Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ο.Φ.Η.)
Ο.Φ.Η.
ΌνομαΌμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου
Ίδρυση1925, πριν 99 έτη (1925)
ΠόληΗράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
Χρώματα          Λευκό, Μαύρο
ΎμνοςΎμνος του ΟΦΗ
ΟμάδεςΟ.Φ.Η. (ποδόσφαιρο ανδρών), Ο.Φ.Η. (καλαθοσφαίριση ανδρών) και Ο.Φ.Η. (καλαθοσφαίριση γυναικών)
ΠρόεδροςΓιάννης Δανδάλης
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Ενεργά τμήματα του Ο.Φ.Η.
Ποδόσφαιρο (Ανδρών) Ποδόσφαιρο (Γυναικών) Στίβος
Μπάσκετ (Ανδρών) Μπάσκετ (Γυναικών) Κολύμβηση
Βόλεϊ (Ανδρών) Βόλεϊ (Γυναικών) Σκάκι
Πόλο (Ανδρών) Πόλο (Γυναικών) Άρση Βαρών
Πυγμαχία

Ο Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου[1] είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο το οποίο εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης. Ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1925 και τα χρώματα του αθλητικού συλλόγου είναι το μαύρο και το λευκό. Ο σύλλογος διατηρεί τμήματα: ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, υδατοσφαίρισης, κολύμβησης, άρσης βαρών, στίβου και σκακιού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ο.Φ.Η. ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1925 στο Γυμναστήριο της οδού Ιδομενέως όπου συνυπήρχαν αθλητές στίβου, αρσιβαρίστες, παλαιστές καθώς και ποδοσφαιριστές.

Στο σπίτι του μετέπειτα γιατρού Μηνά Ζαμπόζη υπογράφτηκε το καταστατικό ίδρυσης του O.Φ.Η. (Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου), που είχε σαν φυτώριο τους προσκόπους του Ηρακλείου και τους τελειόφοιτους του Γυμνασίου Αρρένων της πόλης.

Το καταστατικό ανέφερε τις εξής δραστηριότητες:

  • Παντός είδους αθλητικές εκδηλώσεις
  • Ψυχαγωγία των μελών
  • Οργάνωση διαλέξεων, εκδρομών κ.λπ.

Πολλά από τα ιδρυτικά μέλη αλλά και στελέχη του ΟΦΗ συνήθιζαν να είναι και αθλητές της ομάδας, έτσι συντέλεσαν στο να δημιουργηθούν τμήματα ποδοσφαίρου, αθλοπαιδιών (στα 1928 είχε γυναικεία ομάδα βόλεϊ), στίβου, κολύμβησης και ποδηλατικό τμήμα.

Ο ΟΦΗ συνάντησε μεγάλη στήριξη από τους φιλάθλους κυρίως για της επιτυχίες του στο ποδόσφαιρο αλλά και στα άλλα αθλήματα και κυρίως στον κλασσικό αθλητισμό όπου στους Παγκρήτιους αγώνες είχε κυρίαρχη παρουσία. Η πορεία αυτή του ΟΦΗ βρήκε ανταπόκριση όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά και σε όλο το νησί της Κρήτης.

Τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη 15ετία 1925-1940 όταν και ο ΟΦΗ έκανε τα πρώτα του βήματα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία διότι και το ελληνικό ποδόσφαιρο βρισκόταν πρωταρχικό στάδιο, παρ' όλα αυτά λέγεται από τους ανθρώπους της ομάδας ότι η ομάδα πρέπει να έδωσε σ' αυτή την προπολεμική 15ετία πάνω από 400 αγώνες και πως οι νικηφόροι ήταν πολλαπλάσιοι αυτών που έληξαν με ισοπαλία ή ήττα.

Ο OΦΗ ήταν από πολλά χρόνια ο τιμημένος εκπρόσωπος της Κρήτης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με εξαίρεση όμως κάποιες σποραδικές αναλαμπές, δεν κατάφερε να γνωρίσει κάποια πολύ μεγάλη διάκριση.

Όμως τη διετία 1986-1988 ο ΟΦΗ αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος, δευτεραθλητής Ελλάδας και πανάξιος πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ευρώπη. Το 1990 ξαναβρέθηκε στον τελικό του κυπέλλου για δεύτερη φορά στην ιστορία του αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο.

