Παουλίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παουλίνα
ΕίδοςΤηλενουβέλα
Ρομαντική
Δράμα
ΔημιουργοίΙνές Ροδένα
ΣκηνοθεσίαΜπατρίσ Σέρινταν
Νάταλι Λαρτιγιό
ΠρωταγωνιστέςΓκαμπριέλα Σπάνικ
Φερνάντο Κολούνγκα
Λιμπερτάδ Λαμάρκε
Τσαντάλ Αντέρε
Αλεχάντρο Ρουίς
Μουσική τίτλωνLa usurpadora - Παντόρα
ΧώραΜεξικό
Αριθμός επεισοδίων102 + Màs allà de La usurpadora
Παραγωγή
ΠαραγωγήΣαλβαδόρ Μεχία Αλεχάντρε
Διάρκεια41-44 λεπτά
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςCanal de las Estrellas
Προβολή9 Φεβρουαρίου 1998–
24 Ιουλίου 1998
Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Η Παουλίνα (ισπανικά: La usurpadora, Μετάφραση: Η Σφετερίστρια) είναι τηλενουβέλα μεξικάνικης παραγωγής του 1998 σε σενάριο της Ινές Ροδένα και παραγωγή του Σαλβαδόρ Μεχία Αλεχάντρε και της Televisa.[1][2]

Η σειρά έχει μεταδοθεί σε 120 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες, & για αυτό και θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες τηλενουβέλες της Televisa. Μετά το τέλος της σειράς, υπάρχει και μία συνέχεια με τη μορφή τηλεταινίας με τίτλο "Mas allá de la usurpadora".

Πρωταγωνιστούν η Γκαμπριέλα Σπάνικ, Φερνάντο Κολούνγκα, Λιμπερτάδ Λαμάρκε και Τσαντάλ Αντέρε.

Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1999 από την τέως τηλεόραση του ΣΚΑΪ (η οποία μετέπειτα μετατράπηκε σε ALPHA), και στη Κύπρο το 2001 από τον τηλεοπτικό σταθμό SIGMA. Ακολούθησαν επαναλήψεις τις σειράς και από άλλους ελληνικούς σταθμούς όπως το ALTER (2006), το εθνικής εμβέλειας ακόμη - πλέον περιφερειακό Epsilon TV (2014) και από δεκάδες περιφερειακούς σταθμούς της χώρας, ανεξαρτήτως χρονιάς (με κορυφαίο τον περιφερειακό σταθμό West Channel, που εκπέμπει στην Δυτική Μακεδονία).

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πάολα Μπράτσο είναι παντρεμένη με τον Κάρλος Ντανιέλ Μπράτσο, έναν συμπαθητικό επιχειρηματία, ο οποίος έχει δυο παιδιά από τον πρώτο του γάμο, τον Καρλίτος και τη Λιζέτ. Φυσικά, η Πάολα νιώθει πλήξη με τη ζωή της ως μητέρα και σύζυγος, γι αυτό αποφασίζει να πάει στο Κανκούν με τον εραστή της, τον Λουσιάνο Αλκαντάρα.

