Πένσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μία πένσα

Η πένσα είναι ένα εργαλείο χειρός, που χρησιμοποιείται για να πιάνει σφιχτά διάφορα αντικείμενα. Πιθανότατα προήλθε από την τσιμπίδα που ήταν σε χρήση στην Ευρώπη κατά την Εποχή του Χαλκού προκειμένου να πιάνουν τα καυτά μέταλλα.[1] Χρησιμοποιείται επίσης για το λύγισμα και τη συμπίεση ποικίλων υλικών.

Μοιάζει με την τανάλια, με τη διαφορά ότι εκείνη χρησιμοποιείται για κοπή και ώση και όχι για σύσφιξη. Υπάρχουν διαφορετικά είδη πένσας, με ποικίλες χρήσεις, γενικές και ειδικές.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεσαιωνική τανάλια που βρέθηκε στη Γερμανία (15ος με 16ος αιώνας)

Καθώς με τη γενική έννοια η πένσα είναι αρχαία και απλή εφεύρεση, δεν υπάρχει κάποιο χρονικό σημείο της ιστορίας ή κάποιος εφευρέτης που μπορεί να του αποδοθεί η ανακάλυψη του εργαλείου αυτού. Οι πρώτες εργασίες με τα μέταλλα που ανάγουν σε αρκετές χιλιετίες π.Χ. θα απαιτούσαν τη χρήση εργαλείων παρόμοιων με τη σημερινή πένσα, για να χειρίζονται το καυτό μέταλλο. Η εξέλιξη από τις ξύλινες στις χάλκινες πένσες πιθανότατα επιτελέστηκε πριν το 3.000 π.Χ.[2] Ανάμεσα στις αρχαιότερες απεικονίσεις πένσας είναι εκείνη που δείχνει τον θεό της ελληνικής μυθολογίας Ήφαιστο στο σιδηρουργείο του.[3] Με την εφεύρεση διαφορετικών αντικειμένων για τον χειρισμό των οποίων χρησιμοποιήθηκαν οι πένσες, οι τελευταίες εξελίχθηκαν τεχνολογικά ανά τους αιώνες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Hand Tools:Tongs, pincers, and pliers». Encyclopedia Britanica. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2013. 
  2. Bellis, Mary. "The History of Hardware Tools" Αρχειοθετήθηκε 2012-04-27 στο Archive-It. Inventors.About.com. Accessed 16-12-2008.
  3. Warre Cornish, Francis (1898). A Concise Dictionary of Greek and Roman Antiquities. London: Spottiswoode & Co. σελ. 313.