Ο Χορός των Τεράτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Χορός των Τεράτων
ΣκηνοθεσίαMarc Forster
ΠαραγωγήLee Daniels
ΣενάριοMilo Addica και Will Rokos[1]
ΠρωταγωνιστέςΜπίλι Μπομπ Θόρντον, Χάλι Μπέρι, Χιθ Λέτζερ, Πίτερ Μπόιλ, Sean Combs, Mos Def, Τζον ΜακΚόνελ, Τζέιμς Χέιβεν, Paul Smith, Bernard Johnson, Marcus Lyle Brown, Milo Addica[1] και Will Rokos[1]
ΦωτογραφίαΡομπέρτο Σέφερ
ΜοντάζMatt Chesse
Εταιρεία παραγωγήςLions Gate Films
ΔιανομήLionsgate Films, Microsoft Store, Netflix και Vudu
Πρώτη προβολή11  Νοεμβρίου 2001[2] και 2001
Διάρκεια111 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Ο Χορός των Τεράτων (αγγλικά: Monster's Ball) είναι αμερικανική αισθηματική δραματική ταινία παραγωγής 2001, σε σκηνοθεσία Μαρκ Φόρστερ και σε σενάριο των Μάιλο Αντίκα και Γουίλ Ρόκος. Πρωταγωνιστούν οι Μπίλι Μπομπ Θόρντον, Χάλι Μπέρι, Χιθ Λέτζερ, Πίτερ Μπόιλ και Σον Κομπς. Ο Χανκ εργάζεται ως δεσμοφύλακας στην πτέρυγα των θανατοποινίτων και ζει μαζί με το ρατσιστή πατέρα του Μπακ και το γιο του Σόνι. Ο θανατοποινίτης Λόρενς Μασγκρόουβ έχει εκτελεστεί και η σύζυγός του και ο γιος του τα φέρνουν δύσκολα πέρα. Εν τω μεταξύ, ο Χανκ γνωρίζει και ερωτεύεται μια έγχρωμη γυναίκα, τη Λετίσια. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως ακόμη είναι ότι η Λετίσια είναι η χήρα του Λόρενς και ο Χανκ ήταν ένας από τους δεσμοφύλακες που βοήθησαν στην εκτέλεσή του.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 8 Φεβρουαρίου 2002 και έλαβε κυρίως θετικά σχόλια από τους κριτικούς.[3] Επαινέθηκε κυρίως η ερμηνεία της Χάλι Μπέρι, η οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.[4]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χανκ Γκροτόφσκι είναι ένας χήρος και μαζί με το γιο του Σόνι, εργάζονται ως δεσμοφύλακες στην τοπική φυλακή. Κατοικούν στη Λουιζιάνα μαζί με τον άρρωστο πατέρα του Χανκ, τον Μπακ, έναν ρατσιστή του οποίου η σύζυγος αυτοκτόνησε. Η μισητή συμπεριφορά του Χανκ προς τους άλλους, ο οποίος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον πατέρα του, φτάνει μέχρι στο γιο του καθώς και στους γείτονές του.

Καθώς οι Χανκ και Σόνι βοηθούν στην εκτέλεση ενός καταδικασμένου δολοφόνου, του Λόρενς Μασγκρόουβ, η όλη διαδικασία αποδεικνύεται πολύ έντονη για τον Σόνι, ο οποίος καταρρέει και στη συνέχεια αρχίζει να κάνει εμετό όταν οδηγεί τον Λόρενς στην ηλεκτρική καρέκλα. Ο Χανκ χτυπάει το Σόνι λίγο αργότερα στις τουαλέςτες της φυλακής επειδή είναι τόσο "μαλακός". Λίγο καιρό αργότερα, ο Χανκ σέρνει από το κρεβάτι τον Σόνι και του λέει να φύγει από το σπίτι. Αδυναντώντας να αντιμετωπίσει την αποξένωση, ο Σόνι αρπάζει ένα όπλο. Η αντιπαράθεση καταλήγει στο σαλόνι με τον Χανκ υπό την απειλή του όπλου ξαπλωμένος στο πάτωμα και το Σόνι να κάθεται στην καρέκλα του Μπακ. Ο Σόνι ρωτά τον πατέρα του "Με μισείς, έτσι δεν είναι;". Αφού ο πατέρας του ήρεμα του επιβεβαιώνει ότι τον μισεί και πάντα τον μισούσε, ο Σόνι απαντά "Λοιπόν, εγώ σε αγαπούσα πάντα" και πυροβολεί τον εαυτό του στην καρδιά. Ο Χανκ θάβει τον Σόνι στον πίσω κήπο, εγκαταλείπει τη δουλειά του, καίει τη στολή και κλειδώνει την πόρτα του δωματίου του Σόνι. Ο Μπακ τον αποκαλεί λιποτάκτη