Εκεί γνωρίζει την Παουλίνα Μαρτίνεζ που εργάζεται ως καθαρίστρια σ' ένα πολυτελές εστιατόριο κι έχει επωμιστεί το οικονομικό βάρος της συντήρησης της ετοιμοθάνατης μητέρας της. Η Πάολα εκπλήσσεται από την μεγάλη ομοιότητά τους -είναι πανομοιότυπες- και προσπαθεί να πείσει την Παουλίνα να πάρει τη θέση της στην οικογένειά της, ώστε εκείνη να μπορέσει να δραπετεύσει για να διασκεδάσει με τους εραστές της, όμως η Παουλίνα αρνείται κατηγορηματικά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της σ' ένα πλοίο-καζίνο, η Πάολα γνωρίζει τον Αλεσάντρο Φαρίνα, έναν εκατομμυριούχο επιχειρηματία, που εντυπωσιάζεται από την ομορφιά της και της προτείνει να κάνουν μαζί το γύρο του κόσμου. Η Πάολα βρίσκει το τέλειο πρόσχημα για να φύγει με τον Αλεσάντρο και να υποχρεώσει την Παουλίνα να την αντικαταστήσει. Μάλιστα, ο Αλεσάντρο, για να δείξει στην Πάολα ότι μαζί του θα έχει τα πάντα, της χαρίζει ένα βραχιόλι με σμαράγδια και μπριγιάν, κι εκείνη χρησιμοποιεί το κόσμημα ως το μέσο για να πιέσει την Παολίνα να δεχτεί την αντικατάσταση, προσποιούμενη ότι της το έκλεψε. Η Παουλίνα πέφτει στην παγίδα και δέχεται ν' αντικαταστήσει την Πάολα, υπό το βάρος του θανάτου της μητέρας της και της εγκατάλειψής της από τον μνηστήρα της, τον Οσβάλντο. Και κάπως έτσι γίνεται η "Σφετερίστρια", η νέα Πάολα Μπράτσο,χωρίς να την πάρει κανείς είδηση, αν και εκπλήσσονται από την ξαφνική αλλαγή της 'Πάολα', που στην πραγματικότητα είναι η Παουλίνα, η οποία ξεκινα να προσπαθεί ν' αλλάξει όλους όσους την απεχθάνονται (την Πάολα), ιδιαίτερα την Εστεφανία, την αδελφή του Κάρλος Ντανιέλ, η οποία πάντοτε γνώριζε για την κρυφή σχέση που διατηρούσαν η Πάολα κι ο Γουίλι (ο σύζυγος της Εστεφανία). Ο Ροντρίγκο κι η Πατρίσια(αδελφός και κουνιάδα του Κάρλος Ντανιέλ αντίστοιχα) ούτε κι εκείνοι την ανέχονται, και παρότι ο Ροντρίγκο πάντα φέρεται σκληρά στην Πάολα, η Πατρίσια, για ν' αποφύγει τα προβλήματα με την οικογένεια, της φέρεται φυσιολογικά.

Η Παουλίνα είναι μια μοναχική κοπέλα, με ευγενή αισθήματα, που ξεκινά να δείχνει στους Μπράτσο τη γενναιόδωρη πλευρά της, και που καταλήγει να ερωτευτεί τον υποτιθέμενο σύζυγό της και ν' αγαπάει την οικογένειά του. Στην πορεία, ο Κάρλος Ντανιέλ ερωτεύεται κι εκείνος την αξιαγάπητη πλευρά της συζύγου του, χωρίς να ξέρει ότι στην πραγματικότητα είναι ερωτευμένος με την Παουλίνα. Παράλληλα, πρέπει ν' αντιμετωπίσει και τη Τζέμα, την μακρινή ξαδέλφη του Κάρλος Ντανιέλ, που προσπαθεί συνέχεια να τον αποπλανήσει.

Μετά σχεδόν από ένα χρόνο στο σπίτι των Μπράτσο, η Παουλίνα βρίσκει επιτέλους την πραγματική ευτυχία, όμως τότε ο Κάρλος Ντανιέλ και η οικογένεια Μπράτσο ανακαλύπτουν την απάτη κι η Παουλίνα αναγκάζεται να το σκάσει, ύστερα από τη συμβουλή της γιαγιάς Πιεδάδ, της αρχηγού της οικογένειας Μπράτσο, που ήταν κι η πρώτη που ανακάλυψε τον σφετερισμό. Η φυγή της Παουλίνα έχει συνέπειες, καθώς ο Καρλίτος, ο γιος του Κάρλος Ντανιέλ αποφασίζει να πάει να τη βρει, μιας και αγνοεί την αλήθεια, πέφτει σ' ένα χαντάκι μακριά από το σπίτι του και μένει αναίσθητος, οπότε συνεπώς θεωρείται αγνοούμενος από την οικογένειά του. Η πραγματική Πάολα επιστρέφει στο σπίτι και ξαφνιάζεται από την αλλαγή που συναντά στην οικογένεια, όμως συνεχίζει να προσποιείται την υποδειγματική σύζυγο μπροστά τους, κυρίως μπροστά στον Καρλίτος και τη Λιζέτ.

