Ο Ιππότης, Θάνατος και Διάβολος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ιππότης, Θάνατος και Διάβολος
ΟνομασίαΟ Ιππότης, Θάνατος και Διάβολος
ΔημιουργόςQ5580
Έτος δημιουργίας1513
Είδοςοξυγραφία
Ύψος24,6 
Πλάτος19 εκ.
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Το Ιππότης, Θάνατος και Διάβολος είναι ένα από τα τρία αξιολογότερα χαρακτικά του Άλμπρεχτ Ντύρερ.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κεντρική μορφή στο τοπίο είναι ένας ιππότης με πλήρη πανοπλία καβάλα σε άλογο. Η κεφαλή του αλόγου είναι άψογα επεξεργασμένη και με μεγάλη λεπτομέρεια των ανατομικών χαρακτηριστικών. Πιστός συνοδός του ιππότη είναι ένας σκύλος, όπως συνηθίζεται στα έργα του Ντύρερ, ενώ στο κάτω δεξιό άρθρο του πίνακα μια σαύρα τρέπεται σε φυγή. Ο Θάνατος εικονίζεται γενειοφόρος, λιπόσαρκος αναβάτης ενός γέρικου αλόγου. Κρατάει στο χέρι μια κλεψύδρα. Ο τερατόμορφος Διάβολος έχει χαρακτηριστικά γνωρίσματα διαφόρων ζώων. Η εικόνα φέρει μια ταμπέλα με το μονόγραμμα του καλλιτέχνη και το έτος κατασκευής. Η ταμπέλα είναι τοποθετημένη στις ρίζες ενός κομμένου δέντρου, με μια νεκροκεφαλή επάνω της. Το άλογο του ιππότη φαίνεται ότι βαδίζει σε ένα δρομάκι μέσα σε ξέφωτο, ενώ στο βάθος διακρίνουμε μια πόλη στην κορυφή ενός λόφου.

Επιρροή στην τέχνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο έργο αυτό αναφέρεται το ποίημα "Ο ιππότης κι ο θάνατος"[1] του Νίκου Γκάτσου που μελοποιήθηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι και περιελήφθη στον κύκλο τραγουδιών "Τα παράλογα"[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://users.uoa.gr/~nektar/arts/poetry/nikos_gkatsos_o_ippoths_kai_o_8anatos.htm
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2019. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hartmut Böhme: Albrecht Dürer. Melencolia I, im Labyrinth der Deutung, Fischer Taschenbuch Verlag, Frankfurt a. M. 1989, ISBN 3-596-23958-3
  • Fedja Anzelewski: Albrecht Dürer. Werk und Wirkung (Erlangen 1988)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]