Παντελεήμων Κιλκίς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°49′50″N 22°53′33″E / 40.83056°N 22.89250°E / 40.83056; 22.89250 Για συνώνυμο οικισμό δείτε το λήμμα: Παντελεήμονας Πιερίας
Για οικισμούς με το όνομα Άγιος Παντελεήμονας δείτε: Άγιος Παντελεήμονας (αποσαφήνιση)

Παντελεήμων
Παντελεήμων is located in Greece
Παντελεήμων
Παντελεήμων
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
ΔήμοςΚιλκίς
Δημοτική ΕνότηταΓαλλικού
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΜακεδονίας
ΝομόςΚιλκίς
Υψόμετρο85
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας61100
Τηλ. κωδικός+30 23410 64

Ο Παντελεήμονας, επίσημα Παντελεήμων, είναι πεδινό χωριό του Κιλκίς στην Κεντρική Μακεδονία σε υψόμετρο 85 μέτρα[1].

Γεωγραφία - Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παντελεήμονας βρίσκεται στα όρια του νομού με το νομό Θεσσαλονίκης, νότια της πόλης του Κιλκίς σε απόσταση 18 χλμ. και 21 χλμ. βόρεια της Θεσσαλονίκης, επί της παλαιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κιλκίς. Δυτικά του χωριού ρέει ο Γαλλικός ποταμός. Είναι κτισμένος ανάμεσα στα χωριά Γαλλικός (Β.), Νέα Σάντα (ΒΑ.), Μονόλοφο (Ν.-ΝΑ.) και Πετρωτό (ΝΔ.). Λόγω της εγγύτητας των δυο πόλεων αλλά και της παρακείμενης βιομηχανικής περιοχής (ΒΙ.ΠΕ. Νέας Σάντας) ο πληθυσμός είναι αστικοποιημένος με τις αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Το χωριό ξεκίνησε να δημιουργείται το 1922 κατά μήκος της συμμαχικής οδού Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, όπως λεγόταν τότε, βάση ρυμοτομικού σχεδίου του Χρήστου Μαυρόπουλου (Σανταίου πρόσφυγα) με την βοήθεια της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων (Ε.Α.Π.) στην τοποθεσία Βολοβότι με την ονομασία Κάτω Βολοβότι. Το 1925 το χωριό απέκτησε Δημοτικό Σχολείο εξυπηρετώντας 50 περίπου παιδιά. Σύμφωνα με στοιχεία της (Ε.Α.Π.) το 1928 κατοικούσαν 55 οικογένειες με συνολικό αριθμό 200 ατόμων[2]. Οι πρώτοι του κάτοικοι πρόσφυγες από διάφορες περιοχές του Πόντου όπως τα Κοτύωρα (Ορντού), η Σάντα, η Τραπεζούντα, η Κερασούντα, η Ματσούκα, τη Νικόπολη (Γαράσαρη), το Τσάμπασι, το Σοχούμι αλλά και από την Καμπαρντίγκα του Καυκάσου, ασχολούνταν με το εμπόριο (φουρνάρηδες, λαδέμποροι, σιδεράδες, τσαγκάρηδες, γανωτές κ.α.) όπου μετά την εκδίωξή τους από τον Πόντο το 1922 με την ανταλλαγή πληθυσμών και μετά από προσωρινή παραμονή αρκετών από αυτών στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης αναζήτησαν μια περιοχή κατάλληλη για την συνέχιση των δραστηριοτήτων τους.

Αμέσως μετά την εγκατάστασή τους στα πρώτα τους χρόνια στην περιοχή προσπάθησαν να σταθούν στα πόδια τους με την παραχώρηση από το Ελληνικό κράτος λίγων αγροτεμαχίων για καλλιέργεια, μερικών ζωντανών καθώς και υλικών (ξύλα, κεραμίδια) για την κατασκευή κατοικιών.

Αυτοί οι άνθρωποι κατόρθωσαν μέσα σε λίγα χρόνια να ορθοποδήσουν. Κατάφεραν να χτίσουν τα σπίτια τους, σχολεία, εκκλησίες και συλλόγους. Το 1926 ίδρυσαν Γεωργικό Συνεταιρισμό, το 1926 τον Μουσικογυμναστικό σύλλογο "Άρη Παντελεήμωνα" και το 1979 τον σύλλογο "Κίνηση Γυναικών Παντελεήμονα". Το 2009 ιδρύθηκε με έδρα τον Παντελεήμονα ο Αθλητικός Σύλλογος "Οι Ατρόμητοι Παντελεήμονα-Νέας Σάντας" με πρωταρχικό σκοπό την ανάπτυξη τμημάτων σε αθλήματα πολεμικών τεχνών. Το 2010 ενεργοποιήθηκε και τμήμα Μπάσκετ που διατηρεί εκτός από ανδρική ομάδα και τμήματα ακαδημιών.

