Πάλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για Ελληνορωμαϊκή πάλη, δείτε: Ελληνορωμαϊκή πάλη.
Η πάλη στο 510 π.Χ.

Η πάλη είναι αρχαίο ολυμπιακό άθλημα, στο οποίο δυο άνδρες πάλευαν και ο δυνατότερος στεφόταν νικητής. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον νικητή της πάλης σπουδαιότερο όλων, αυτός είναι και ο λόγος που στο αρχαίο ολυμπιακό πένταθλο, ο τελικός νικητής ήταν ο νικητής του 5ου στη σειρά αγωνίσματος, της πάλης. Το παγκράτιο στην Αρχαία Ελλάδα ήταν μια μορφή πάλης.

Στις μέρες μας έχουμε την ελληνορωμαϊκή πάλη και την ελευθέρα πάλη. Η πάλη αποτελεί ένα πολύ όμορφο άθλημα, που γυμνάζει τους νέους, σωματικά και πνευματικά. Η Ελλάδα, έχει μεγάλη παράδοση στο άθλημα, με αρκετούς ολυμπιονίκες και πρωταθλητές κόσμου ή Ευρώπης.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αναπτυχθεί ένα νέο είδος πάλης, το "κατς" ή αλλιώς επαγγελματική πάλη (περισσότερα παρακάτω), που διοργανώνεται από εταιρείες πάλης, κυρίως στην Αμερική (Η.Π.Α., Μεξικό, Καναδάς κλπ.), αλλά και στην Ασία (Ιαπωνία κλπ.). Η μεγαλύτερη εταιρεία επαγγελματικής πάλης παγκοσμίως είναι το WWE και ακολουθεί αρκετά πιο πίσω σε θαυμαστές το TNA.

Άλλα είδη πάλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατς ή επαγγελματική πάλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Pro-Wrestling - κατς.
Κύριο λήμμα: Κατς

Επίσης υπάρχει και το Pro-Wrestling (συντμ. για το Professional Wrestling), γνωστό στην Ελλάδα με το όνομα κατς ή επαγγελματική πάλη, το οποίο είναι ένα είδος πάλης με εντυπωσιακές κινήσεις μέσα σε ρινγκ, όπου δυο ή και περισσότεροι άνδρες παλεύουν και νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα κρατήσει τον άλλον με τους ώμους κάτω, μέχρι τρία χτυπήματα ή θα τον κάνει να υποταχθεί.

Το είδος αυτό έχει σενάριο και στην πραγματικότητα τα χτυπήματα είναι προσεγμένα ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί και σχεδόν πάντα το αποτέλεσμα προαποφασισμένο. Βέβαια, οι περισσότερες κινήσεις προκαλούν τρομερό πόνο, ενώ το αίμα τις περισσότερες φορές είναι αληθινό, και προκαλείται επίτηδες από ξυράφι που έχουν οι παλαιστές, ώστε να εντυπωσιαστεί το κοινό.

To Pro Wrestling έχει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Στην Αμερική υπάρχουν πολλοί οργανισμοί επαγγελματικής πάλης με σκοπό να ψυχαγωγήσουν το κοινό. Από το 2001 μέχρι και σήμερα, η κυρίαρχη εταιρεία- ομοσπονδία Πάλης, είναι το World Wrestling Entertainment, ενώ η δεύτερη εταιρεία με μεγάλη απήχηση είναι το TNA Wrestling.

Καμία σχέση δεν έχει το ολυμπιακό άθλημα της πάλης με το «κατς». Με τον καιρό, έχουν προστεθεί και άλλοι τρόποι, για να στεφθεί κάποιος νικητής. Από τη αρχή, σχεδόν, του συγκεκριμένου αγωνίσματος, κατς, ο κεντρικός σκοπός των παλαιστών και των διοργανωτών ήταν να διασκεδάσουν τον κόσμο.

Πάλη με λάδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Πάλη με Λάδι
Πάλη με λάδι στην Κωνσταντινούπολη.

Στα νότια Βαλκάνια, Ελλάδα (Θράκη - Νομό Σερρών), Βουλγαρία και την Τουρκία είναι διάσημοι οι αγώνες παραδοσιακής πάλης με λάδι. Είναι ένα είδος Ελληνορωμαϊκής/Ελεύθερης Πάλης, όμως περισσότερο ελεύθερης όπου οι παλαιστές παλεύουν λαδωμένοι. Οι παλαιστές ονομάζονται πεχλιβάνηδες και φοράνε τα δερμάτινα χειροποίητα παντελόνια πάλης που ονομάζονται κισπέτια ή κιουσπέτια (kispet ή kispet) τα οποία κατασκευάζονται από δέρματα ζώων.

Ένα από τα παλαιότερα πρωταθλήματα πάλης με λάδι (το πρωτάθλημα Kırkpınar) γίνεται κάθε χρόνο στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, συνεχόμενα από το 1362. Τα τελευταία χρόνο η πάλη με λάδι έχει αποκτήσει οπαδούς και σε άλλες χώρες όπως την Ολλανδία και την Ιαπωνία. Στην Ελλάδα πανηγύρια πάλης με λάδι οργανώνονται στην περιοχή των Νομών Ροδόπης-Έβρου, στην περιοχή του Νομού Σερρών και στον Σοχό Θεσσαλονίκης. Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ότι παλαιστής που έπαιζε πάλη με λαδι ήταν ο Γιώργος Τσακνακης από τη Θεσσαλονίκη με πολλαπλές διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]