Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ
ΓνωμικόGwirionedd Undod A Chytgord
Γνωμικό στα ΑγγλικάTruth Unity and Harmony
ΠρόεδροςΣερ Μάρτιν Έβανς
Ακαδημαϊκό Προσωπικό3,098
Διοικητικό Προσωπικό3,056
Σπουδαστές28.842 (Ακαδημαϊκό έτος 2011-12)[1]
Προπτυχιακοί20.694
Μεταπτυχιακοί8.148
ΤοποθεσίαΚατέις Παρκ
(51°29′16″N 3°10′44″W / 51.4877°N 3.1790°W / 51.4877; -3.1790Συντεταγμένες: 51°29′16″N 3°10′44″W / 51.4877°N 3.1790°W / 51.4877; -3.1790)
ΕγκαταστάσειςΑστική περιοχή
Παλαιότερες ΟνομασίεςΠανεπιστημιακό Κολέγιο της Νότιας Ουαλίας και του Μονμουθσάιαρ (University College of South Wales and Monmouthshire)
Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Ουαλίας, Κάρντιφ(University of Wales College, Cardiff)
Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, Καρντιφ(University of Wales, Cardiff)
Χρώματα ΚολλεγίουBlack and Red         
ΣυνεργασίεςΡάσελ Γκρούπ
Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων - EUA
Universities UK
Ιστοσελίδαhttp://www.cardiff.ac.uk/

To Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ (αγγλ: Cardiff University, ουαλ: Prifysgol Caerdydd) είναι ερευνητικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην περιοχή Κατέις Παρκ της ομώνυμης πόλης της Ουαλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έλαβε το καταστατικό του χάρτη από Στέμμα το 1883 και αποτελεί μέλος του ομίλου δημοσίων ερευνητικών πανεπιστημίων Ράσελ Γκρουπ (Russell Group of Universities).[2] Το πανεπιστήμιο αναγνωρίζεται τόσο για την υψηλής ποιότητας έρευνα που διεξάγει όσο και για την άρτια πανεπιστημιακή εκπαίδευση που παρέχει. Κατά την πλέον πρόσφατη αξιολόγησή της ποιότητας της πανεπιστημιακής έρευνας από τις Βρετανικές αρχές, το 2008, το 60 σχεδόν τοις εκατό του συνόλου της έρευνας στο πανεπιστήμιο βαθμολογήθηκε ως παγκόσμια κορυφαία ή εξαιρετική.[3] Οι τρεις έγκυρες διεθνείς λίστες ταξινόμησης πανεπιστημίων ανά τον κόσμο, αυτές του Τάιμς Χάιερ Εντουκέισιον, του Κιού Ες και του Πανεπιστημίου Tzιάου Τονγκ της Σανγκάης, το κατατάσσουν στις θέσεις 200-225, 135 και 151 αντίστοιχα, για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12.[4]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η είσοδος στο Κεντρικό Κτίριο από την οδό Παρκ Πλέις

Η Έκθεση της Βασιλικής Επιτροπής με θέμα τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ουαλία υπό το Λόρδο Αμπερντέρ, το 1881, συνέστησε τη δημιουργία πανεπιστημιακών κολεγίων στη Βόρεια και τη Νότια Ουαλία ώστε να συνδράμουν το έργο του ήδη υπάρχοντος Πανεπιστημιακού Κολεγίου της Ουαλίας στο Αμπερίσγουιθ (πλέον Πανεπιστήμιο του Αμπερίσγουιθ).

