Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα
ΣκηνοθεσίαΝτέιβιντ Γέιτς
ΠαραγωγήWarner Bros.
ΣενάριοΤζ. Κ. Ρόουλινγκ
(μυθιστόρημα)
Μάικλ Γκόλντενμπεργκ
(σενάριο)
Βασισμένο σεΟ Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα
ΠρωταγωνιστέςΝτάνιελ Ράντκλιφ
Έμμα Γουάτσον
Ρούπερτ Γκριντ
Ρόμπι Κολτρέιν
Μάικλ Γκάμπον
Γκάρι Όλντμαν
Άλαν Ρίκμαν
Ρέιφ Φάινς
Ελένα Μπόναμ Κάρτερ
Ιμέλντα Στόντον
Ντέιβιντ Θιούλις
ΜουσικήΝίκολας Χούπερ
ΦωτογραφίαΣλάβομιρ Ίντζιακ
ΜοντάζΜαρκ Ντέι
Εταιρεία παραγωγήςHeyday Films και Warner Bros.
ΔιανομήWarner Bros.
Πρώτη προβολή 11 Ιουλίου 2007
12 Ιουλίου 2007
21 Αυγούστου 2007
Διάρκεια138 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1]
Γλώσσααγγλικά
ΠροηγείταιΟ Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς
ΈπεταιΟ Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ

Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα (αγγλικά: Harry Potter and the Order of the Phoenix ) είναι Αγγλική περιπετειώδης ταινία φαντασίας παραγωγής 2007. Βασίζεται στο πέμπτο ομότιτλο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ, γραμμένη από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Είναι η πέμπτη κατά σειρά ταινία που μεταφέρεται στον κινηματογράφο και τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Ντέιβιντ Γέιτς ενώ το σενάριο έγραψε για πρώτη φορά ο Μάικλ Γκόλντενμπεργκ. Αυτή τη φορά η ιστορία ακολουθεί τον Χάρι Πότερ στην πέμπτη χρονιά στο Χόγκουαρτς καθώς ο Υπουργός Μαγείας αρνείται να πιστέψει την επιστροφή του Σκοτεινού Άρχοντα Βόλντεμορτ και διορίζει την αυστηρή Ντολόρες Άμπριτζ ως καθηγήτρια στη σχολή. Στην ταινία επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους οι Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμμα Γουάτσον, Ρούπερτ Γκριντ, Μάγκι Σμιθ, Ρόμπι Κολτρέιν, Άλαν Ρίκμαν, Μάικλ Γκάμπον και Ρέιφ Φάινς ενώ στο καστ προστίθενται οι Ελένα Μπόναμ Κάρτερ και Ιμέλντα Στόντον.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 11 Ιουλίου 2007 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις 12 Ιουλίου 2007 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έλαβε κυρίως θετικά σχόλια από τους κριτικούς[2] και απέφερε 942,2 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[3] Μέχρι σήμερα καταλαμβάνει την 57η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών και την 4η ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες της σειράς.[4]

Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα αποτελεί τη δεύτερη ταινία της σειράς μετά το Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002) που δεν προτάθηκε για Όσκαρ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάρι Πότερ και ο ξάδερφός του Ντάντλεϊ δέχονται επίθεση από τους Παράφρονες αλλά ο Χάρι τους διώχνει καλώντας το ξόρκι του Προστάτη. Το Υπουργείο Μαγείας μαθαίνει την παράνομη άσκηση μαγείας και τον αποβάλει από το Χόγκουαρτς. Το θέμα καταλήγει σε δίκη και ο Χάρι αθωώνεται. Αργότερα ξυπνάνε τον Χάρι μάγοι που τον συνοδεύουν στα κεντρικά του Τάγματος του Φοίνικα, μια μυστική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον Ντάμπλντορ. Μέλη της οργάνωσης είναι οι Ρέιμους Λούπιν, Άλαστορ "Τρελομάτης" Μούντυ, Νυμφαδώρα Τονκς, Άρθουρ Ουέσλι, Κίνγκσλεϊ Σάκλμποτ και ο Σείριος Μπλακ.

