Ο μικρός Κθούλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το πρώτο άλμπουμ του Μικρού Κθούλου.

Ο Μικρός Κθούλου είναι σειρά τριών άλμπουμ κόμικς του Γιώργου Τσούκη (γνωστού και ως Trashman).[1]

Ο κεντρικός ήρωας είναι ένα μικρό τέρας, με πλοκάμια στο κεφάλι και φτερά δαίμονα. Αν και δανείζεται το όνομα του θεού Κθούλου, δημιουργήματος του Χ. Λάβκραφτ, οι προβληματισμοί του μικρού Κθούλου, που είναι μαθητής Δημοτικού στη Θεσσαλονίκη, είναι διαφορετικοί. Κύρια έγνοια του, και βασικό θέμα του κόμικ, είναι η απόρριψη και καταπίεση που δέχεται λόγω της αποκρουστικής μορφής του από τους συνομήλικούς του στο σχολείο, αλλά και τους θετούς γονείς του, και οι -πάντα αποτυχημένες- προσπάθειές του να γίνει αποδεκτός. Βασικό ρόλο στην ιστορία παίζει και η αγάπη του για τη metal μουσική, ενώ δεν λείπει και το κοινωνικό σχόλιο.[2]

Το κόμικ είναι ασπρόμαυρο και αποτελείται από στριπάκια των τριών καρέ, με μερικές ενδιάμεσες ολοσέλιδες ιστορίες. Άρχισε να εκδίδεται το 1998 στο περιοδικό Metal Invader, ενώ κατόπιν εκδόθηκε σε τρία άλμπουμ από τις εκδόσεις O2H, το τελευταίο από τα οποία κυκλοφόρησε το 2002. Το 2004 ανατυπώθηκε το πρώτο, εξαντλημένο άλμπουμ.[1][3]

Trivia[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στην προσωπική ιστοσελίδα του δημιουργού υπήρχε ένα αδημοσίευτο στριπ του Μικρού Κθούλου στο ύφος του Αρκά.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Ο μικρός Κθούλου». SFF.gr - Επιστημονική Φαντασία, Μυθοπλασία, Τρόμος (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2019. 
  2. Ο Μικρός Κθούλου, https://www.youtube.com/watch?v=1T8yyNZN9T8, ανακτήθηκε στις 2019-12-11 
  3. «Ο μικρός Κθούλου Ι - Γιώργος Τσούκης - 9789608143319 | Protoporia.gr». www.protoporia.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2019. 
  4. «Παλαιοβιβλιοπωλείο Ν. Χρυσός». www.oldbooks.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2019.