Η Παουλίνα συναντά μια παλιά της φίλη από το Κανκούν, με την οποία συγκατοικεί μέχρι τη στιγμή που βρίσκει δουλειά σ' ένα σπίτι φροντίζοντας μια γηραιά κυρία, όπου και ξαναβρίσκει τον Οσβάλντο, τον πρώην μνηστήρα της, πλέον παντρεμένο με τη Λούρδες, την ιδιοκτήτρια του σπιτιού. Εκείνη την περίοδο η Παουλίνα αντιλαμβάνεται την εξαφάνιση του Καρλίτος και καλεί τους Μπράτσο για να προσφέρει τη βοήθειά της.

Ενώ ο Καρλίτος παραμένει αγνοούμενος, η Παουλίνα αποφασίζει να γυρίσει στο σπίτι των Μπράτσο με την πρόθεση ν' αντιμετωπίσει την Πάολα, όμως βρίσκεται μπροστά στο γεγονός ότι η Πάολα έχει ξαναφύγει μ' έναν ακόμα από τους εραστές της, τον Ντάγκλας Μαλντονάδο, εκατομμυριούχο από την Γκουερναβάκα. Στην πορεία αποκαλύπτεται ότι ο Καρλίτος βρίσκεται με την Τσαβέλα και τον Μοχάρας, δυο ταπεινούς ανθρώπους που τον φρόντιζαν όλον αυτό τον καιρό. Το μόνο πρόβλημα είναι πως ο Καρλίτος είχε χάσει τη μνήμη του όσον καιρό βρισκόταν στην καλύβα τους.

Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο για την Παουλίνα όταν η Τζέμα κι ο Γουίλι αποφασίζουν να καταγγείλουν εκείνη και την Πάολα για τον σφετερισμό. Η Παουλίνα τελικά παραδέχεται την ταυτότητά της ως Παουλίνα Μαρτίνεζ κι όχι ως Πάολα Μπράτσο και συλλαμβάνεται. Ο αστυνομικός διοικητής Μερίνο αποκαλύπτει στην Παουλίνα ότι εκείνη κι η Πάολα Μπράτσο είναι δίδυμες αδελφές, που είχαν χωριστεί όταν ήταν βρέφη. Αυτό το πληροφορήθηκε από μια επιστολή της Φιλομένα, παλιάς γειτόνισσας της Παουλίνα στο Κανκούν. Η Πάολα, η μητέρα τους, μη μπορώντας να φροντίσει και τις δυο, παρέδωσε την Πάολα σ' ένα ορφανοτροφείο, απ' όπου και υιοθετήθηκε αργότερα απ' την ευκατάστατη οικογένεια Μοντανέρ, στην οποία όφειλε τον ματαιόδοξο κι εκλεπτυσμένο χαρακτήρα της.

Η Παουλίνα μεταφέρεται στις γυναικείες φυλακές, όπου συναντά τη Ζηνοβία, αδελφή της Τσαβέλα, η οποία κρατείται για τον εκβιασμό της οικογένειας Μπράτσο, καθώς ζήτησε χρήματα για την υποτιθέμενη απαγωγή του Καρλίτος, κι εξαιτίας αυτού μισεί την Παουλίνα και την οικογένεια Μπράτσο. Εκεί η Παουλίνα έρχεται αντιμέτωπη με τη μοίρα της, κι η ελευθερία της πλέον εξαρτάται από τον δικηγόρο Εντμούντο Σεράνο.

Η Πάολα, έχοντας πάθει σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες μετά από ένα δυστύχημα στο Μονακό, κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού πέφτει σε κώμα για αρκετό καιρό. Η οικογένεια Μπράτσο αναλαμβάνει τη φροντίδα της και πλέον επιστρέφει στην έπαυλη των Μπράτσο ανάπηρη, και συνοδευόμενη από την Ελβίρα, την νοσοκόμα και συνένοχό της.