Ο Χάρι, ο Ρον, η Ερμιόνη και ο Νέβιλ μοιράζονται την ίδια άμαξα με τη Λούνα Λάβγκουντ που τους μεταφέρει στο Χόγκουαρτς. Το Υπουργείο έχει προσλάβει την Ντολόρες Άμπριτζ ως καθηγήτρια άμυνας κατά των σκοτεινών δυνάμεων, μία μάγισσα που αρνείται να διδάξει στους μαθητές χρήσιμη μαγεία, καθώς ο Υπουργός φοβάται ότι ο Ντάμπλντορ θα οργανώσει στρατό εναντίον του.

Καθώς η Άμπριτζ παίρνει όλο και περισσότερο έλεγχο στο Χόγκουαρτς, ο Ρον και η Ερμιόνη βοηθούν το Χάρι να φτιάξουν μία μυστική ομάδα για να εκπαιδεύσει τους μαθητές. Η ομάδα πήρε τον τίτλο "Στρατός του Ντάμπλντορ". Οι μαθητές του Σλίθεριν στρατολογούνται από την Άμπριτζ για να ξεσκεπάσουν την ομάδα.

Εν τω μεταξύ, η Μπελατρίξ Λεστρέιντζ, ξαδέρφη του Σείριου, μαζί με άλλους εννιά Θανατοφάγους δραπετεύουν από το Αζκαμπάν. Στο Χόγκουαρτς η Άμπριτζ ξεσκεπάζει τη μυστική ομάδα του Χάρι. Ο Ντάμπλντορ παίρνει το φταίξιμο και δραπετεύει πριν τον συλλάβουν. Έτσι η Άμπριτζ γίνεται διευθύντρια.

Ο Χάρι βλέπει εφιάλτη όπου ο Βόλντεμορτ βασανίζει το Σείριο. Τότε μαζί με τους Ρον, Ερμιόνη, Λούνα, Νέβιλ και Τζίνι πηγαίνουν πετώντας στο Υπουργείο Μαγείας για να σώσουν τον Σείριο. Οι έξι φτάνουν στο Υπουργείο όπου ανακαλύπτουν μια προφητεία που αφορά το Χάρι και το Βόλντεμορτ. Ξαφνικά τους επιτίθενται οι Θανατοφάγοι και μια μάχη μεταξύ αυτών και του Στρατού του Ντάμπλντορ ξεκινά.

Οι Θανατοφάγοι καταφέρνουν να τους πιάσουν όλους εκτός από το Χάρι. Τότε ο Λούσιους Μαλφόι ζητά να του δώσει την προφητεία αλλιώς θα τους σκοτώσει. Ο Χάρι αρνείται καθώς οι Σείριος, Κίνγκσλεϊ, Μούντυ, Τονκς και Λούπιν καταφτάνουν. Επιτίθενται στους Θανατοφάγους και η προφητεία καταστρέφεται. Πάνω στη μάχη η Μπελατρίξ σκοτώνει το Σείριο. Ο Χάρι τότε κυνηγά την Μπελατρίξ και επιχειρεί να της ρίξει τη Βασανιστική Κατάρα. Τότε εμφανίζεται ο Βόλντεμορτ και παροτρύνει το Χάρι να ενδώσει στο μίσος του προς τη Μπελατρίξ. Ο Χάρι όμως στοχεύει με το ραβδί του το Βόλντεμορτ και αυτός τον αφοπλίζει. Πριν καταφέρει να τον σκοτώσει, εμφανίζεται ο Ντάμπλντορ.

