Ο κήπος των ηδονών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
O κήπος των ηδονών
Σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ
Παραγωγή Τζων Μάξουελ
Σενάριο Έλιοτ Στάνταρντ
Πρωταγωνιστές Βιρτζίνια Βάλλι
Καρμελίτα Γκεράτυ
Μάιλς Μάντερ
Τζων Στιούαρντ
Πρώτη προβολή 1925
Μουσική Κάμπελ και Κόννελυ
Γλώσσα Αγγλικά

O κήπος των ηδονών (The Pleasure Garden) είναι ο τίτλος αγγλικής κινηματογραφικής ταινίας, σε σκηνοθεσία του Άλφρεντ Χίτσκοκ και παραγωγή του 1925.

Πίνακας περιεχομένων

Περίληψη [Επεξεργασία]

Η Πάτσι είναι ένα κορίτσι νεαρό μέλος μιας χορωδίας η οποία βοηθά μια φίλη της, την Τζιλ, να προσληφθεί σε αυτήν. Η Τζιλ είναι αρραβωνιασμένη με τον Χιου, ο οποίος φεύγει για τα νησιά των Τροπικών. Πηγαίνει να τον συναντήσει και ο σύζυγος της Πάτσι μετά τον γάμο τους. Η Πάτσι πηγαίνει να συναντήσει τον μνηστήρα της κι ανακαλύπτει πως την απατά με μια ιθαγενή. Ο Λέβετ, ο σύζυγός της, τρελαίνεται και εξωθεί την ερωμένη του στην αυτοκτονία. Στη συνέχεια αποπειράται να σκοτώσει την Πάτσι, αλλά δολοφονείται από τον γιατρό της αποικίας. Η Πάτσι ξαναφτιάχνει την ζωή της με τον Χιου, τον αρραβωνιστικό της φίλης της.

Παρατηρήσεις [Επεξεργασία]

Από τις πρώτες ταινίες του, κι εδώ πρόκειται για την δεύτερή του ταινία, εντοπίζουμε τα χιτσκοκικά χαρακτηριστικά που θα αναπτυχθούν και θα καλλιεργηθούν στην κατοπινή κινηματογραφική παραγωγή του: υποκίνηση σε αυτοκτονία, ταξίδι, ακαταμάχητη έλξη της διαστροφής.[1] Ο Βρετανικός τύπος της εποχής θα είναι εγκωμιαστικός για τον σκηνοθέτη της, και θα τον χαρακτηρίσει ως νεαρό με μυαλό δασκάλου[2] Η ταινία είναι διασκευή μυθιστορήματος του Όλιβερ Σάντυς.

Παραπομπές [Επεξεργασία]

  1. Pierre Lherminier, Χίτσκοκ, μτφρ.Γιώργος Σπανός,εκδ. Πλέθρον, Αθήνα, 1985 σελ.10
  2. Φρανσουά Τρυφώ, Χίτσκοκ, μτφρ. Γιάννης Ιωαννίδης, εκδ. ύψιλον, Αθήνα, 1986 σελ.32

Πηγές [Επεξεργασία]

  • Pierre Lherminier, Χίτσκοκ, μτφρ.Γιώργος Σπανός,εκδ. Πλέθρον, Αθήνα, 1985, σελ.9-10
  • Μπάμπης Ακτσόγλου, Χίτσκοκ, εκδ.Αιγόκερως, Αθήνα, 1985,σελ.12
  • Φρανσουά Τρυφώ, Χίτσκοκ, μτφρ. Γιάννης Ιωαννίδης, εκδ. Ύψιλον, Αθήνα, 1986, σελ.27 κ.εξ