Ονομασία - Διοικητικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του χωριού μέχρι το 1926 ήταν Κάτω Βολοβότ και με το όνομα αυτό αναφέρεται στο ΦΕΚ 217Α-30/06/1926 να αποσπάται από την τότε κοινότητα Μπάλτζης (Μελισσοχωρίου) και προσαρτάται στην τότε κοινότητα Βολοβότ (Νέας Σάντας) και υπαγόταν στο Νομό Θεσσαλονίκης. Μετονομάστηκε σε Παντελεήμων το 1926 με το ΦΕΚ 346Α-04/10/1926. Το 1935 με το ΦΕΚ 87Α-16/03/1935 υπάγεται στην επαρχία Κιλκίς του νομού Κιλκίς. Το 1998 αποτέλεσε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Γαλλικού[3]. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης μαζί με την Νέα Σάντα αποτελούν την τοπική κοινότητα Νέας Σάντας που ανήκει στη δημοτική ενότητα Γαλλικού του δήμου Κιλκίς και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 451 κατοίκους[4].

Σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μ.Γ.Σ. Άρης Παντελεήμονα. Ιδρύθηκε το 1926 και είναι ο παλαιότερος εν ενεργεία ποδοσφαιρικός σύλλογος του Κιλκίς και ιδρυτικό μέλος της Ε.Π.Σ. Κιλκίς με αριθμό μητρώου 4 και αριθμό μητρώου Ε.Π.Ο. 565[5].
  • Kίνηση Γυναικών Παντελεήμονα. Ιδρύθηκε το 1978 από όλες τις γυναίκες του χωριού με την καθοριστική βοήθεια του δασκάλου Χρήστου Γκόλιαρη. Σύλλογος με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα που για τέσσερις δεκαετίες κρατάει την παράδοση και διατηρεί τα ποντιακά ήθη και τα έθιμα[6].
  • Στέκι Νεολαίας Μ.Γ.Σ. Άρη Παντελεήμονα. Ο Μ.Γ.Σ. Άρης Παντελεήμονα στα πλαίσια των κοινωνικών του δραστηριοτήτων δημιούργησε έναν χώρο πρωτίστως για την νεολαία του χωριού αλλά και για όλους τους κατοίκους. Στεγάζεται εντός του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού και διαθέτει Δανειστική Βιβλιοθήκη[7] για όλες τις ηλικίες αναγνωστών, συλλογή από επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, τραπέζια πινγκ-πονγκ, τηλεόραση και DVD.

Διάσημα Πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κτίρια μέσα στο χωριό ή στα περίχωρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δημοτικό Γήπεδο Θεόδωρος Χονδρόπουλος
  • Εργοστάσιο Jannis
  • Αθλητικό Κέντρο Ατέρμων[8]
  • Πολιτιστικό Κέντρο
  • Εξεταστήριο - Αγροτικό Ιατρείο
  • Νηπιαγωγείο (Πρώην 1/Θ Δημ.Σχολείο)[9]
  • Ι.Ν.Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού (Εκκλησία)
  • Παιδική Χαρά Παντελεήμονα
  • Εργοστάσιο Elvial[10]
  • Κοιμητήρια (Νεκροταφεία)
  • Ι.Ν. Αγ.Γεωργίου (Εξωκλήσι)

Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΒΙ.ΠΕ.Παντελεήμονος

Διαθέτει[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 29, τομ. 27. 
  2. «Εγκατάσταση προσφύγων - Γραφείο Θεσσαλονίκης | lithoksou.net». www.lithoksou.net. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  3. «Διοικητικές Μεταβολές Οικισμών». ΕΕΤΑΑ. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  4. «ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού», σελ. 10513 (σελ. 39 του pdf)
  5. «Μ.Γ.Σ. ΑΡΗΣ Παντελεήμονα». arispanteleimona.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  6. «Κίνηση Γυναικών Παντελεήμονα». el-gr.facebook.com. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  7. «ΓΝΩΜΗ ΚΙΛΚΙΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ: Εγκαινίασε την βιβλιοθήκη του ο Μ.Γ.Σ. Άρης Παντελεήμονα». ΓΝΩΜΗ ΚΙΛΚΙΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  8. «Πως θα μας βρείτε». Αθλητικό Κέντρο Ατέρμων. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  9. «ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΚΙΛΚΙΣ - Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς». dipe-kilkis.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  10. «ELVIAL S.A.». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]