Ακολούθησαν εκτεταμένες διαβουλεύσεις για το αν το κολέγιο του Νότου θα ἐπρεπε να εδρεύει στο Κάρντιφ ή στο Σουόνσι. Η εγγύτητα του Κάρντιφ στην κομητεία του Μόνμουθσάιαρ, οι εκπαιδευτικές ανάγκες της οποίας έπρεπε επίσης να ικανοποιηθούν, κέρδισε το επιχείρημα. Μετά από έρανο ο οποίος εισέπραξε το ποσό των 37,000 λιρών στερλινών υπέρ του νέου φορέα, το Πανεπιστημιακό Κολέγιο της Νότιας Ουαλίας και του Μόνμουθσάιαρ άνοιξε στις 24 Οκτωβρίου του 1883. Προσέφερε σπουδές στη Βιολογία, τη Χημεία, τα Αγγλικά,τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ουαλικά τα Αρχαία Ελληνικά, τα Λατινικά, την Ιστορία,τη Λογική και τη Φιλοσοφία, τα Μαθηματικά και την Αστρονομία, τη Φυσική και τη Μουσική. Επικεφαλής διορίστηκε ο 27χρονος Τζον Βιριάμου Τζόουνς, φυσικός επιστήμονας και παιδαγωγός. Το μόνο κολέγιο που απολάμβανε το δικαίωμα απονομής πτυχίων εκείνη την εποχή στην Ουαλία ήταν το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Σαιντ Ντέιβιντ (University College of St David). Ως εκ τούτου, οι φοιτητές στο Κάρντιφ έδιναν εξετάσεις για το πτυχίο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.[5] Τούτο άλλαξε το 1893, όταν το Κάρντιφ έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Πανεπιστημίου της Ουαλίας, του οποίου τα πτυχία απένειμε.

Η πτέρυγα του Τμήματος Χημείας στο Κεντρικό Κτίριο.

Το 1885, το Κολέγιο δέχθηκε γυναίκες φοιτήτριες για πρώτη φορά, γεγονός που κατέστη δυνατό με τον εγκαινιασμό τον ίδιο χρόνο του Αμπερντέαρ Χολ, των πρώτων του φοιτητικών εστιών αποκλειστικά για αυτές. Οι εστίες μεταφέρθηκαν στη σημερινή τους θέση το 1895, αλλά παραμένει να στεγάζει αποκλειστικά φοιτήτριες. Το 1904 το Κάρντιφ ίδρυσε την πρώτη γυναικεία έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μίλισεντ ΜακΚένζι, στον τομές της εκπαίδευσης γυναικών δασκάλων [6] και σουφραζέτα.[7]

Ο αρχιτέκτονας Γουίλιαμ Ντάγκλας Καρόου επιδίωξε να συνδυάσει τη γοητεία και την κομψότητα του πρώην κολεγίου του, Κολέγιο Τρίνιτι, Κέιμπριτζ με το γραφικότητα των κολεγίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η οικοδόμηση του Κεντρικού Κτιρίου άρχισε το 1905 και ολοκληρώθηκε σε διαδοχικές φάσεις, η πρώτη το 1909. Οι πτέρυγες προστέθηκαν τη δεκαετία του 1960, ενώ η Μεγάλη Αίθουσα (Great Hall), η οποία ήταν να καταλάβει το προαύλιο και παρόντα χώρο στάθμευσης στο πίσω μέρος του οικοδομήματος στην οδό Παρκ Πλέις, δε χτίστηκε ποτέ. Πριν το 1909, το κολέγιο έδρευε στο Παλαιό Θεραπευτήριο της πόλης του Κάρντιφ, στη γωνία των οδών Νιούπορτ Ρόουντ και Γουέστ Γκρόουβ, το οποίο αποτελεί στις μέρες μας μέρος του Πολυτεχνείου του Πανεπιστημίου.

Πανεπιστημιακά κτίρια στην οδό Παρκ Πλέις
Μπροστινή όψη του Κεντρικού Κτιρίου, όπου εδρεύουν οι Σχολές Βιολογίας, Χημείας και αυτή των Γεολογικών και Ωκεανογραφικών Επιστημών.

Το 1931, η Ιατρική Σχολή, η οποία είχε ιδρυθεί ως μέρος του κολεγίου με τη σύσταση των Τμημάτων Ανατομίας, Φυσιολογίας, Παθολογίας και Φαρμακολογίας το 1893, αποσπάστηκε για να σχηματίσει το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Ουαλίας (University of Wales College of Medicine).

