Ο Παλαιστής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Παλαιστής
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΝτάρεν Αρονόφσκι[1][2][3]
ΠαραγωγήΝτάρεν Αρονόφσκι και Scott Franklin
ΣενάριοRobert D. Siegel
ΠρωταγωνιστέςΜίκι Ρουρκ[1][4][3], Μαρίζα Τομέι[1][4][5], Έβαν Ρέιτσελ Γουντ[1][4][5], Μαρκ Μάργκολις[1][4][6], Ernest Miller[4][6], Τζούντα Φρίντλαντερ[4][5][6], Ajay Naidu[4], Κλαούντιο Καστανιόλι[4], Nigel McGuinness, Τζέι Λίθαλ, John D'Leo[4], Αρ Τρουθ[4] και Necro Butcher
ΜουσικήΚλιντ Μάνσελ
ΦωτογραφίαΜαρίζ Αλμπέρτι[7][8][9]
ΜοντάζΆντριου Βάισμπλαμ
Εταιρεία παραγωγήςSaturn Films, Wild Bunch και Protozoa Pictures
ΔιανομήFórum Hungary[10], Netflix και iTunes
Πρώτη προβολή5  Σεπτεμβρίου 2008, 21  Μαΐου 2009 (Ουγγαρία)[10] και 26  Φεβρουαρίου 2009 (Γερμανία)[11]
Διάρκεια105 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Γαλλία[12]
ΓλώσσαΑγγλικά

Ο Παλαιστής (πρωτότυπος τίτλος: The Wrestler) είναι μια Αμερικανική ταινία αθλητικού ψυχολογικού δράματος του 2008 σε σκηνοθεσία του Ντάρεν Αρονόφσκι και σενάριο του Ρόμπερτ Σίγκελ. Πρωταγωνιστούν οι Μίκι Ρουρκ, Μαρίζα Τομέι και Έβαν Ρέιτσελ Γουντ. Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 και η Fox Searchlight Pictures απέκτησε τα δικαιώματα να διανείμει τη ταινία στις Ηνωμένες Πολιτείες·[13][14] έλαβε μια περιορισμένη κυκλοφορία στις 17 Δεκεμβρίου 2008 και κυκλοφόρησε στις 23 Ιανουαρίου 2009 σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυκλοφορία σε DVD και Δίσκο Blu-ray στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου 2009. Στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να προβάλλεται στις 16 Ιανουαρίου 2009.

Ο Μίκι Ρουρκ υποδύεται ένα μέσης ηλικίας επαγγελματία παλαιστή ο οποίος παρά την επιδεινωμένη υγεία και τη φθίνουσα φήμη του, συνεχίζει να παλεύει σε μια προσπάθεια να ξαναζήσει το απόγειο της καριέρας του όπως στη δεκαετία του 1980. Επίσης προσπαθεί να διορθώσει τη σχέση του με την αποξενωμένη κόρη του και να βρει τον έρωτα με μια γυναίκα που δουλεύει ως στρίπερ.

Η ταινία πήρε κριτική αναγνώριση και κέρδισε το βραβείο Χρυσού Λέοντα στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, όπου έκανε τη πρεμιέρα της. Ο κριτικός ταινιών Ρότζερ Έμπερτ την αποκάλεσε μια από τις καλύτερες ταινίας εκείνης της χρονιάς, ενώ το Rotten Tomatoes ανέφερε πως 98% των κριτικών επιδοκίμασε τη ταινία. Η επιτυχία της ταινίας έδωσε νέα πνοή στη καριέρα του Μίκι Ρουρκ, ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει ένα βραβείο BAFTA, ένα βραβείο Χρυσής Σφαίρας, ένα Ανεξάρτητο Βραβείο Spirit και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Η Τομέι επίσης απέσπασε ένα βραβείο Όσκαρ Β´ Γυναικείου Ρόλου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο επαγγελματίας παλαιστής Ρόμπιν Ραμζίνσκι, γνωστότερος με το όνομα του στο ρινγκ Ράντι «Το Κριάρι» Ρόμπινσον, έγινε διάσημος στη δεκαετία του 1980. Τώρα μετά την ακμή του, ο Ράντι παλεύει τα Σαββατοκύριακα για μικρές επιχειρήσεις στο Νέο Τζέρσεϊ ενώ δουλεύει και σε ένα σουπερμάρκετ υπό το Γουέιν, έναν υποτιμητικό προϊστάμενο που ειρωνεύεται το παρελθόν του ως παλαιστής. Ως ένας θαμώνας σε ένα στρίπ κλαμπ, ο Ράντι γίνεται φίλος με μια στρίπερ με το όνομα Κάσιντι η οποία, όπως και ο Ράντι, συνεχίζει να κάνει ένα επάγγελμα μετά την ακμή της. Αφού νικά σε ένα τοπικό αγώνα, ο Ράντι συμφωνεί να συμμετάσχει σε έναν επαναληπτικό επετειακό αγώνα μετά από 20 χρόνια με το πιο αξιοσημείωτο αντίπαλο του, τον «Αγιατολάχ», κάτι που ο Ράντι ελπίζει να τον κάνει να μεσουρανήσει ξανά.

