Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Παναμερικανική εθνική οδός)
Χάρτης της Παναμερικανικής εθνικής οδού

Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος (Ισπανικά: Carretera Panamericana ή Autopista Panamericana, Πορτογαλικά: Estrada Panamericana, Γαλλικά: Autoroute Panamιricaine) ονομάζεται ένα δίκτυο δρόμων συνολικού μήκους 47.958 χιλιομέτρων, που συνδέει σχεδόν όλα τα κράτη της Αμερικανικής ηπείρου σε ένα ενοποιημένο σύστημα αυτοκινητοδρόμων. Η ιδέα του Παναμερικανικού Αυτοκινητοδρόμου προέκυψε στην πέμπτη Διεθνή Διάσκεψη των αμερικανικών κρατών το 1923, όπου σχεδιαστηκε αρχικά ως ενιαία διαδρομή.

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος εκτείνεται από το Φέρμπανκς της Αλάσκα στη Βόρεια Αμερική μέχρι τη Χιλή στην Νότια Αμερική, αν και το κομμάτι του δρόμου το οποίο βρίσκεται στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι επισήμως τμήμα του. Μεταξύ της Διώρυγας του Παναμά και της βορειοδυτικής Κολομβίας υπάρχει ένα χάσμα το οποίο ονομάζεται Χάσμα Darin και σε αυτό οφείλεται η διακοπή του δρόμου. Είναι ένα χάσμα 54 μιλίων με ορεινή ζούγκλα. Το «χάσμα» έχει διασχιστεί από τους τυχοδιώκτες με ποδήλατο, μοτοσικλέτα και περπατώντας, διανύοντας ζούγκλα, κινούμενη άμμο και έλη.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί αντιτάσσονται στην ολοκλήρωση της μερίδας Dariιn του Αυτοκινητοδρόμου, για ποικίλους λόγους: για να προστατευθεί το τροπικό δάσος, να περιοριστεί η εξάπλωση τροπικών ασθενειών, για την προστασία των οικονομικών πόρων των γηγενών λαών στην περιοχή και για να αποτραπεί η είσοδος του αφθώδους πυρετού στη Βόρεια Αμερική.

Ο Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος περνά μέσω πολλών διαφορετικών κλιμάτων και οικολογικών τύπων, από τις πυκνές ζούγκλες στα κρύα περάσματα βουνών. Δεδομένου ότι ο αυτοκινητόδρομος περνά μέσω πολλών χωρών, είναι μακριά από ομοιόμορφο. Μερικά τεντώματα του αυτοκινητοδρόμου είναι μέτρια μόνο κατά τη διάρκεια της ξηρασίας περιόδου, και σε πολλές περιοχές η οδήγηση είναι περιστασιακά επικίνδυνη.

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα διάσημα τμήματα του Παναμερικανικού Αυτοκινητοδρόμου περιλαμβάνουν τον Αυτοκινητόδρομο της Αλάσκας και τον Διαμερικανικό Αυτοκινητόδρομο, που είναι το τμήμα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και του καναλιού του Παναμά. Αυτό το μέρος είναι αρκετά δημοφιλές μεταξύ των αμερικανικών τουριστών που οδηγούν προς το Μεξικό.

Οι χώρες που την εμπερικλείουν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παναμερικανική εθνική οδός διέρχεται μέσω των ακόλουθων 15 χωρών:

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]