Παπαλοάπαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποταμός Παπαλοάπαν
Χάρτης της λεκάνης απορροής του ποταμού πριν από την κατασκευή του φράγματος Σέρρο δε Όρο
ΠηγέςΒορειοανατολικά Οαχάκα στο Τουξτεπέκ
ΕκβολέςΚόλπος του Μεξικού
Χώρες ΛεκάνηςΜεξικό Μεξικό
Μήκος900
Υψόμετρο Πηγών3.700 μέτρα
Υψόμετρο Εκβολών0 μέτρα
ΠαραπόταμοιTonto River

Ο Παπαλοάπαν (ισπανικά: Río Papaloapan) είναι ένας από τους κύριους ποταμούς της μεξικανικής πολιτείας Βερακρούς. Το όνομά του προέρχεται από τη γλώσσα Νάουατλ παπάλοτλπεταλούδα») και άπανποταμός»).

Ο Παπαλοάπαν ανεβαίνει στην Ανατολική Σιέρρα Μάδρε, στα σύνορα μεταξύ των Πολιτειών Βερακρούς και Οαχάκα. Ο Παπαλοάπαν ελίσσεται για 122 χιλιόμετρα σε μια βορειοανατολική κατεύθυνση μέσα στην παράκτια πεδιάδα πριν εκβάλει στη λίμνη Αλβαράδο[1]. Η λεκάνη απορροής καλύπτει 46.517 τετρ.km, η δεύτερη μεγαλύτερη στο Μεξικό, και περιλαμβάνει 244 δήμους με έναν πληθυσμό περίπου 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους[2]. Οι πόλεις του Σαν Χουάν Μπαουτίστα Τουξτεπέκ και Τλακοτάλπαν βρίσκεται στις όχθες του ποταμού.

Στο παρελθόν η λεκάνη του Παπαλοάπαν ήταν υποκείμενη στις συχνές πλημμύρες, με τη ζημία που συντίθεται μερικές φορές από τους κυκλώνες.

Οι πολιτείες Οαχάκα και Βερακρούς συνεργάζονται στην ανάπτυξη της λεκάνης του ποταμού. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την άρδευση για να βελτιώσει την αγροτική παραγωγή, προώθηση της δασοκομίας και της ιχθυοκαλλιέργειας και βελτιώσεις στους δρόμους και τη ναυσιπλοΐα ποταμών. Τα προτεινόμενα σχέδια θα έχουν τις απαραίτητες προβλέψεις για να αποφύγουν την οικολογική ζημία[2].

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Papaloapan River». Encyclopædia Britannica. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2013. 
  2. 2,0 2,1 Robin Brundell (28 Απριλίου 2006). «State governors agree on actions to develop Papaloapan river basin - Mexico». Business News Americas. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Papaloapan River στο Wikimedia Commons