Ο Κομήτης του Σόζιν: Η Τελική Αναμέτρηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Ο Κομήτης του Σόζιν: Η Τελική Αναμέτρηση"
Επεισόδιο Άβαταρ: Ο Τελευταίος Ανεμοδαμαστής
Επεισόδιο νο.Κύκλος 3
Επεισόδιο 18–21
ΜουσικήΤζέρεμι Ζάκερμαν
Παραγωγή code318–321
Χρονολόγιο επεισοδίων
← Προηγούμενο
"Οι ηθοποιοί του Νησιού των Χοβολέων"
Επόμενο →

Το Ο Κομήτης του Σόζιν: Η Τελική Αναμέτρηση αποτελείται από τα 4 τελευταία επεισόδια του τρίτου κύκλου της σειράς κινουμένων σχεδίων Αβατάρ: Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου. Σκηνοθετήθηκε από τους Έθαν Σπάουλντιγκ, Τζιανκάρλο Βολπ και Ιοακίμ Ντος Σάντος, ενώ γράφτηκε από τους Μάικλ Τάντε ΝτιΜάρτινο, Μπράιν Κονιέτζκο και Άαρον Έχασζ. Αν και επρόκειτο να χωριστεί σε τρία μέρη, το φινάλε προβλήθηκε ως μια δίωρη ταινία αποτελούμενη από τέσσερα μέρη, στις 19 Ιουλίου 2008. Πριν την εβδομάδα 14-19 Ιουλίου, κανένα επεισόδιο δεν είχε παιχτεί από τις 30 Νοεμβρίου 2007.[1] Η σαββατιάτικη προβολή του επεισοδίου έδρασε ως το αποκορύφωμα μιας εβδομάδας προβολής νέων επεισοδίων του τρίτου κύκλου της σειράς.[2]

Το κύριο θέμα των 4 επεισοδίων είναι η αναμέτρηση του Άανγκ, κύριου πρωταγωνιστή της σειράς, και του Λόρδου της Φωτιάς Οζάι κατά τον ερχομό του κομήτη Σόζιν[3]. Την ίδια ώρα ο Ζούκο, μαζί με την Κατάρα, αναμετριέται με την αδερφή του, Αζούλα. Ο Σόκκα, η Τοφ και η Σούκι καταστρέφουν τον ιπτάμενο στόλο της Φυλής της Φωτιάς. Ο Άανγκ καταφέρνει να νικήσει τον Οζάι και να σταματήσει τον πόλεμο, τον οποίον άρχισε η Φυλή της Φωτιάς 100 χρόνια πριν. Ο Ζούκο, χάρη στη βοήθεια της Κατάρα, καταφέρνει να νικήσει την Αζούλα και να γίνει ο νέος Λόρδος της Φωτιάς. Καθώς γίνονται όλα αυτά, στη Μπά-Σινκ-Σέ, πρωτεύουσα του Βασιλείου της Γης, ο Άιρο και ο Λευκός Λόττος καταφέρνουν να ελευθερώσουν την πόλη από τον στρατό των μάγων φωτιάς[4].

Το Ο Κομήτης του Σόζιν: Η Τελική Αναμέτρηση έλαβε καλές κριτικές[5]. Στα 36α Annie Awards, το 3ο επεισόδιο Ο Κομήτης του Σόζιν, Μέρος 3: Μέσα στον Άδη ήταν υποψήφιο για το βραβείο «Best Directing in an Animated Television Production»[6].

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέρος 1ο: "Ο Βασιλιάς Φοίνικας"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ζούκο δίνει ένα μάθημα μαγείας φωτιάς στον Άανγκ, αλλά αυτός βαριέται για αυτό και οι φίλοι του σχεδιάζουν πάρτυ στην παραλία. Αυτό θυμώνει τον Ζούκο, ο οποίος θεωρεί πώς είναι αδύνατο να διασκεδάζουν όταν ο κομήτης του Σόζιν θα πέσει σε 3 μέρες. Για αυτό και επιτίθεται στον Άανγκ, λέγοντας πώς του συνεχίζει το μάθημα. Ο Άανγκ ρίχνει τον Ζούκο στους θάμνους και όταν συγκεντρώνονται όλοι, ρωτούν τον Ζούκο τι έπαθε. Αυτός στην αρχή θυμώνει, μα όταν μαθαίνει πώς ο Άανγκ αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον Λόρδο της Φωτιάς Οζάι μετά τον ερχομό του κομήτη, του εξιστορεί το σχέδιο του Οζάι.