Κατά τη διάρκεια φυλάκισης του Λόρενς, η σύζυγός του Λετίσια αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα μεγαλώνοντας τον παχύσαρκο γιο τους Ταϊρέλ, ο οποίος έχει κληρονομήσει το καλλιτεχνικό ταλέντο του πατέρα του. Η Λετίσια εκτός των άλλων αντιμετωπίζει και οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα την απώλεια του αυτοκινήτου της καθώς και μια έξωση από το σπίτι της. Καθώς βρίσκεται σε απελπιστική ανάγκη για χρήματα, η Λετίσια πιάνει δουλειά σε ένα εστιατόριο όπου συχνάζει ο Χανκ. Μια βροχερή νύχτα, η Λετίσια και ο Ταϊρέλ περπατάνε στην εθνική οδό, όταν τον Ταϊρέλ τον χτυπάει ένα αυτοκίνητο. Τυχαία περνάει ο Χανκ με το αυτοκίνητο. Αρχικά τους προσπερνάει αλλά μετά γυρίζει πίσω και τους πηγαίνει στο νοσοκομείο. Ο Ταϊρέλ πεθαίνει κατά την άφιξή του και ο Χανκ πηγαίνει τη Λετίσια σπίτι της. Λίγο καιρό αργότερα, ο Χανκ πηγαίνει τη Λετίσια ξανά στο σπίτι της μετά τη δουλειά και αρχίζουν να μιλάνε. Αφού ανακαλύπτουν τα κοινά που έχουν, την απώλεια των παιδιών τους καθώς και των συζύγων τους, η Λετίσια τον προσκαλεί στο σπίτι, όπου αρχίζουν να πίνουν προσπαθώντας να ξεχάσουν. Αρχίζουν μια σχέση, η οποία βασίζεται στην αρχή μόνο στο σεξ και στην ανακούφιση της μοναξιάς τους αλλά αργότερα θα γίνει πιο σοβαρή. Ο Χανκ ανακαλύπτει ότι η Λετίσια είναι η χήρα του Λόρενς αλλά δεν της λέει ότι συμμετείχε στην εκτέλεση του συζύγου της.

Η Λετίσια πηγαίνει στο σπίτι του Χανκ για να του δώσει ένα δώρο. Ο Χανκ δεν είναι σπίτι, αλλά ο Μπακ είναι. Ο Μπακ προσβάλλει τη Λετίσια και υπονοεί ότι ο Χανκ ασχολείται μαζί της επειδή θέλει να κάνει σεξ μια μαύρη γυναίκα. Το περιστατικό αυτό αποδεικνύεται η τελευταία σταγόνα για τον Χανκ, ο οποίος αποφασίζει να στείλει τον πατέρα του σε οίκο ευγηρίας. Η Λετίσια δέχεται έξωση και ο Χανκ την προσκαλεί να μείνει μαζί του. Αυτή συμφωνεί και αργότερα ανακαλύπτει τη συμμετοχή του Χανκ στην εκτέλεση του συζύγου της, ενώ ο Χανκ απουσιάζει από το σπίτι. Η Λετίσια δεν φεύγει και κάθεται και τον περιμένει, όταν αυτός επιστρέφει από την πόλη με παγωτό. Η ταινία τελειώνει με τους δυο τους να κάθονται στην μπροστινή αυλή, τρώγοντας παγωτό.

Ηθοποιοί & Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μπίλι Μπομπ Θόρντον στο ρόλο του Χανκ Γκροτόφσκι
  • Χάλι Μπέρι στο ρόλο της Λετίσια Μασγκρόουβ
  • Χιθ Λέτζερ στο ρόλο του Σόνι Γκροτόφσκι
  • Πίτερ Μπόιλ στο ρόλο του Μπακ Γκροτόφσκι
  • Σον Κομπς στο ρόλο του Λόρενς Μασγκρόουβ
  • Μος Ντεφ στο ρόλο του Ράιρους Κούπερ
  • Κορόντζι Καλχούν στο ρόλο του Ταϊρέλ Μασγκρόουβ
  • Τσαρλς Κόουαν Τζούνιορ στο ρόλο του Γουίλι Κούπερ

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 4.000.000 δολάρια[5], η ταινία Ο Χορός των Τεράτων άνοιξε στην 17η θέση με 1,8 εκατομμύρια δολάρια.[5] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 31,2 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 13,6 εκατομμύρια δολάρια.[5] Παγκοσμίως απέφερε 44,9 εκατομμύρια δολάρια.[5]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ[4] Α' Γυναικείου Ρόλου Χάλι Μπέρι νίκη
Πρωτότυπο Σενάριο Μάιλο Αντίκα & Γουίλ Ρόκος υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες[6] Α' Γυναικείου Ρόλου - Δράμα Χάλι Μπέρι υποψηφιότητα
Screen Actors Guild Awards[7] Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο Χάλι Μπέρι νίκη
BAFTA[8] Α' Γυναικείου Ρόλου Χάλι Μπέρι υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. Freebase Data Dumps. Google.
  3. «Ο Χορός των Τεράτων στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2012. 
  4. 4,0 4,1 «The 74th Academy Awards (2002) Nominees and Winners». oscars.org. 24 Μαρτίου 2002. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2012. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 «Ο Χορός των Τεράτων στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2012. 
  6. «The 59th Annual Golden Globe Awards (2002)». goldenglobes.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2012. 
  7. «The 8th Annual Screen Actors Guild Awards». sagawards.org. 10 Μαρτίου 2002. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2012. 
  8. «BAFTA 2002». bafta.org. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2012. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]