Πάραλος (αρχαιότητα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ομοίωμα αρχαίας Τριήρους (Ολυμπιάς)

Στην αρχαιότητα η Πάραλος ή και Παραλία,[1] αποκαλούμενη σύμφωνα με επιγραφές, ήταν ένα από τα έξι «ιερά πλοία» της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Τα άλλα πέντε ήταν η Σαλαμινία, η Αμμωνιάς, η Αντιγονίς, η Δημητριάς και η Πτολεμαΐς.

Η Πάραλος ήταν τριήρης που συμμετείχε ειδικά στις θεωρίες, καθώς και σε άλλες ιερές ή δημόσιες αποστολές, συνήθως επείγουσας φύσεως. Το συνηθέστερο αγκυροβόλιο της Παράλου ήταν ο παρά την άκρα του Σουνίου δυτικός όρμος ο αποκαλούμενος «Παράλου Γη». Αργότερα ναυπηγήθηκε και άλλη αδελφή τριήρης συναγωγός, δηλαδή με ίδιο σκοπό, που έλαβε το όνομα «Σαλαμινία», επειδή το μόνιμο αγκυροβόλιό της ήταν στη Σαλαμίνα. Οι θέσεις των παραπάνω αγκυροβολίων αποδεικνύουν τον βαθμό ετοιμότητας των πλοίων αυτών σε επείγουσες αποστολές. Επίσης και τα δύο αυτά ιερά πλοία αποκαλούνταν από τους Αθηναίους και «Θεωρίδες» (Θεωρίς) ή «Δηλιάδες» (Δηλιάς), επειδή έφερναν τις Θεωρίες στη Δήλο.

Οι επιβαίνοντες της Παράλου, ασχέτως κατηγορίας, είτε ήταν πλήρωμα είτε επιβάτες υπάλληλοι θεωροί, ονομάζονταν «πάραλοι» ή «παραλίτες» και, εξ αντικειμένου, έπρεπε να ήταν πολίτες της Αθήνας, και μάλιστα, κατά τον Θουκυδίδη (Η' 73), ακραιφνών δημοκρατικών αισθημάτων.[2]

  • Επίσης στην αρχαιότητα Πάραλοι στον πληθυντικό ονομάζονταν γενικά οι εγκατεστημένοι σε παραθαλάσσιες περιοχές (παρά+άλω, όπως και παραλία και παράλιος).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λωρέντης, Νικόλαος, επιμ. (1837). «Πάραλος / Παραλία». Λεξικόν των αρχαίων μυθολογικών, ιστορικών και γεωγραφικών κυρίων ονομάτων. Βιέννη, σελ. 425. https://books.google.gr/books?id=kEtBAQAAMAAJ&pg=PA425&lpg=PA425&dq=%CE%A0%CE%AC%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82+%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1&source=bl&ots=oan_3b3-_C&sig=fPqWmp4B1xE5lYO8KCwF0cwFspM&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjPkNfUt-DKAhXEgw8KHVj_DIA4ChDoAQhDMAg#v=onepage&q=%CE%A0%CE%AC%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82%20%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1&f=false. «[..] «Παραλία, η, = Πάραλος, όπερ όρα.: Πάραλος, η, 3) Προσυπακμ. ναυς. Εν των ιερών πλοίων των Αθηναίων, τα οποία ήταν διωρισμένα δια τας κοινάς χρείας της πολιτείας».[...]». 
  2. O'Halloran 2018, σελ. 258.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Αγγλικά) O'Halloran, Barry (2018). The Political Economy of Classical Athens : A Naval Perspective. Mnemosyne, Supplements Series. 425. BRILL. ISBN 9789004386143.