Την προηγούμενη της εκλείψεως, ο Ζούκο συμμετείχε σε ένα πολεμικό συνέδριο. Ο ίδιος είπε στον Άανγκ πως αυτό ήταν που πάντα ονειρευόταν. Ο πατέρας του τον έβαλε να καθίσει κοντά του. Στο συνέδριο, ο Οζάι πρότεινε την ημέρα που θα πέσει ο κομήτης, ο οποίος δίνει απίστευτη ενέργεια στους μαχητές της φωτιάς, να ισοπεδώσουν το Βασίλειο της Γης και να δημιουργήσουν ένα νέο πλανήτη από φωτιά. Ο Άανγκ και οι φίλοι του τρόμαξαν μόλις ακούσαν το σχέδιο του Οζάι, αλλά αποφασίζουν να τον αντιμετωπίσουν μαζί. Όλοι, εκτός τον Άανγκ, θεωρούν πώς ο Οζάι πρέπει να πεθάνει[7]. Ο Άανγκ, τη νύχτα, κατευθύνεται στη θάλασσα και φεύγει.

Μέρος 2ο: "Οι παλαιοί δάσκαλοι"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ζούκο και οι υπόλοιποι ανακαλύπτουν πώς ο Άανγκ και ο Μόμο χάθηκαν, για αυτό και αρχίζουν το ψάξιμο. Δεν τους βρίσκουν στο Νησί των Χοβολέων, για αυτό κατευθύνονται στο Βασίλειο της Γης. Εκεί βρίσκουν την Τζουν, της οποίας το ζώο μπορεί να βρει άνθρωπο χάρη στη μυρωδιά του. Δυστυχώς για αυτούς, η Τζούν τους λέει πώς ο Άανγκ δεν υπάρχει στον πλανήτη, κάτι όμως που δεν σημαίνει πώς ο Άανγκ πέθανε. Για αυτό και ο Ζούκο δίνει στο ζώο της ένα βρόμικο σανδάλι του θείου του, και με αυτό τον τρόπο οι ήρωες φτάνουν στη Μπα-Σιν-Κσε, όπου τους περικυκλώνουν τα μέλη του Λευκού Λόττου. Ο Λευκός Λόττος είναι μια αρχαία μυστική οργάνωση, η οποία υπήρχε πριν το χωρισμό του κόσμου σε 4 λαούς. Αυτοί τους οδηγούν στον Άιρο. Ο Ζούκο ζητά συγχώρεση και ο θείος του δέχεται τη συγγνώμη του.

Την ίδια ώρα, ο Άανγκ, μαζί με τον Μόμο, βρίσκεται στη ράχη της λεοντοχελώνας. Ρωτά τους τέσσερις προηγούμενους Αβατάρ τι πρέπει να κάνει όταν συναντήσει τον Οζάι. Όλοι τον συμβουλεύουν να τον σκοτώσει, αλλά ο Άανγκ δεν το θεωρεί σωστό. Στο τέλος, ο Άανγκ καταλαβαίνει πώς δεν βρίσκεται σε ένα νησί, όπως φανταζόταν, αλλά στη ράχη της λεοντοχελώνας. Την ρωτά τι πρέπει να κάνει όταν συναντήσει τον Οζάι, και εκείνη του λέει πώς ο μόνος τρόπος να νικήσει τον Οζάι χωρίς να τον σκοτώσει είναι να του πάρει την μαγεία φωτιάς.

