Παναθηναϊκός αμφορέας (Μουσείο του Λούβρου αρ. MN705)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παναθηναϊκός αμφορέας
οπίσθια όψη: δισκοβόλος
ΟνομασίαΠαναθηναϊκός αμφορέας
Έτος δημιουργίας321 - 320 π.Χ.
ΕίδοςΜελανόμορφος αμφορέας
Διαστάσειςύψος 67 εκ.
ΜουσείοΜουσείο του Λούβρου
Αριθμός καταλόγουΜΝ705
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Ο Παναθηναϊκός αμφορέας που φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου με αριθμό καταλόγου ΜΝ705 βρέθηκε στη Βεγγάζη και αγοράστηκε για το μουσείο το 1851.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρόσθια όψη εικονίζεται η θεά Αθηνά Πολιάς με πλατύ θώρακα με ασπίδα και δόρυ προς τα δεξιά. Περιστοιχίζεται από δύο κίονες δωρικού ρυθμού χωρίς έχινο με δύο Νίκες που είναι στραμμένες προς την Αθηνά. Πριν από τον αριστερό κίονα διαβάζουμε την επιγραφή «ΤΟΝ ΑΘΕΝΕΘΕΝ ΑΘΛΟΝ», ενώ μετά τον δεξιό κίονα μνημονεύεται ο «ΑΡΧΙΠΠΟΣ ΑΡΧΩΝ».

Στην οπίσθια όψη εικονίζεται στιγμιότυπο από το αγώνισμα της δισκοβολίας. Στο κέντρο εικονίζεται ο γυμνός αθλητής με τον δίσκο στο αριστερό χέρι. Δεξιά στέκει ο έφεδρος, γυμνός με το σώμα σε τρία τέταρτα, και το πρόσωπο σε προφίλ στραμμένο προς τον δισκοβόλο. Αριστερά ένας βραβεύς που φοράει μακρύ μανδύα κρατάει στο αριστερό χέρι του ένα κλαδί φοίνικα.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον 4ο αιώνα π.Χ. και μετά συναντάμε την επιγραφή του άρχοντα που κυβερνούσε την Αθήνα κατά την συγκομιδή της ελιάς, από την οποία γίνονταν το λάδι έπαθλο των Παναθηναίων. Ο Άρχιππος υπηρέτησε ως επώνυμος άρχων την περίοδο 321-320 π.Χ. και έτσι η κατασκευή του αμφορέα χρονολογείται στο τέταρτο έτος της 114ης Ολυμπιάδας. Ο αμφορέας είναι από το ίδιο εργαστήρι όπως και ο Αμφορέας του Κηφισόδωρου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]