Ο Κόμης Μοντεχρήστος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Κόμης Μοντε Κριστο
ΣυγγραφέαςΑλέξανδρος Δουμάς (πατέρας)
ΤίτλοςLe Comte de Monte-Cristo
Γλώσσαγαλλικά
Ημερομηνία δημιουργίας1844
Ημερομηνία δημοσίευσης1844
Μορφήιστορικό, περιπέτεια, αισθηματικό
ΧαρακτήρεςΕντμόν Νταντές, Abbe Faria, Louis Dantès, Αλή πασάς ο Τεπελενλής, Haydée, Φερνάν Μοντέγκο, Albert de Morcerf, Mercedes Herrera, Eugénie Danglars, Baron Danglars, Hermine Danglars, Benedetto, Gaspard Caderousse, Marquis de Saint-Méran, La Carconte, Marquise de St-Méran, Noirtier de Villefort, Gérard de Villefort, Maximilien Morrel, Édouard de Villefort, Heloïse de Villefort, Pierre Morrel, Julie Herbault, Emmanuel Herbault, Renée de Saint-Méran, Valentine de Villefort, Baptistin, Ali, Giovanni Bertuccio, Luigi Vampa, Major Bartolomeo Cavalcanti, Beauchamp και Jacopo
ΤόποςΜασσαλία
Château d'If
Παρίσι
Ρώμη
Μοντεκρίστο
LC ClassOL15197048W
LΤ ID3728592
Δημοσιεύθηκε στοJournal des débats
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κόμης Μοντεχρήστος (εξελληνισμένη απόδοση του πρωτότυπου γαλλικού τίτλου :Le Comte de Monte-Cristo) είναι μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά, που δημοσιεύτηκε το 1844. [1]Μαζί με τους Τρεις Σωματοφύλακες, θεωρείται το δημοφιλέστερο έργο του Δουμά.

Η επιτυχία του έργου οφείλεται στο ότι συγκεντρώνει όλες τις αρετές του ρομαντικού μυθιστορήματος, καθώς και την κριτική των αστικών αξιών, την νοσταλγία του θεϊκού, τα ιστορικά γεγονότα, το εξωτικό όνειρο. Το μυθιστόρημα, πέρα από την περιπέτεια του πρωταγωνιστή, περιστρέφεται γύρω από τις έννοιες της ελπίδας, της δικαιοσύνης, της εκδίκησης, της συγχώρεσης και του ελέους. Η ιστορία λαμβάνει χώρα την περίοδο 1815 - 1838, δηλαδή λίγο πριν την αρχή του πολέμου των Εκατό Ημερών μέχρι και τη βασιλεία του Λουδοβίκου Φιλίππου της Γαλλίας.
Ο Δουμάς εμπνεύστηκε τη συγγραφή του μυθιστορήματος από μια αληθινή ιστορία, ένα συμβάν της εποχής του, που βρίσκεται καταγεγραμμένο στα ιστορικά αρχεία της παρισινής αστυνομίας (1837-1838). Ο Πιέρ Πικό κατηγορήθηκε άδικα ως πράκτορας της Αγγλίας, και φυλακίστηκε για επτά συναπτά έτη. Με την απελευθέρωσή του, το 1814, παίρνει στη κατοχή του ένα θησαυρό που του κληροδότησαν και εκδικείται την άδικη φυλάκισή του διαπράττοντας τρεις φόνους. Τελικά δολοφονήθηκε από αυτόν που του φανέρωσε τα ονόματα των καταδοτών του.[εκκρεμεί παραπομπή]
Όσον αφορά τον τίτλο, ο Δουμάς γνώρισε το Μοντεκρίστο, έναν βράχο, στα ανοιχτά του νησιού Έλβα όταν έκανε ένα ταξίδι στη Μεσόγειο. Θεωρεί το όνομα αυτό της αρεσκείας του και το χρησιμοποιεί ως τόπο εξορίας του ήρωά του.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές - Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. David Coward (ed), Oxford's World Classics, Dumas, Alexandre, The Count of Monte Cristo, p. xxv