Μέρος 3ο: "Μέσα στην κόλαση"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οζάι αρχίζει την επίθεση στο Βασίλειο της Γης. Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο του Τάγματος του Λευκού Λόττου ετοιμάζουν σχέδιο για να νικήσουν τον Οζάι. Ο Ζούκο και η Κατάρα κατευθύνονται στη Φυλή της Φωτιάς, όπου ο Ζούκο θα αντιμετωπίσει την Αζούλα, ενώ ο Σόκκα, η Σουγιούκι και η Τοφ κλέβουν ένα καράβι του ιπτάμενου στόλου του Οζάι και καταστρέφουν τα περισσότερα από τα υπόλοιπα. Αρχίζει η αναμέτρηση του Άανγκ και του Οζάι. Ο Οζάι, αρχικά, βγαίνει νικητής. Την ίδια ώρα, ο Ζούκο και η Αζούλα αναμετριούνται. Η Αζούλα ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Κατάρα, αλλά ο Ζούκο την σώζει. Αλλά ακινητοποιείται μετά το τρομερό χτύπημα της Αζούλα.

Μέρος 4ο: "Άβαταρ Άανγκ"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αναμέτρηση συνεχίζεται. Ο Οζάι, αρχικά, βγαίνει νικητής. Ωστόσο, ο Άανγκ με ένα χτύπημα στην πλάτη μπαίνει στην Κατάσταση του Αβατάρ και ακινητοποιεί για λίγο τον Οζάι. Ετοιμάζεται να τον σκοτώσει, αλλά θυμάται τα λόγια της λεοντοχελώνας και δεν το κάνει. Ο Οζάι επιτίθεται και έτσι αρχίζει η μάχη των ψυχών τους, στην οποία ο Άανγκ βγαίνει νικητής και έτσι κλέβει τη μαγεία φωτιάς του Οζάι. Ο Σόκκα, η Τοφ και η Σουγιούκι καταστρέφουν όλο τον ιπτάμενο στόλο της Φυλής της Φωτιάς. Ο Ζούκο συνέρχεται, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει την αναμέτρηση με την Αζούλα. Η Κατάρα καταφέρνει να βάλει στην Αζούλα αλυσίδες, και έτσι η αναμέτρηση τελειώνει με την νίκη της Κατάρα και του Ζούκο. Ο Ζούκο γίνεται Λόρδος της Φωτιάς και μαζί με τον Άανγκ ανακοινώνουν το τέλος του πολέμου. Μετά, επισκέπτεται τον πατέρα του στην φυλακή και τον ρωτά που είναι η μητέρα του, την οποία για πολύ καιρό θεωρούσε νεκρή. Η ιστορία τελειώνει με τους ήρωες να βρίσκονται στην Μπα-Σιν-Κσε.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγγραφείς των επεισοδίων ήταν ο Μάικλ Τάντε ΝτιΜάρτινο και ο Μπράιν Κονιέτζκο - ο ΝτιΜάρτινο έγραψε το 1ο, το 3ο και το 4ο επεισόδιο ενώ ο Κονιέτζκο ήταν βοηθός στο 3ο και στο 4ο επεισόδιο. Το 2ο επεισόδιο έγραψε ο Άαρον Έχαζ. Ο Έθαν Σπάουλντιγκ σκηνοθέτησε το 1ο επεισόδιο, ο Τζιανκάρλο Βολπ το 2ο επεισόδιο ενώ ο Ιοακίμ Ντος Σάντος το 3ο και το 4ο επεισόδιο[8]. Ο Ιοακίμ Ντος Σάντος ήταν υποψήφιο για το Annie Award για την σκηνοθεσία του επεισοδίου Ο Κομήτης του Σόζιν, Μέρος 3: Στον Άδη[6]. Στην αρχή ήταν προγραμματισμένα 3 αντί 4 επεισόδια, αλλά οι συγγραφείς κατάλαβαν πώς το μέγεθος θα ήταν μεγαλύτερο από ότι υπολόγιζαν. Για αυτό και έγραψαν και το 4ο επεισόδιο[9].