Ο Ράντι εντείνει την εκπαίδευση του, η οποία περιλαμβάνει ενέσεις με στεροειδή. Μετά από ένα σκληρό αγώνα, ο Ράντι παθαίνει έμφραγμα στα παρασκήνια και υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός του τον ενημερώνει πως παραλίγο να πεθάνει και πως πρέπει να σταματήσει τη χρήση στεροειδών. Τα πράγματα χειροτέρευσαν όταν ο γιατρός προειδοποίησε το Ράντι να σταματήσει να παλεύει, καθώς η καρδιά του δεν μπορούσε να χειριστεί το άγχος που προκαλούταν. Απρόθυμα, ο Ράντι αποφασίζει να αποσυρθεί και ξεκινά να δουλεύει σε πλήρη απασχόληση ως πωλητής τυριών σε ένα σουπερμάρκετ.

Μετά από προτροπή της Κάσιντι, ο Ράντι επισκέπτεται την αποξενωμένη του κόρη, Στέφανι, την οποία είχε εγκαταλείψει όταν ήταν παιδί, όμως εκείνη αρνείται να του μιλήσει. Ενώ βοηθά το Ράντι να αγοράσει ένα δώρο για τη Στέφανι, η Κάσιντι του αποκαλύπτει πως έχει ένα γιο. Ο Ράντι τη φλερτάρει, όμως εκείνη απορρίπτει τη κίνηση του λόγω της δουλειάς της. Αργότερα, δίνει το δώρο στη κόρη του και της ζητά συγνώμη που την εγκατέλειψε. Οι δυο τους αρχίζουν να δένονται σε μια επίσκεψη σε έναν παραλιακό πεζόδρομο (όπου την πήγαινε ως παιδί) και εκείνη συμφωνεί να συναντηθεί μαζί του για δείπνο το ερχόμενο Σάββατο. Ο Ράντι πηγαίνει στο στριπ κλαμπ που δουλεύει η Κάσιντι για να την ευχαριστήσει, όμως εκείνη προσπαθεί να τον διώξει, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας τσακωμός. Όντας στεναχωρημένος, ο Ράντι πηγαίνει να παρακολουθήσει έναν αγώνα πάλης και βρίσκει παρηγοριά στους συναδέλφους και φίλους του. Ενώ βρίσκεται σε ένα μπαρ μαζί τους, μεθάει, παίρνει κοκαΐνη, και κάνει έρωτα με μια γυναίκα στη τουαλέτα, ενώ ξυπνά στη κρεβατοκάμαρα της το επόμενο πρωί. Εξαντλημένος, κοιμάται όλη τη μέρα και χάνει το δείπνο του με τη Στέφανι. Ο Ράντι πηγαίνει στο σπίτι της για να απολογηθεί, όμως εκείνη οργισμένα του λέει πως δεν θέλει να τον ξαναδεί.

Στο τυροκομείο, ένας πελάτης αναγνωρίζει το Ράντι ως παλαιστή, όμως ο εκείνος το αρνείται. Ο πελάτης επιμένει, ταράζοντας το Ράντι, ο οποίος κόβει το χέρι του στο μηχάνημα κοπής και επί τόπου παραιτείται, αρχίζοντας να ξεσπάει στο κατάστημα και να επιτίθεται φραστικά στο Γουέιν και στους πελάτες. Κινητοποιημένος από την αναγνώριση του ως παλαιστής και χωρίς να έχει κάτι άλλο να κάνει, ο Ράντι αποφασίζει να επιστρέψει στη πάλη και προγραμματίζει ξανά τον επαναληπτικό αγώνα με τον Αγιατολάχ. Έπειτα, συμφιλιώνεται με τη Κάσιντι, η οποία ωστόσο τον ικετεύει να μην παλέψει λόγω της κατάστασης της καρδιάς του και τον παρακαλεί να ακυρώσει τον αγώνα και να δώσει στον έξω κόσμο μια δεύτερη ευκαιρία. Παρόλα αυτά, ο Ράντι αγνοεί τις συμβουλές της, εξηγώντας πως ανήκει στο ρινγκ με τους θαυμαστές και τους υπόλοιπους παλαιστές οι οποίοι (σε αντίθεση με την υπόλοιπη κοινωνία) τον αγαπούν και τον σέβονται.

