Πίρλαπον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πίρλαπον
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Πίρλαπον
41°21′42″N 21°32′19″E
ΧώραΒόρεια Μακεδονία
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Πρίλεπ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Πίρλαπον ή πόλη του Μάρκο ή Πύργοι του Μάρκο, είναι ερείπια μεσαιωνικού κάστρου και πόλης στο σημερινό Πρίλεπ της Βόρειας Μακεδονίας. Βρίσκεται στην κορυφή ενός μεγάλου πετρώδες λόφου. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ήταν μια από τις πρωτεύουσες της Σερβικής Αυτοκρατορίας υπό τον Στέφανο Ντουσάν, και στη συνέχεια στο βασίλειο του Πρίλεπ του οποίου ο τελευταίος ηγεμόνας πρίγκιπας Μάρκο έδωσε το σημερινό του όνομα. Σήμερα είναι επί το πλείστον σε ερείπια, αλλά εξακολουθεί να αναδεικνύεται το πρώην μεγαλείο του, χρησιμοποιήθηκε σαν σκηνή στον κινηματογράφο.

Από τους βυζαντινούς ονομάστηκε Πρίλαπον όπου πήρε και η σημερινή πόλη το όνομα της, "Πύργοι του Μάρκο" ονομάζεται από τα ερείπια πύργου που διασώζονται, και "πόλη του Μάρκο" από τον τελευταίο Σέρβο ηγεμόνα της.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φρούριο βρίσκεται σε μια απόκρημνη κορυφή που υψώνεται πάνω από το Πρίλεπ, καλύπτεται με μεγάλους βραχώδεις σχηματισμούς. Η πέτρα των σχηματισμών αυτών χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την κατασκευή των πύργων και επάλξεων. Η κορυφή έχει τέσσερα διαζώματα όπου χτίστηκε το φρούριο , η ακρόπολη βρίσκεται στην κορυφή του στα βορειοδυτικά. Ολόκληρη η περιοχή περιλάμβανε ακόμα ένα φρούριο που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της σημερινής πόλης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο οχυρό χτίστηκε πιθανότατα τον δέκατο αιώνα από τους Βυζαντινούς αλλά άλλαζε συχνά χέρια και μερικές φορές ήταν μέρος της πρώτης βουλγαρικής αυτοκρατορίας κατά την βασιλεία των Κομητόπουλων. Εδώ ο τσάρος Σαμουήλ περίμενε τον στρατό του όπου γύρισαν τυφλωμένοι από τους βυζαντινούς κι εδώ λέγεται πέθανε από καρδιακή προσβολή όταν τους είδε.

Η πόλη μετά από αυτό έγινε ξανά μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, έπειτα πέρασε ξανά στη Βουλγαρία και αργότερα στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, τον 13ο αιώνα το κατέκτησε ο σέρβος βασιλιάς Μιλούτιν (1282 - 1321). Ο Αυτοκράτορας Ντουσάν έπειτα έχτισε εδώ ένα παλάτι το 1350 κι όρισε την διοίκηση του στον Βουκάσιν Mrnjavčević ο οποίος έπειτα ανακηρύχθηκε βασιλιάς της περιοχής . Μετά την Μάχη της Μαρίτσα το 1371 το Πρίλεπ έγινε η πρωτεύουσα του πρίγκιπα Μάρκο ο οποίος ήταν υποτελής των Οθωμανών. Μετά το θάνατό του, οι Οθωμανοί προσάρτησαν το βασίλειο του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Александар Дероко, „Средњовековни градови у Србији, Црној Гори и Македонији“, Београд 1950.