Ολοκληρώνεται η δίκη της Παουλίνα, όπου αθωώνεται και αφήνεται ελεύθερη. Η Παουλίνα αποφασίζει να μείνει σε ξενοδοχείο κι ο Καρλίτος πηγαίνει να ζήσει μαζί της. Η Παουλίνα ξεκινά δεσμό με τον δικηγόρο Σεράνο για να ξεχάσει τον Κάρλος Ντανιέλ και να σεβαστεί το γάμο της αδελφής της.

Εν τέλει η Πάολα πεθαίνει σε τροχαίο μαζί με τη νοσοκόμα της, και η Παουλίνα αποφασίζει επιτέλους να παντρευτεί τον Κάρλος Ντανιέλ.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1998, όταν γυρίστηκε η σειρά, η Γκαμπριέλα Σπάνικ ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Μιγκέλ ντε Λεόν, ο οποίος στη σειρά υποδυόταν τον Ντάγκλας Μαλδονάδο.

Η Γκαμπριέλα Σπάνικ έχει διπλό ρόλο στη σειρά καθώς υποδύεται τόσο την Πάολα όσο και τη Παουλίνα. επίσης στην πραγματική ζωή η Γκαμπριέλα Σπάνικ έχει μία δίδυμη αδερφή που ονομάζεται Ντανιέλα Σπάνικ, και είναι ηθοποιός και μοντέλο. Η Ντανιέλα Σπάνικ εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο της σειράς, υποδυόμενη την Πάολα σε μία σκηνή που η Πάολα μαλώνει με τη Παουλίνα, καθώς ήταν πολύ δύσκολη η λήψη της σκηνής αυτής με την Γκαμπριέλα να υποδύεται και τους δύο ρόλους.

Κάστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γκαμπριέλα Σπάνικ ως Παουλίνα Μαρτίνες ντε Μπράτσο/Πάολα Μαρτίνες Μοντανέρ ντε Μπράτσο
  • Φερνάντο Κολούνγκα ως Κάρλος Ντανιέλ Μπράτσο
  • Λιμπερτάδ Λαμάρκε ως Γιαγιά Πιεδάδ χηρ. ντε Μπράτσο
  • Τσαντάλ Αντέρε ως Εστεφανία Μπράτσο ντε Μοντέρο
  • Μαρσέλο Μπουκέτ ως Ροδρίγο Μπράτσο
  • Μαρία Σολάρες ως Λισσέτ Μπράτσο
  • Σέρχιο Μιγκέλ ως Καρλίτος Μπράτσο
  • Ντομίνικα Παλέτα ως Τζέμα Ντουράν Μπράτσο
  • Γιέσικα Χουράδο ως Πατρίσια ντε Μπράτσο
  • Χουάν Πάμπλο Γκαμπόα ως Γκιγιέρμο "Γουίλι" Μοντέρο
  • Πάτι Ντίας ως Λαλίτα Πέρες
  • Αλεχάντρο Ρουίς ως Λεάνδρο Γκόμες
  • Αναστάσια Ακόστα ως Βιβιάνα Καρίγιο ντε Γκόμες
  • Αντόνιο ντε Κάρλο ως Οσβάλντο Ρεσέντις
  • Μάγδα Γκουσμάν ως Φιδελίνα
  • Νινόν Σεβίγια ως Κατσίτα Σιενφουέγος
  • Μαρία Λουίσα Αλκαλά ως Φιλομένα Ταμάγιο
  • Τίτο Γκίσαρ ως Παντσίτο
  • Αδριάνα Φονσέκα ως Βερόνικα Σοριάνο
  • Μέτσε Μπάρμπα ως Αμπιγαΐλ Ροσάλες
  • Σίλβια Ντερβές ως Τσαμπέλα Ρόχας
  • Σίλβια Κάος ως Ζηνοβία Ρόχας
  • Ρενέ Μουνιός ως Λουίς Φελίπε Μπενίτες "Μοχάρας"
  • Άντρεα Γκαρσία ως Σέλια Αλόνσο
  • Σάρα Μόντες ως Ελοίνα
  • Ρενάτα Φλόρες ως Εστέλα
  • Χαβιέρ Εράνς ως Ιατ. Βαρέλα
  • Εμιλιάνο Λισάραγα ως Πέδρο
  • Μάριο Σιμάρρο ως Λουσιάνο Αλκάνταρα
  • Τζιοβάν Ντ' Αντζέλο ως Ντονάτο Ντ' Αντζέλι
  • Νούρια Μπάχες ως Πόλα Μαρτίνες
  • Ενρίκε Λισάλντε ως Αλεσάντρο Φαρίνα
  • Ρακέλ Μορέλ ως Καρολίνα Καρίγιο
  • Ιράν Εόρι ως Λούρδες ντε Ρεσέντις
  • Χάιμε Γκάρσα ως Αστυνόμος Μερίνο
  • Ασέλα Ρόμπινσον ως Ελβίρα
  • Μιγκέλ ντε Λεόν ως Ντάγκλας Μαλντονάδο
  • Αρτούρο Πενίτσε ως Εδμούντο Σεράνο
  • Ραφαέλ Αμαδόρ ως Ιατ. Γκαλίσια
  • Μιγκέλ Κόρσεγα ως Μπράουλιο
  • Ρεμπέκα Μανρίκες ως Γενοβέφα Σαρμιέντο "Ταμάλες"
  • Μαρικρούς Νάχερα ως Εμιλιάνα
  • Ουμπέρτο Ελισόντο ως Σιλβάνο Πίνια
  • Λάουρα Σαπάτα ως Σοράιδα Σαπάτα
  • Κονσουέλο Ντουβάλ ως Μακρίνα Ολβέρα
  • Ίρμα Τόρες ως Εουλάλια
  • Φερνάντο Τόρρες Λαφάμ ως Ιατ. Φουλχένσιο Μεντίβε
  • Όσκαρ Μορέλι ως Δικαστής Κάστρο
  • Έκτορ Πάρα ως Χουάν Μανουέλ Μοντεσίνος
  • Γιαδίρα Καρρίγιο ως Ρακέλ