Από τις αρχές του 2000 όμως ο ΟΦΗ άρχισε να παρακμάζει και να έχει φθίνουσα πορεία σε σχέση με το παρελθόν, μετά κυρίως της αποχώρησης του προπονητή-σύμβολο του ΟΦΗ, Ευγένιο Γκέραρντ. Το 2006, ο ΟΦΗ κατάφερε να υπαγεί στο άρθρο 44 περί χρεωκοπίας και τα χρέη του να διαγραφούν, αλλά στη συνέχεια να χρέη ξαναμαζεύτηκαν και μέχρι το 2015 είχε χρέη ύψους 12,2 εκατομμυρίων[2]. Μία σειρά κακών αγωνιστικών περιόδων τελικά κατέληξε στον υποβιβασμό του ΟΦΗ την περίοδο 2008-2009. Η ομάδα προβιβάστηκε ξανά στη Super League τη σεζόν 2010-2011. Τις 21 Μαρτίου 2015, ο Ο.Φ.Η. αποχώρησε από το πρωτάθλημα[3].

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στατιστικά στην Α΄ Εθνική κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • υψηλότερη θέση: 2η, 1985-86
  • χαμηλότερη θέση: 17η (υποβιβασμός), 1970-71.[5]

Τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ο.Φ.Η. δημιούργησε γυναικείο ποδοσφαιρικό τμήμα την αγωνιστική περίοδο 2015-16, το οποίο ξεκίνησε την πορεία του από τη Γ' Εθνική Κατηγορία. Πρώτος προπονητής του τμήματος ήταν ο Ζαφείρης Λατσούδης.[6] Σε δύο χρόνια πανηγύρισε ισάριθμους προβιβασμούς με αποτέλεσμα να διαγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία στην Α' Εθνική Κατηγορία το 2017-18.[7]

Το παλμαρέ του συλλόγου περιλαμβάνει τα ακόλουθα τρόπαια:

Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950, αποτελώντας αργότερα ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Εμμανουήλ Παπακαλιάτης και προπονητής ο καθηγητής αγγλικών Χάρης Ευαγγελινός.[8] Σήμερα αποτελεί νομικά ένα από τα ερασιτεχνικά τμήματα του συλλόγου. Καλλιεργεί τμήματα τόσο ενηλίκων όσο και νεαρότερων ηλικιακά αθλητών. Έδρα του αποτελεί το Κλειστό Γυμναστήριο του «Βαρδινογιάννειου» Αθλητικού Κέντρου, χωρητικότητας 1.000 θεατών.[9]

Το παλμαρέ του συλλόγου περιλαμβάνει τα ακόλουθα τρόπαια:

Ο Ο.Φ.Η. ως φυτώριο νεαρών αθλητών έχει σημειώσει επιτυχίες σε τοπικό επίπεδο. Ειδικότερα στο παρελθόν έχει κατακτήσει:

Τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών μετρά δεκαετίες ιστορίας με διακοπές, ενώ αποτελεί την πρώτη γυναικεία ομάδα που ιδρύθηκε στο νησί.[10] Σήμερα αποτελεί νομικά ένα από τα ερασιτεχνικά τμήματα του συλλόγου. Καλλιεργεί τμήματα τόσο ενηλίκων όσο και νεαρότερων ηλικιακά αθλητριών. Έδρα του αποτελεί το Κλειστό Γυμναστήριο του «Βαρδινογιάννειου» Αθλητικού Κέντρου, χωρητικότητας 1.000 θεατών.[11]

Ο Ο.Φ.Η. στο πρόσφατο παρελθόν έχει κατακτήσει:

Ο Ο.Φ.Η. ως φυτώριο νεαρών αθλητριών έχει σημειώσει επιτυχίες σε τοπικό επίπεδο. Ειδικότερα στο παρελθόν έχει κατακτήσει:

Τμήμα πετοσφαίρισης ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2011-12 ο ΟΦΗ αναδείχθηκε Πρωταθλητής στο Παγκρήτιο Πρωτάθλημα.[12] Παράλληλα πανηγύρισε και την άνοδο στην Α2 Εθνική Κατηγορία.[12]

Πραγματοποιώντας την πρεμιέρα του στην κατηγορία, ο κρητικός σύλλογος ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσείς για την περίοδο 2012-13 στην 7η θέση της τελικής βαθμολογίας του 1ου Ομίλου (σε σύνολο 12 ομάδων).[13]

Αγωνιστική περίοδος 2013–14[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2013–14, ο ΟΦΗ διαγωνίζεται στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης.[14]

