Πανηγύρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Εμπορική πανήγυρις εν τω χωρίω Μοίραις", επιστολικό δελτάριο των αρχών του 20ού αι.
Πανηγύρι στο Καραβόσταμο Ικαρίας

Πανηγύρι ονομάζεται μια εορταστική εκδήλωση που γίνεται κυρίως εκτός μεγάλων πόλεων, στην επαρχία αλλα και σε μερικές περιοχές στην επαρχία Αττικής, είτε για θρησκευτικούς, είτε για εμπορικούς σκοπούς (εμποροπανήγυρις), είτε απλά για πολιτιστικούς λόγους.

Πανηγύρεις οργανώνονται μόνο στην Ελλάδα από την οποία προέρχονται κιόλας, και διεξάγονται σε ενορίες με την ευκαιρία θρησκευτικών εορτών όπου κατά τη διάρκειά τους γίνεται συνήθως η λειτουργία, η περιφορά της εικόνας καθώς και λειτουργία υπαίθριας αγοράς. Τα πανηγύρια διεξάγονται κατά κύριο λόγο σε υπαίθριους χώρους (π.χ. πλατείες) και συνοδεύονται με γεύμα, δημοτικά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βοζίκας Γιώργος «Οι υπαίθριες αγορές των θρησκευτικών πανηγυριών στην πρωτεύουσα», Λαογραφία,τομ. 41 (2007-2009), Αθήνα 2009, σελ. 195-214.
  • Βοζίκας Γιώργος, «Το αυτοκόλλητο σήμα στο θρησκευτικό πανηγύρι της πόλης. Σχόλιο επάνω στα όρια και τις πολιτισμικές διαστάσεις των αντικειμένων», Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας,τομ. 29-30 (1999-2003), Αθήνα 2004, σελ. 349-380

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]