Mas allá de la usurpadora[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το γάμο της Παουλίνα και του Κάρλος Ντανιέλ, η Ρακέλ, η καινούρια υπηρέτρια των Μπράτσο, ερωτεύεται τον Κάρλος Ντανιέλ και αποφασίζει να τον χωρίσει από την Παουλίνα. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν δίνονται λανθασμένα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων στη Παουλίνα, που μόλις έχει φέρει στον κόσμο τη κόρη της, Παουλίτα. Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, η Παουλίνα έχει λίγους μήνες ζωής. Μόνο που η Ρακέλ, δεν σκέφτεται να περιμένει και επιχειρεί να συντομεύσει το θάνατο της Παουλίνα.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Βραβεία Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
1999 17α Βραβεία TVyNovelas[3] Καλύτερη Τηλενουβέλα της Χρονιάς Σαλβαδόρ Μεχία Αλεχάντρε Υποψηφιότητα
Καλύτερη Ηθοποιός Γκαμπριέλα Σπάνικ
Καλύτερος Ηθοποιός Φερνάντο Κολούνγκα
Καλύτερος Ηθοποιός Ανταγωνιστής Χουάν Πάμπλο Γκαμπόα
Καλύτερη Συμπρωταγωνίστρια Τσαντάλ Αντέρε
Καλύτερος Συμπρωταγωνιστής Μαρσέλο Μπουκέτ
Καλύτερη Κορυφαία Ηθοποιός Λιμπερτάδ Λαμάρκε
Καλύτερη Σκηνοθεσία Καμερών Χεσούς Ναχέρα
Μανουέλ Μπαράχας
Νίκη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. FERNANDO COLUNGA, Agradecido con el público por la aceptación de su trabajo en "La Usurpadora" (in Spanish)
  2. Hoy se cumplen 16 años de "La Usurpadora" con Gaby Spanic Αρχειοθετήθηκε 2014-05-19 στο Wayback Machine. (in Spanish)
  3. «Premios TVyNovelas 1999». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]