Αν και το Αβατάρ: Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου δεν ανήκει στην κατηγορία των ανιμέ, λόγω της αμερικάνικης προέλευσης του, ο Τάσα Ρόμπινσον του SciFi Channel δήλωσε «Το Αβατάρ: Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου θολώνει την διαχωριστική γραμμή μεταξύ των ανιμέ και των εσωτερικών (ΗΠΑ) κινουμένων σχεδίων»[10]. Ένας δημοσιογράφος του IGN δήλωσε ότι το Ο Κομήτης του Σόζιν: Η Τελική Αναμέτρηση «έχει κάτι που μοιάζει πολύ με το ανιμέ, κάτι που μου αρέσει όταν παρακολουθώ παλιές ταινίες ανιμέ. Το σενάριο και η εκτέλεση ήταν εξαιρετική»[3]. Την μουσική ανέλαβαν να γράψουν οι "The Track Team", μαζί με τον Τζέρεμι Ζάκερμαν[8][9].

Κατά τη διάρκεια του San Diego Comic-con, ανακοινώθηκε πώς δημιουργήθηκε επεισόδιο για την ένωση του Ζούκο και της μητέρας του, Ούρσα, αλλά αυτό διεψεύτηκε από τον ΝτιΜάρτινο.

Στο Ο Κομήτης του Σόζιν: Η Τελική Αναμέτρηση συμμετείχαν όλοι οι κύριοι χαρακτήρες του τρίτου κύκλου: Άανγκ (Ζάχαρι Τίλερ Έισεν), Κατάρα (Μάε Ουάιτμαν), Σόκκα (Τζακ ΝτεΣένα) και η Τοφ (Τζέσι Φλάουερ)[11]. Τον Άιρο υποδύεται ο Γκρέγκ Μπάλτουιν, ενώ τον Ζούκο ο Ντάντε Μπάσκο[12]. Ο Μαρκ Χάμιλ υποδύεται τον Οζάι, ενώ την Αζούλα υποδύεται η Γκρέι ΝτεΛίσλε[11]. Στο επεισόδιο Ο Κομήτης του Σόζιν, Μέρος 3: Μέσα στον Άδη συμμετείχαν και ο Κονιέτζκο με τον ΝτιΜάρτινο[9].

Το Αβατάρ: Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου είναι βασισμένο στην κουλτούρα της Ανατολικής Ασίας[13][14]. Οι μαγείες των 4 στοιχειών της φύσης είναι βασισμένα σε διάφορες πτυχές της Ασιατικής κουλτούρας: το Μπαγκουαζάνγκ για τη μαγεία του αέρα, το Χουνγκ Γκαρ και το στυλ της Νότιας Μάντης για τη μαγεία της γης, το στυλ του Βόρειου Σάολιν για τη μαγεία της φωτιάς και το Τάι Τσι Τσουάν για τη μαγεία του νερού[15]. Η σειρά είναι βασισμένη και σε πτυχές του Ταοϊσμού[16].

Η Nickelodeon πρόβαλε τα επεισόδια κατά τις 8-10 μ.μ (Ανατολική Ζώνη Ώρας) στις 19 Ιουλίου 2008[17]. 10 μέρες αργότερα, κυκλοφόρησε το "Book 3: Fire – Volume 4", το οποίο περιλαμβάνει τα 4 επεισόδια, τις γνώμες κριτικών, σκηνές από την προετοιμασία καθώς και ένα βιβλίο κόμικς[2].

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ο Κομήτης του Σόζιν: Η Τελική Αναμέτρηση έλαβε καλή κριτική - ο Ετν Λιού του Toon Zone δήλωσε «Το Αβατάρ: Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου είναι μια από τις καλύτερες σειρές κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκαν»[17], ενώ η IGN δήλωσε πώς η σειρά αξίζει το Όσκαρ[3]. Η Toon Zone εγκωμίασε τους σκηνοθέτες για την εκπληκτική σκηνοθεσία και για τις σκηνές με τις μονομαχίες[17]. Η Τόρι Ίρελαντ Μελλ, δημοσιογράφος της IGN, δήλωσε πώς «το Αβατάρ είναι μια από τις 10 καλύτερες σειρές κινουμένων σχεδίων στην ιστορία». Επίσης εγκωμίασε τη σκηνοθεσία και ειδικά τη δημιουργία της λεοντοχελώνας. Επίσης δήλωσε πώς «το Ο Κομήτης του Σόζιν: Η Τελική Αναμέτρηση μας έκανε να μείνουμε στις θέσεις μας μέχρι το τέλος»[3].