Καθώς παλεύει, ο Ράντι αρχίζει να νιώθει πόνο στο στήθος και αποκτά αστάθεια. Ο Αγιατολάχ το παρατηρεί και τον προτρέπει έντονα να τελειώσει τον αγώνα. Ο Ράντι αρνείται, ωστόσο, και σκαρφαλώνει στη γωνία του ρινγκ για τη χαρακτηριστική τελειωτική του κίνηση, μια καταδυτική κουτουλιά που ήταν γνωστή ως το «Χτύπημα του Κριαριού». Ο Ράντι παρατηρεί πως η Κάσιντι έχει φύγει. Καθώς το κοινό κραυγάζει το όνομα του, και με δάκρυα στα μάτια του, ο Ράντι χαιρετά τους θαυμαστές του και πηδά από το πάνω σχοινί.

Καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ερμηνεία του Ρουρκ στη ταινία έδωσε ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον στη καριέρα του.
  • Μίκι Ρουρκ ως Ρόμπιν Ραμζίνσκι / Ράντι «Το Κριάρι» Ρόμπινσον
  • Μαρίζα Τομέι ως Παμ / Κάσιντι
  • Έβαν Ρέιτσελ Γουντ ως Στέφανι Ραμζίνσκι
  • Μαρκ Μαργκόλις ως Λένι
  • Τοντ Μπάρι ως Γουέιν
  • Τζούντα Φράιντλαντερ ως Σκοτ Μπράμπεργκ
  • Έρνεστ Μίλερ ως Μπομπ / «Ο Αγιατολάχ»
  • Άτζεϊ Νάιντου ως Γιατρός
  • Ουάς Στίβενς ως Νικ Βολπ
  • Τζον Ντ' Λεό ως Άνταμ
  • Γκρεγκ Μπέλο ως Επιχειρηματίας πάλης Λάρι Κόχεν
  • Άρμιν Άμιρι ως Δρ. Μοαγιεντιζάντε

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2008, η ταινία προβλήθηκε στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως ταινία έναρξης. [15]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 www.bbfc.co.uk/releases/wrestler-film. Ανακτήθηκε στις 16  Απριλίου 2016.
  2. www.imdb.com/title/tt1125849/. Ανακτήθηκε στις 16  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 www.filmaffinity.com/en/film545673.html. Ανακτήθηκε στις 16  Απριλίου 2016.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 www.imdb.com/title/tt1125849/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 16  Απριλίου 2016.
  5. 5,0 5,1 5,2 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=86254.html. Ανακτήθηκε στις 16  Απριλίου 2016.
  6. 6,0 6,1 6,2 www.ofdb.de/film/154942,The-Wrestler---Ruhm-Liebe-Schmerz. Ανακτήθηκε στις 16  Απριλίου 2016.
  7. core.collectorz.com/movies/the-wrestler-2008.
  8. moviepolo.com/en/movie/12163/The+Wrestler-2008.
  9. flickfacts.com/movie/586/the-wrestler.
  10. 10,0 10,1 nmhh.hu/dokumentum/158984/2009_filmbemutatok_osszes.xls.
  11. www.kinokalender.com/film6929_the-wrestler.html. Ανακτήθηκε στις 11  Νοεμβρίου 2017.
  12. Unifrance. 30239. Ανακτήθηκε στις 4  Ιουνίου 2019.
  13. Fox Searchlight Wins The Wrestler | /Film Αρχειοθετήθηκε October 13, 2008, στο Wayback Machine.. Slashfilm.com (2008-09-08). Retrieved on 2010-11-21.
  14. REMSTAR MEDIA PARTNERS | Remstar Media Partners acquires canadian distribution rights for the movie "The Wrestler" Αρχειοθετήθηκε September 14, 2008, στο Wayback Machine.. Newswire.ca. Retrieved on 2010-11-21.
  15. Ράμμου, Ελένη (2008). 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αθήνα: Υπουργείο Πολιτισμού. σελ. 50. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]