Πάρτυ Γενεθλίων (θεατρικό έργο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάρτι γενεθλίων
The Birthday Party
ΣυγγραφέαςΧάρολντ Πίντερ
Πρωτότυπος τίτλοςThe Birthday Party
ΡόλοιΠητ, Μακ Καν, Στάνλευ, Μεγκ, Λούλου και Γκόλντμπεργκ
Γλώσσα πρωτότυπουΑγγλικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την παράσταση Πάρτι Γενεθλίων ανεβασμένη από τον ΦΟΜ "Ο Θεόφιλος"

Το Πάρτι Γενεθλίων (The Birthday Party) (1957) ανέβηκε για πρώτη φορά το 1958 και είναι το δεύτερο θεατρικό έργο του Χάρολντ Πίντερ. Σύμφωνα με την υπόθεση, το έργο αφορά στον Στάνλεϋ, τον οποίο επισκέπτονται σε μια παραθαλάσσια πανσιόν δύο άντρες. Ένα υποτιθέμενο αθώο πάρτι γεννεθλίων γρήγορα εξελίσεται σε εφιάλτη.

Το έργο, ωστόσο, δεν είναι μία έκθεση γεγονότων. Πρόκειται μάλλον για μια εκτεταμένη μεταφορά για συγκεκριμένα κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Το Πάρτι Γενεθλίων είναι επίσης, εν μέρει, μια αντίδραση στις θεατρικές τάσεις της περιόδου, επιδεικνύοντας πολλά χαρακτηριστικά του Θεάτρου του Παραλόγου.

Ελληνικές Θεατρικές Παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος βασικών πληροφοριών ελληνικών θεατρικών αναπαραστάσεων του έργου "Πάρτι Γενεθλίων"

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πράξη 1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ η Μεγκ ετοιμάζεται να σερβίρει το πρωινό στον σύζυγό της Πίτι, ο Στάνλεϊ, που περιγράφεται ως ένας άνδρας "γύρω στα τριάντα", ατημέλητος και αξύριστος, μπαίνει από τον επάνω όροφο. Η Μεγκ λέει στον Στάνλει ότι θα έρθουν "δύο κύριοι", δύο νέοι "επισκέπτες"- ο Στάνλει εμφανίζεται ανήσυχος και καχύποπτος με αυτή την πληροφορία.

Μετά από ένα ξαφνικό χτύπημα στην μπροστινή πόρτα, η Μεγκ φεύγει από τη σκηνή, ενώ ο Στάνλεϊ ακούει μια φωνή που ακούγεται μέσα από το γραμματοκιβώτιο, αλλά είναι απλώς η Λουλού που μεταφέρει ένα πακέτο που παραδόθηκε για τη Μεγκ. Αμέσως μετά την έξοδο της Μεγκ και της Λουλού, καταφθάνουν ο Γκόλντμπεργκ και ο ΜακΚαν, αλλά ο Στάνλεϊ αμέσως μπαίνει από την πόρτα της κουζίνας και βγαίνει από την πίσω πόρτα για να κρυφακούσει, αλλά μιλούν μόνο αόριστα για "αυτή τη δουλειά" που πρέπει να κάνουν με γραφειοκρατικά κλισέ, αφήνοντας ωστόσο τον ΜακΚαν ικανοποιημένο.

Αφού οι νέοι "φιλοξενούμενοι" της Μεγκ ανέβουν στο δωμάτιό τους, μπαίνει ο Στάνλεϊ και η Μεγκ του δίνει το πακέτο που έφερε η Λουλού και περιέχει το δώρο γενεθλίων του. Το ανοίγει για να αποκαλύψει ένα παιχνίδι-τύμπανο.