Το 1972, το Κολέγιο μετονομάστηκε σε Πανεπιστημιακό Κολέγιο, Κάρντιφ (University College, Cardiff). Το 1996, ως επακόλουθο αλλαγών στο καταστατικό του Πανεπιστημίου της Ουαλίας, το όνομά του άλλαξε και πάλι σε Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, Κάρντιφ (University of Wales, Cardiff). Ένα χρόνο αργότερα, το Κολέγιο απόκτησε το δικαίωμα να απονέμει τα δικά του πτυχία, διαφορετικά του Πανεπιστημίου της Ουαλίας, το οποίο δεν άσκησε αμέσως. To 1999, γίνεται μέλος του Ράσελ Γκρουπ, ομίλου των κορυφαίων δημοσίων ερευνητικών πανεπιστημίων της Βρετανίας. Την ίδια χρονιά, το κολέγιο αρχίζει να πρωτοχρησιμοποιεί το όνομα Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ (Cardiff University).

Την 1η Αυγούστου 2004, το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, Κάρντιφ συγχωνεύθηκε με το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Ουαλίας. Το συγχωνευθέν ίδρυμα διαχωρίστηκε από το συλλογικό Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και πήρε επίσημα πλέον το όνομα Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Το κτίριο Γκλαμόργκαν το οποίο φιλοξενεί τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και τη Σχολή Αστικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού.
Το κτίτιο Μπιούτ, έδρα της Αρχιτεκτονικής και της Σχολής Δημοσιογραφίας και Αγγλικής Γλώσσας.

Το 2005, ξεκίνησε η συνεργασία μεταξύ επιστημόνων στη Σχολή Οπτομετρίας του πανεπιστημίου και στο Τμήμα Οφθαλμολογίας του Νομαρχιακού Πανεπιστημίου Ιατρικής του Κιότο της Ιαπωνίας με στόχο την καλύτερη κατανόηση των γενετικών μηχανισμών οι οποίοι ελέγχουν ενδημικές ασθένειες των ματιών.

Το 2007, ο καθηγητής Μάρτιν Έβανς κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής για μια σειρά πρωτοποριακών ανακαλύψεων στον τομέα των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων κι έγινε ο δεύτερος Νομπελίστας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.[8] Την ίδια χρονιά το πανεπιστήμιο κατέλαβε για πρώτη φορά στην ιστορία του θέση στην πρώτη εκατοντάδα των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου.

Τον Ιούνιο του 2010, το πανεπιστήμιο εγκαινίασε τρία νέες Μονάδες Έρευνας: το Ερευνητικό Κέντρο Καρκινικών Βλαστοκυτττάρων (Cancer Stem Cell Research Institute), το Ερευνητικό Κέντρο Βιώσιμων Τόπων (Sustainable Places Research Institute) και το Ερευνητικό Κέντρο Νευροεπιστημών και Ψυχικής Υγείας (Neurosciences & Mental Health Research Institute).[9]

Σχολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πολυτεχνείο.
Το κτίριο Ρέντγουντ, έδρα της Φαρμακευτικής Σχολής.
Το κτίριο Βιολογικών Επιστημών

Το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ συμπεριλαμβάνει τις παρακάτω σχολές:

  • Αγγλικής, Επικοινωνίας και Φιλοσοφίας
  • Αρχιτεκτονικής
  • Αστικού και Περιφερειακού Σχεδιασμός
  • Βιολογικών Επιστημών
  • Γεωλογικών και Ωκεανογραφικών Επιστημών
  • Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ και Πολιτιστικών Σπουδών
  • Δια Βίου Μάθησης
  • Διοίκησης Επιχειρήσεων
  • Ευρωπαϊκών Σπουδών, Μετάφρασης και Πολιτικών Επιστημών
  • Ιατρικής
  • Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Θρησκευτικών Σπουδών
  • Κοινωνικών Επιστημών
  • Μαθηματικών
  • Μεταπτυχιακής Ιατρικής και Οδοντιατρικής Εκπαίδευσης
  • Μουσικής
  • Νομικής
  • Νοσηλείας και Μαιευτικής
  • Οδοντιατρικής
  • Οπτομετρίας
  • Ουαλικής Φιλολογίας
  • Πληροφορικής
  • Πολυτεχνείο
  • Σπουδών Υγείας
  • Φαρμακευτικής
  • Φυσικής και Αστρονομίας
  • Χημείας
  • Ψυχολογίας

Τέλος το πανεπιστήμιο έχει και ένα Μεταπτυχιακό Κολέγιο, ρόλος του οποίου είναι ο συνδυασμός των μεταπτυχιακών τμημάτων τεσσάρων σχολών και των μεταπτυχιακών ερευνητικών δραστηριοτήτων του Κέντρου Μεταπτυχιακών φοιτητών.

Κτήρια του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ
Κτήριο της σχολής Κοινωνικών Επιστημών.
Κτήριο της σχολής Κοινωνικών Επιστημών.  
Σχολή Μουσικής
Σχολή Μουσικής  
Σχολή Ψυχολογίας
Σχολή Ψυχολογίας  
Σχολή Βιολογίας
Σχολή Βιολογίας  
Κτήριο Μπιουτ, το οποίο φιλοξενεί τη Σχολή Δημοσιογραφίας
Κτήριο Μπιουτ, το οποίο φιλοξενεί τη Σχολή Δημοσιογραφίας  

Παγκόσμια Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2006: κατατάχθηκε 141ο στον κόσμο.[10]
  • 2007: κατατάχθηκε 99ο στον κόσμο.[11][12]
  • 2008: κατατάχθηκε 133ο στον κόσμο.[13]
  • 2009: κατατάχθηκε 135ο στον κόσμο.
  • 2010: κατατάχθηκε 122ο στον κόσμο.[14]
  • 2011: κατατάχθηκε 135ο στον κόσμο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «About the University: Facts and Figures». Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2012. 
  2. «Our Universities». The Russell Group. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2012. 
  3. «RAE 2008 Quality Profiles: Cardiff University». Research Assessment Exercise. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2012. 
  4. «Cardiff University fails to make top 200 of world's best universities». Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2012. 
  5. «Student Lists». Senate House Library. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2012. 
  6. Steiner, Rudolph (1974), Inner Aspect of the Social Question: How can we rightly find our way again to the Christ impulse?, London: Rudolf Steiner Press, σελ. ii, ISBN 0-85440-050-8. 
  7. Crawford, Elizabeth (1999), Women's Suffrage Movement: A Reference Guide, 1866-1928, UCL Press, http://books.google.co.uk/books?id=eIzLissZmscC&pg=PA97&lpg=PA97&dq=Millicent+McKenzie+cardiff&source=bl&ots=TLAlVvgYvm&sig=Xpz7KEM34YddA7mQYgVOBLahMy8&sa=X&ei=RDU0UJWXA-Kx0QW-uYHwBQ&ved=0CDkQ6AEwBg#v=onepage&q=Millicent%20McKenzie%20cardiff&f=false, ανακτήθηκε στις 2012-08-22 
  8. About Cardiff University: Timeline, http://www.cardiff.ac.uk/about/history/timeline/index.html#1990, ανακτήθηκε στις 2012-08-22 
  9. «Cardiff creating three research institutes». WalesOnline. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2012. 
  10. «World University Rankings 2006». Times Higher Education. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2012. 
  11. «World University Rankings 2007». Times Higher Education. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2012. 
  12. «Cardiff in World's Top 100 university rankings». Cardiff University. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2012. 
  13. «World University Rankings 2008». Times Higher Education. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2012. 
  14. «QS World University Rankings Results 2010». QS. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2012.