Το Ο Κομήτης του Σόζιν: Η Τελική Αναμέτρηση έλαβε και αρνητική κριτική. Πολλοί κριτικοί θεωρούν πώς είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι λέει ο νέος χαρακτήρας της σειράς: η λεοντοχελώνα[17]. Η λεοντοχελώνα δημιουργήθηκε από τον Μπράιν Κονιέτζκο και τον δημιουργό χαρακτήρων, Τζάε Βου Κιμ. Ο Κονιέτζκο αντιπάθησε την εμφάνιση της λεοντοχελώνας[18], ενώ η ιστοσελίδα CraveOnline δήλωσε πώς «η σειρά δημιουργήθηκε για τα παιδιά, αλλά οι συγγραφείς δεν είχαν πολλές ιδέες καθώς δεν ήταν έμπειροι σε αυτή την σφαίρα»[19].

Η πρεμιέρα του Ο Κομήτης του Σόζιν: Η Τελική Αναμέτρηση από το Nickelodeon συγκέντρωσε 5,6 εκατομμύρια τηλεθεατές, κατά 95% περισσότερους από όσους είχε το κανάλι κατά τη διάρκεια του Ιουλίου του 2007[5]. Η πρεμιέρα των επεισοδίων 52-61 (επεισόδια 12-61 του τρίτου κύκλου της σειράς) κατά τη διάρκεια της εβδομάδας προβολή του Ο Κομήτης του Σόζιν: Η Τελική Αναμέτρηση συγκέντρωσε 19 εκατομμύρια τηλεθεατές[20][21][5] και έκανε το Αβατάρ: Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου να μπει στη λίστα Top 20 Cable Results 4 φορές μέχρι τις 20 Ιουλίου 2008.[22] Στα 36α Annie Awards, ο σκηνοθέτης του τρίτου μέρους του Κομήτη του Σόζιν, έλαβε το βραβείο στην κατηγορία «Best Directing in an Animated Television Production».[6]. Την ίδια εβδομάδα, το Αβατάρ: Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου εμφανίστηκε στη λίστα των 10 καλύτερων μπέστ-σέλλινγκ επεισοδίων στη τηλεόραση της iTunes[23]. Στο «Ο Κομήτης του Σόζιν: Η τελική αναμέτρηση» βασίστηκε το βιντεοπαιχνίδι της Nick.com, «Rise of the Phoenix King», το οποίο έπαιξαν 815,000 φορές σε 3 μέρες[24]. Επίσης, στη σειρά βασίστηκε και το βιντεοπαιχνίδι Avatar: The Last Airbender – Into the Inferno, το οποίο κυκλοφόρησε στις 13 Οκτωβρίου 2008[25].

