Ο Λυκάνθρωπος (ταινία, 1941)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ο Λυκάνθρωπος (1941 ταινία))
Ο Λυκάνθρωπος
(The Wolf Man)
ΣκηνοθεσίαGeorge Waggner
ΠαραγωγήGeorge Waggner
ΣενάριοCurt Siodmak
ΠρωταγωνιστέςLon Chaney Jr., Κλοντ Ρέινς, Warren William, Ραλφ Μπέλαμι, Πάτρικ Νόουλς, Μπέλα Λουγκόζι, Maria Ouspenskaya, Evelyn Ankers, J. M. Kerrigan, Φόρεστερ Χάρβεϊ και Ντόρις Λόιντ
ΜουσικήCharles Previn
ΦωτογραφίαΤζόζεφ Βάλενταϊν
ΜοντάζTed J. Kent
Εταιρεία παραγωγήςUniversal Studios
ΔιανομήUniversal Studios, Netflix και Vudu
Πρώτη προβολή12 Δεκεμβρίου 1941 (1941-12-12)
Διάρκεια70 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Ο Λυκάνθρωπος (αγγλικά: The Wolf Man‎‎) είναι ταινία τρόμου του 1941 σε παραγωγή Universal Pictures, σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Ρόμπερτ Γουόγκνερ και σενάριο του Κερτ Σίοντμακ. Η ταινία αυτή έγινε εξίσου διμοφιλής με τις ταινίες Ο Κόμης Δράκουλας και Φρανκενστάιν, επίσης από τη Universal Pictures.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Λον Τσάνεϊ ο νεότερος, ο οποίος επανέλαβε τον ρόλο του λυκάνθρωπου στην ταινία Φρανκενστάιν Εναντίον Λυκανθρώπου, που βγήκε στους κινηματογράφους το 1943 και το 1948 στην ταινία Οι Άμποτ και Κοστέλο συναντούν τα τέρατα.

Το έτος 2010 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το remake της ταινίας αυτής, με τίτλο Ο Λυκάνθρωπος, με πρωταγωνιστή τον Μπενίτσιο Ντελ Τόρο στο ρόλο του Λάρι Τάλμποτ και τον Άντονι Χόπκινς στο ρόλο του σερ Τζον, μαζί με τους Έμιλι Μπλαντ και Χιούγκο Γουίβινγκ [1]

Ο Κερτ Σίοντμακ, σε ηλικία 97 ετών, σε μια συνέντευξη στο 2000 δήλωσε περισσότερα για το βαθύ νόημα της ταινίας: «Ο Λυκάνθρωπος είμαι Εγώ, γιατί μου έτυχε μια μοίρα που δεν ήθελα: Να είμαι Εβραίος στη Γερμανία. Δεν θα επέλεγα ποτέ αυτό το πεπρωμένο. Η σβάστικα αντιπροσωπεύει το φεγγάρι. Όταν βγαίνει το φεγγάρι, ο άνθρωπος δεν θέλει να σκοτώσει, αλλά ξέρει πως δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του Λυκάνθρωπου. Ξέρεις πως κάτι πρόκειται να συμβεί, αλλά δεν μπορείς να ξεφύγεις, όπως να σε στέλνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Το διάσημο πλέον ποίημα που παρουσιάζεται στην ταινία (Ακόμη κι ένας άντρας με αγνή καρδιά, που λεει την προσευχή του κάθε βράδυ, μπορεί να γίνει λύκος, αν κοιτάξει το ολόγιομο φεγγάρι) δεν είναι "παραδοσιακό" όπως δήλωσε ο ίδιος ο Σίοντμακ, αλλά το εμπνεύστηκε εκείνος.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λον Τσάνεϊ Τζούνιορ - Λάρι Τάλμποτ, ο Λυκάνθρωπος
  • Κλοντ Ράινς - Σερ Τζον Τάλμποτ
  • Γουόρεν Γουίλιαμ - Δρ Λόιντ
  • Ραλφ Μπέλαμι - Συνταγματάρχης Μόντφορντ
  • Πάτρικ Νόουλς - Φρανκ Άντριους
  • Μπέλα Λουγκόζι - Μπέλα
  • Μαρία Ουσπενσκάγια - Μαλέβα
  • Έβελυν Άνκερς - Γκουέν Κόνλιφ
  • Τζ.Μ. Κέριγκαν - Τσάρλς Κόνλιφ
  • Φέι Χελμ - Τζένι Γουίλιαμς
  • Φόρεστερ Χάρβεϊ - Βίκτορ Τουίντλ

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον θάνατο του αδερφού του, ο Λόρενς Στούαρτ "Λάρι" Τάλμποτ (Τσάνεϊ Τζούνιορ) επιστρέφει από την Αμερική στην γεννέτηρά του στην Ουαλλία. Εκεί ερωτέυεται την Γκούεν (Άνκερς), που δουλεύει σε ένα κατάστημα με αντίκες. Ο Λάρι αγοράζει ένα μπαστούνι που αντιπροσωπεύει έναν ασημένιο λυκάνθρωπο στην κορυφή.

Ο Λάρι επισκέφτεται με την φίλη της Γκούεν, Τζένι (Χελμ), μια κατασκήνωση για τσιγγάνους για να τους διαβάσουν τη μοίρα τους. Η Τζένη δέχεται επίθεση από έναν τσιγγάνο - λυκάνθρωπο, τον Μπέλα (Λουγκόζι), αλλά ο Λάρι τον σκοτώνει με το μπαστούνι. Μέσα στη μάχη ο λυκάνθρωπος δαγκώνει τον Λάρι. Η μητέρα του Μπέλα, η Μαλέβα (Ουσπενσκάγια), λεει στον Λάρι πως αυτό θα τον μεταμορφώνει σε λυκάνθρωπο κάθε νύχτα με πανσέληνο.

Ο Λάρι παραμονεύει στην εξοχή με την μορφή λυκάνθρωπου. Ο πατέρας του, ο σερ Τζον (Ράινς), συνοδεύει τους χωρικούς σε ένα κυνήγι για το λύκο. Ο Λάρι μεταμορφώνεται και μπαίνει στο δάσος όπου τον σκοτώνει ο πατέρας του με το μπαστούνι. Καθώς πεθαίνει, παίρνει την μορφή ανθρώπου, και ο σερ Τζον καταλαβαίνει πως σκότωσε τον γιο του. Οι μόνοι που το ξέρουν είναι ο σερ Τζον, η Γκούεν και η Μαλέβα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]