Πέκκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πέκο)

Στη φινλανδική και εσθονική μυθολογία, ο Πέ(κ)κο ή Πέλλον Πέκκo (φινλ. Pekko, Pellon Pekko) ήταν ο θεός της γεωργίας και της σοδειάς. Ιδιαίτερα συνδεόταν με το κριθάρι και τη ζυθοποιία.

Στην αρχαία διάλεκτο της φινλανδικής γλώσσας, το όνομά του σήμαινε κριθαρένιος, αυτός που κρατάει το ποτό από κριθάρι, ο έχων το χωράφι. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον κατάλογο των φινλανδικών θεοτήτων του Μίκαελ Αγκρίκολα το 1551 ως θεότητα της Καρελίας.

Στην περιοχή Σέτουμαα μεταξύ Εσθονίας και Ρωσίας, η λατρεία του επιβίωνε μέχρι τον 20ο αιώνα. Σήμερα, η εθνότητα αυτή των Σέτος στην Εσθονία λατρεύουν τον Πέκο ως εθνικό τους ήρωα και βασιλιά. Ανάμεσα στις παραδόσεις τους, πραγματοποιούν γιορτές προς τιμήν του πριν την Πεντηκοστή, καθώς και κατά τις αρχές Νοεμβρίου (της Υπαπαντής) και στις 24 Ιουνίου (ανήμερα του Άι Γιάννη). Οι πιστοί σκάλιζαν ειδώλια του Θεού, τα οποία συνήθως στο κεφάλι τους είχαν εσοχές για κεριά και τα φυλούσαν στις αποθήκες των σπιτιών τους.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Permanent exhibition - Peko». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2009. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • S. Suhonen· P. Hagu (1995). Peko. Kuopio: Snellman Institute. ISBN 951-842-166-8. 
  • Etymological dictionary of the Finnish language III. Lexica Societatis Fenno-Ugricae XII, 3 Helsinki 1962

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]