Ο Γολγοθάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Γολγοθάς
ΣυγγραφέαςΟκτάβ Μιρμπώ
ΤίτλοςLe Calvaire
ΓλώσσαΓαλλικά
Ημερομηνία δημιουργίας1886
Ημερομηνία δημοσίευσης1886
Μορφήμυθιστόρημα
ΧαρακτήρεςJean Mintié και d:Q583958
ΤόποςΠαρίσι

Ο Γολγοθάς (γαλλ. Le Calvaire) είναι μυθιστόρημα του Γάλλου δημοσιογράφου, μυθιστοριογράφου και θεατρικού συγγραφέα Οκτάβ Μιρμπώ με θέμα το πάθος ενός εραστή που δημοσιεύτηκε στη Γαλλία από τις εκδόσεις Ollendorf το Νοέμβριο του 1886.

Περίληψη πλοκών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Georges Jeanniot, 1902

Ο Γολγοθάς είναι ένα μυθιστόρημα-εξομολόγηση. Ο ήρωας Jean-François-Marie Mintié διηγείται την απογοητευτική παιδική ηλικία και τη μοναχική εφηβεία του, την πικρή εμπειρία του πολέμου του 1870, στις μονάδες του στρατού του Λίγηρα, ύστερα το «μαρτύριο» στο οποίο τον υπέβαλλε η ερωμένη του, Juliette Roux, γυναίκα ελευθέρων ηθών με την οποία τον συνδέει μια καταστροφική αγάπη με αποτέλεσμα να στερηθεί την αντικειμενικότητά του. Όπως στα μυθιστορήματά του που εμφανίζονται με ψευδώνυμο, ο Οκτάβ Μιρμπώ αναδεικνύει την τραγικότητα της αγάπης, ένα ανεξέλεγκτο, παράλογο και καταστροφικό συναίσθημα, από το οποίο υπέφερε φοβερά τα τρία χρόνια της σύνδεσής του με μια γυναίκα χαμηλής ηθικής, τη Judith Vimmer, και την οποία εξορκίζει με τη συγγραφή. Την τοποθετεί στο πλαίσιο μιας ιστορίας, διήγημα με δύο κύρια πρόσωπα, ως απόγονος της Μανόν Λεσκό, του αβά Πρεβό (Prévost).

Επίσης της δίνει μια κοινωνική σημασία και μια ιστορική διάσταση: ο άβουλος Jean Mintié ενσαρκώνει μια γενιά ευνουχισμένη από την ήττα. Το δεύτερο κεφάλαιο, όπου διηγείται χωρίς περιστροφές όπως ο Λέων Τολστόι στο Πόλεμος και Ειρήνη την κατατρόπωση του στρατού του Λίγηρα, που τον σημάδεψε για πάντα, βάζει τους «πατριώτες» να ουρλιάξουν: Εκεί ο Μιρμπώ πράγματι παραδίνεται σε ένα αποφενακισμό κατά κανόνα του στρατού και του πολέμου και αγγίζει την ίδια την ιδέα της πατρίδας, η οποία προκαλεί τερατώδεις και άχρηστες σφαγές. Και έτσι η Juliette Adam θα αρνηθεί να δημοσιεύσει αυτό το κεφάλαιο, από το οποίο το σκάνδαλο δε θα παρέλειπε να ξεσπάσει, κατά την προέκδοση του μυθιστορήματος στη Nouvelle revue.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]