Ο Ιοακίμ Ντος Σάντος, στα 36α Annie Awards (2008), κέρδισε το βραβείο «Best Directing in an Animated Television Production» για τη σκηνοθεσία του Ο Κομήτης του Σόζιν, Μέρος 3: Μέσα στον Άδη[6]. Επίσης, ο Τζέρεμι Ζάκερμαν και η μουσική του ομάδα, ήταν υποψήφιος για το βραβείο Golden Reel, στην κατηγορία «Best Sound Editing in a Television Animation», για τη δουλειά στο επεισόδιο Ο Κομήτης του Σόζιν, Μέρος 4: Αβατάρ Άανγκ[26].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Season 3». Avatar: The Last Airbender. IGN. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2009. 
  2. 2,0 2,1 «Nickelodeon's Avatar Kicks Off Action-Packed Week of Premieres Beginning Monday Culminating with Stunning TV Movie Saturday». San Francisco Examiner. 30 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Mell, Tory Ireland (22 Ιουλίου 2008). «Sozin's Comet Review». IGN. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. (Αγγλικά)
  4. Director: Ethan Spaulding; Writers: Elizabeth Welch Ehasz, Michael Dante DiMartino, Bryan Konietzko. Sozin's Comet. Avatar: The Last Airbender. 
  5. 5,0 5,1 5,2 «Nickelodeon's Avatar: The Last Airbender Hits All-Time Series High». News Blaze. 22 Ιουλίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2009. (Αγγλικά)
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 «2008 Annie Awards: For Your Consideration». Annie Awards. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2008. (Αγγλικά)
  7. Stewart, Susan (2008-07-19). «Though Raised by Pacifists, Destined to Battle for Peace». The New York Times. http://www.nytimes.com/2008/07/19/arts/television/19avat.html?_r=1&ref=arts&oref=slogin. Ανακτήθηκε στις 2008-07-16. (Αγγλικά)
  8. 8,0 8,1 Mell, Tory Ireland (26 Ιουλίου 2008). «Michael Dante DiMartino and Bryan Konietzko talk Airbender». IGN. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2008. (Αγγλικά)
  9. 9,0 9,1 9,2 DiMartino, Michael Dante and Bryan Konietzko, "Sozin's Comet: The Phoenix King". Avatar: The Last Airbender (season 3), Paramount Home Entertainment. Audio commentary, disc 4. Released on September 16, 2008.
  10. Robinson, Tasha. «SciFi Channel Anime Review». SciFi. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2006. (Αγγλικά)
  11. 11,0 11,1 «Avatar: The Last Airbender Cast and Details». Tvguide.com. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2008. (Αγγλικά)
  12. Fries, Laura (21 Φεβρουαρίου 2005). «Avatar: The Last Airbender Review». Variety TV. Reed-Elsevier Inc. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2008. (Αγγλικά)
  13. Lasswell, Mark (2005-08-25). «Kung Fu Fightin' Anime Stars, Born in the U.S.A.». The New York Times. http://www.nytimes.com/2005/08/28/arts/television/28lass.html?ei=5090&en=2d9845c5b0133bb9&ex=1282881600&partner=rssuserland&emc=rss&pagewanted=all. Ανακτήθηκε στις 2006-12-02. (Αγγλικά)
  14. «Interview With The Creators». NickSplat.com. 12 Οκτωβρίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2006. (Αγγλικά)
  15. «Nickelodeon's Official Avatar: The Last Airbender Flash Site». Nick.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2009. (Αγγλικά)
  16. Britt, Aaron (2008-08-08). «On Language — Avatar — NYTimes.com». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-03-19. https://www.webcitation.org/5fNfpeCnd?url=http://www.nytimes.com/2008/08/10/magazine/10wwln-guest-t.html?_r=2. Ανακτήθηκε στις 2008-11-30. (Αγγλικά)
  17. 17,0 17,1 17,2 17,3 Liu, Ed (18 Ιουλίου 2008). «"Sozin's Comet" Produces an Epic Season Finale for "Avatar the Last Airbender"». Toon Zone. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. (Αγγλικά)
  18. DiMartino, Michael Dante and Bryan Konietzko, "Sozin's Comet: The Old Masters". Avatar Season 3 Box Set, Paramount Home Entertainment. Audio commentary, disc 4. Released on 2008-09-16.(Αγγλικά)
  19. Vasquez Jr., Felix (22 Ιουλίου 2008). «Sozin's Comet: The Avatar's Story Ends». Crave Online. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2008. (Αγγλικά)
  20. Diaz, Glenn L. «19 Million Tuned in for Special 'Avatar' Week». Buddytv.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2008. (Αγγλικά)
  21. Luna, Kyle. «Nick's 'Avatar' Animation Series Finale Scores Big Ratings». Animationinsider.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2008. (Αγγλικά)
  22. =Seidman, Robert (22 Ιουλίου 2008). «Nielsen Ratings: Weekly Top 20 Cable TV Ratings for Week Ending July 20, 2008». Nielsen Media Research. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2009. 
  23. «iTunes — Sozin's Comet». Apple Inc. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2008. (Αγγλικά)
  24. Ball, Ryan (23 Ιουλίου 2008). «Nick's Avatar Hits Ratings High». Animation Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2008. (Αγγλικά)
  25. «IGN: Avatar: The Last Airbender-- Into the Inferno (Avatar: Into the Inferno)». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2009. (Αγγλικά)
  26. «56th Golden Reel Awards Television Nominees - Best Sound Editing in a TV Animation». Motion Picture Sound Editors. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 18 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2009. (Αγγλικά)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sozin's Comet: The Final Battle της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).