Μια μάχη μεταξύ του Βόλντεμορτ και του Ντάμπλντορ αρχίζει. Αφού ο Ντάμπλντορ τον νίκησε, ο Βόλντεμορτ προσπαθεί να κυριεύσει το Χάρι αλλά απωθείται από την αγάπη του Χάρι προς τους φίλους του και τον Σείριο. Λίγο πριν ο Βόλντεμορτ εξαφανιστεί, φτάνει στο Υπουργείο ο Κορνήλιος Φατζ. Τότε ο Χάρι και ο Ντάμπλντορ δικαιώνονται, η Άμπριτζ αποβάλλεται και ο Ντάμπλντορ επιστρέφει στη διεύθυνση του σχολείου.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντέιβιντ Γέιτς επιλέχτηκε να σκηνοθετήσει την ταινία, αφού ο Μάικ Νιούελ, σκηνοθέτης της τέταρτης ταινίας καθώς και οι Ζαν-Πιερ Ζενέ, Μάθιου Βον και Μίρα Ναίρ αρνήθηκαν.[5][6] Ο Στιβ Κλοβς, σεναριογράφος των προηγούμενων τεσσάρων ταινιών, είχε άλλες υποχρεώσεις και ο Μάικλ Γκόλντενμπεργκ πήρε τη θέση του.[7] Οι πρόβες για την ταινία ξεκίνησαν στις 27 Ιανουαρίου 2006 και τα γυρίσματα στις 7 Φεβρουαρίου και τέλειωσαν στις 4 Δεκεμβρίου.[8][9] Τα γυρίσματα σταμάτησαν για δύο μήνες, έτσι ώστε οι Ντάνιελ Ράντκλιφ και Έμμα Γουάτσον να δώσουν τις σχολικές τους εξετάσεις.[10]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον ίδιο προϋπολογισμό της προηγούμενης ταινίας, 150.000.000 δολάρια[3], το Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 1η θέση με 77,1 εκατομμύρια δολάρια.[3] Οι συνολικές εισπράξεις στην Αμερική έφτασαν τα 292,3 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο τα 649,8 εκατομμύρια δολάρια.[3] Παγκοσμίως απέφερε 942,2 εκατομμύρια δολάρια.[3] Ήταν η 5η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην Αμερική για το 2007 και η 2η παγκοσμίως.[3] Ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες της σειράς είναι η 5η εμπορικότερη ταινία στο αμερικανικό box office και η 4η παγκοσμίως.[4] Μέχρι και σήμερα η πέμπτη ταινία, είναι η 57η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών.[3]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
BAFTA[11] Σχεδιασμός Παραγωγής Στιούαρτ Κρεγκ & Στέφανι ΜακΜίλαν Υποψηφιότητα
Ειδικά Εφέ Τιμ Μπερκ, Τζον Ρίτσαρντσον, Έμα Νόρτον & Κρις Σο Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.nytimes.com/movies/boxoffice/us/alltime.html.
  2. «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2013. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2010. 
  4. 4,0 4,1 «Franchises Harry Potter». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2013. 
  5. Daly, Steve. «Harry the 5th». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-10-12. https://web.archive.org/web/20071012230243/http://www.ew.com/ew/article/0,,20046055,00.html. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2011. 
  6. Raphael, Amy (24 Ιουνίου 2007). «How I raised Potter's bar». The Observer (London). http://film.guardian.co.uk/harrypotter/storynav/0,,2109836,00.html. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2011. 
  7. Fienberg, Daniel (16 Νοεμβρίου 2005). «Screenwriter will sit out one Potter». Milwaukee Journal Sentinel. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-01-02. https://web.archive.org/web/20080102151124/http://www.jsonline.com/story/index.aspx?id=371074. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2011. 
  8. «Order of the Phoenix Movie Rehearsals Starting». The Leaky Cauldron. 27 Ιανουαρίου 2006. http://www.the-leaky-cauldron.org/2006/1/27/em-order-of-the-phoenix-em-movie-rehearsals-starting. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2011. 
  9. «2006: The Year in Harry Potter Film». The Leaky Cauldron. 29 Δεκεμβρίου 2006. http://www.the-leaky-cauldron.org/2006/12/29/2006-the-year-in-em-harry-potter-em-film. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2011. 
  10. «Exclusive: Order of the Phoenix News». Empire. 14 Μαρτίου 2006. http://www.empireonline.com/news/story.asp?NID=18268. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2011. 
  11. «BAFTA Awards». bafta.org. IMDb. 10 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]