγραφέα, η Παράξενη διαθήκη είναι ουσιαστικά ένα γεωγραφικό παιχνίδι και ο Βερν βρίσκει και πάλι την ευκαιρία να δώσει πλήθος πληροφοριών για τους διάφορους τόπους. Το 1897 είχε εκδοθεί ο πρώτος τουριστικός οδηγός για τις ΗΠΑ και ο Ιούλιος Βερν τον χρησιμοποίησε ως πηγή για τα μέσα μεταφοράς και τα δρομολόγια της εποχής.

Παρά το ότι ολόκληρο το έργο διαδραματίζεται στις ΗΠΑ, δεν έχει εκδοθεί ποτέ εκεί και η σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων έκδοση του 1900 των Sampson Low, Marston & Co. (Λονδίνο) τιμάται σήμερα περίπου 5000 δολάρια στα παλαιοβιβλιοπωλεία.

Εκδόσεις στην ελληνική γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παράξενη διαθήκη, μετάφραση Παναγιώτη Αντωνόπουλου, εικονογράφηση George Roux (της γαλλικής αρχικής εκδ.), εκδ. ΑΣΤΗΡ - Αλ. & Ε.Παπαδημητρίου (σειρά: Βιβλιοθήκη Ιουλίου Βερν #32), Αθήνα 1974 και 1993, 305 σελίδες, ISBN 978-960-203-289-3
  • Η διαθήκη ενός εκκεντρικού, μετάφραση Μαρίας Μαυροματάκη και Ελένης Παπανικολάου, εικονογ. George Roux, εκδ. «4π Ειδικές Εκδόσεις Α.Ε.», Αθήνα 2011, 424 σελίδες, ISBN 978-960-488-532-9

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]