Πράξη 2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στάνλεϊ συναντά τον ΜακΚαν και οι δυο τους συνομιλούν. Ο ΜακΚαν είναι αποφασισμένος να εμποδίσει τον Στάνλεϊ να φύγει από το σπίτι. Η συμπεριφορά και η ομιλία του Στάνλεϊ αρχίζουν να γίνονται αλλοπρόσαλλες. Αρνείται το γεγονός ότι έχει τα γενέθλιά του, επιμένει ότι η Μεγκ είναι τρελή που το λέει και ρωτάει τον ΜακΚαν αν ο Γκόλντμπεργκ του είπε γιατί τον έφεραν στο σπίτι. Ο Γκόλντμπεργκ εισέρχεται και στέλνει τον ΜακΚαν να παραλάβει ουίσκι που έχει παραγγείλει για το πάρτι. Όταν ο ΜακΚαν επιστρέφει, αυτός και ο Γκόλντμπεργκ ανακρίνουν τον Στάνλεϊ με μια σειρά από διφορούμενες, ρητορικές ερωτήσεις, βασανίζοντάς τον μέχρι πλήρους κατάρρευσης. Στη συνέχεια, η Μεγκ μπαίνει με το επίσημο φόρεμά της και το πάρτι συνεχίζεται με μια σειρά από προπόσεις προς τιμήν του Στάνλεϊ. Η Λούλου καταφθάνει στη συνέχεια και εμπλέκεται με τον Γκόλντμπεργκ σε ρομαντικές περιπτύξεις. Το πάρτι κορυφώνεται με ένα παιχνίδι τυφλόμυγας, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ΜακΚαν κοροϊδεύει περαιτέρω τον Στάνλεϊ σπάζοντας τα γυαλιά του και παγιδεύοντας το πόδι του στο παιχνίδι-τύμπανο. Στη συνέχεια ο Στάνλεϊ επιτίθεται στη Μεγκ και, στη συσκότιση που ακολουθεί αμέσως μετά, επιτίθεται και προσπαθεί να βιάσει τη Λούλου. Η παράσταση τελειώνει με τον Γκόλντμπεργκ και τον ΜακΚαν να σπρώχνουν τον Στάνλεϊ που γελάει μανιωδώς σε έναν τοίχο.

Πράξη 3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παράλληλα με την πρώτη σκηνή του έργου, ο Πίτι παίρνει πρωινό και η Μεγκ του κάνει αθώες ερωτήσεις, με σημαντικές διαφορές που αποκαλύπτουν τα επακόλουθα του πάρτι. Αφού η Μεγκ φεύγει για να κάνει κάποια ψώνια, ο Πίτι αρχίζει να εκφράζει την ανησυχία του στον Γκόλντμπεργκ για την κατάσταση του Στάνλεϊ και την πρόθεση του Γκόλντμπεργκ να τον πάει σε έναν αόρατο χαρακτήρα που ονομάζεται Μόντι. Ακολουθεί μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Γκόλντμπεργκ και του ΜακΚαν κατά την οποία το συνηθισμένο σίγουρο ύφος του Γκόλντμπεργκ τον εγκαταλείπει προσωρινά, αν και φαίνεται να επανέρχεται αφού ζητήσει από τον ΜακΚαν να φυσήξει στο στόμα του. Στη συνέχεια η Λούλου αντιμετωπίζει τον Γκόλντμπεργκ για τον τρόπο που ήταν το προηγούμενο βράδυ (κατά τη διάρκεια αόρατων γεγονότων που συνέβησαν μετά το πάρτι), αλλά διώχνεται από το σπίτι από τον ΜακΚαν που κάνει δυσάρεστα σχόλια για τον χαρακτήρα της και απαιτεί να του εξομολογηθεί τις αμαρτίες της.

Στη συνέχεια, ο ΜακΚαν φέρνει τον Στάνλεϊ, με τα σπασμένα γυαλιά του, και αυτός και ο Γκόλντμπεργκ τον βομβαρδίζουν με έναν κατάλογο των ελαττωμάτων του και όλων των πλεονεκτημάτων που θα αποκομίσει υποτασσόμενος στην επιρροή τους. Όταν του ζητείται η γνώμη του για το τι έχει να κερδίσει, ο Στάνλεϊ αδυνατεί να απαντήσει. Αρχίζουν να τον οδηγούν έξω από το σπίτι προς το αυτοκίνητο που περιμένει να τον πάει στον Μόντι.

Ο Πίτι τους αντιμετωπίζει για τελευταία φορά, αλλά υποχωρεί παθητικά καθώς απομακρύνουν τον Στάνλεϊ, "συντετριμμένος", φωνάζοντας: "Σταν, μην τους αφήνεις να σου λένε τι να κάνεις!". Αφού η Μεγκ επιστρέφει από τα ψώνια, παρατηρεί ότι "Το αυτοκίνητο έχει εξαφανιστεί" και καθώς ο Πίτι παραμένει σιωπηλός, συνεχίζει να αποκρύπτει ότι γνωρίζει για την αναχώρηση του Στάνλεϊ, επιτρέποντάς της να τελειώσει το έργο χωρίς να γνωρίζει την αλήθεια για τον Στάνλεϊ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]