Πάρκο Ιστορικής Μνήμης και Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης (Χαϊδάρι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Πάρκο Ιστορικής Μνήμης και Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στο Χαϊδάρι

Το Πάρκο Ιστορικής Μνήμης και Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης (Χαϊδάρι), είναι ένας χώρος πρασίνου και ιστορικής μνήμης για το Χαϊδάρι και εκτείνεται σε έκταση 65 στρεμμάτων. Το μεγαλύτερο τμήμα του (50 στρ.) ανήκε στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου (ΚΕΔΒ, ΚΕΒΟΠ) και παραχωρήθηκε στο Δήμο από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης (Τ.Ε.Θ.Α.) το 1997, ενώ το υπόλοιπο αποκτήθηκε το 2001.

Ένα μέρος του Πάρκου, περίπου 40 στρ. κατασκευάστηκε σε συνεργασία της Νομαρχίας Αθηνών με το Δήμο Χαϊδαρίου και ολοκληρώθηκε το 2009. Οι χώροι του περιλαμβάνουν πολύ πράσινο και λειτουργίες αναψυχής όπως ανοικτό θέατρο, αθλητικές εγκαταστάσεις, διαδρομές περιπάτου κλπ.

Ο χώρος αυτός δεν είναι απλά ένας χώρος αναψυχής, αλλά και μία απόδοση τιμής σε όσους βασανίστηκαν στο τρομερό Μπλοκ 15 και εκτελέστηκαν στο Χαϊδάρι κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής, στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Υπάρχει προγραμματισμός από τη Νομαρχία Αθηνών για επέκταση του Πάρκου Ιστορικής Μνήμης, κατά περίπου 25 στρέμματα, προς το Αττικό Νοσοκομείο και προς το Πάρκο Νεολαίας Χαϊδαρίου, ώστε να επισφραγιστεί αυτός ο χώρος πρασίνου και να εμπλουτιστεί με άλλες δραστηριότητες, κάνοντάς το ταυτόχρονα το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου εντός του δυτικού αστικού ιστού.

Ο χώρος πρασίνου εντός του πάρκου ονομάστηκε το 2010 Πλατεία Villeneuve D' Ascq, προς τιμήν της αδελφοποίησης των δύο πόλεων. Στη πλατεία βρίσκεται μνημείο αποτελούμενο από δύο μαρμάρινες πλάκες, η μία γραμμένη στα γαλλικά και η άλλη γραμμένη στα ελληνικά που αναγράφουν:

« ΠΛΑΤΕΙΑ VILLENEUVE D´ ASCQ
ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΗ 3-ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑ
ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΝ GERARD CAUDRON
ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ VILLENEUVE D´ ASCQ»