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΦΗ είναι ο Γιάννης Δανδάλης. Καθήκοντα πρώτου προπονητή διατηρεί από το Φεβρουάριο του 2014 ο Μανώλης Πρατσανάκης.[15] Το ρόστερ του ΟΦΗ για την αγωνιστική περίοδο 2013–14 συνθέτουν οι παρακάτω αθλητές:


Αριθμός Ονοματεπώνυμο Έτος γενν. Θέση Ύψος Εθνικότητα
   Πετοσφαιριστές
Δημήτρης Ζλατιλίδης Δ
Νίκος Θεοδώρου Π
Μανώλης Καλαϊτζής Δ
Γιώργος Κοσκινάς Λ
Γιώργος Λαγουβάρδος Λ
Αχιλλέας Μαγριπλής Κ
Κυριάκος Μουτάφης Π
Γιώργος Παπαδάκης Κ
Θανάσης Παπαχρήστος Π
Γιώργος Ραβίκαλης Α
Κυριάκος Τεφτσής Α
Δημήτρης Τσαγκαρούλης Κ
Δημήτρης Χατζηδάκης Κ
Αριστείδης Χατζηκάλφας Α
   Προπονητής
Ανδρέας Γκρουμούσας Coach
Δεδομένα: Απρίλιος 2014

Τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2021-22 το τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών του Ο.Φ.Η. έλαβε μέρος στην αγωνιστική δραστηριότητα της Β' Εθνικής Κατηγορίας, η οποία ουσιαστικά συγκεντρώνει στους Ομίλους της τα τοπικά Πρωταθλήματα της ελληνικής επικράτειας. Ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις απέναντι σε 7 αντιπάλους χωρίς να υποστεί καμία ήττα, κατακτώντας τον Παγκρήτιο τίτλο. Στους δύο Τελικούς αντιμετώπισε τον Πήγασο Ηρακλείου νικώντας και στις δύο περιστάσεις: 3-0 σετ στο Βαρδινογιάννειο και 1-3 στις Αρχάνες.[16]

Στη συνέχεια ο σύλλογος ταξίδεψε στη Νίκαια προκειμένου να συμμετάσχει στα μπαράζ ανόδου στην Α2 Εθνική Κατηγορία. Τερματίζοντας στην 3η θέση απέτυχε στο στόχο αυτό, ωστόσο είναι η πρώτη επιλαχούσα ομάδα για άνοδο σε περίπτωση ανακατατάξεων.[17]

Έδρα του Ο.Φ.Η. αποτελεί το Κλειστό Γυμναστήριο του «Βαρδινογιάννειου» Αθλητικού Κέντρου, χωρητικότητας 1.000 θεατών.[18] Επικεφαλής του τμήματος είναι ο Γιάννης Δανδάλης, ενώ καθήκοντα πρώτου προπονητή διατηρεί ο Νίκος Προύφας.

Τμήμα στίβου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αξιολόγηση των ελληνικών συλλόγων στίβου που εκδίδει κάθε Νοέμβριο ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. ο σύλλογος του Ηρακλείου έχει αξιολογηθεί ως ακολούθως πανελλαδικά:

Νοέμβριος Χρονιάς Θέση Κατάταξης Σύνολο Συλλόγων
2010 23 321
2011 6 299
2012 16 281
2013 20 294
2014 11 289
2015 3 294
2016 4 312
2017 6 328
2018 10 336
2019 7 340
2020 5 266
2021 10 255


Ο Ο.Φ.Η. αποτελεί μια από τις ισχυρότερες ομάδες στον κλασσικό στίβο την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον το παλμαρέ του συλλόγου περιλαμβάνει τα ακόλουθα τρόπαια:

Έδρα του Ο.Φ.Η. είναι το Στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου, το οποίο βρίσκεται στην ενετική τάφρο στο ευθύγραμμο τμήμα των τειχών, ανάμεσα στους προμαχώνες Παντοκράτωρα και Βηθλεέμ και πλησίον της Χανιόπορτας.

Τμήμα υδατοσφαίρισης ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2011–12 ο ΟΦΗ έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας, καταφέρνοντας να εξασφαλίσει την παραμονή του μετά το πέρας των αγωνιστικών του υποχρεώσεων.[19] Την επόμενη χρονιά, 2012–13, πάντα στην ίδια κατηγορία, δεν κατάφερε να διεκδικήσει την άνοδό του στην Α1 Εθνική, ωστόσο κατετάγη 3ος στον Όμιλο Υποβιβασμού και ανανέωσε την παρουσία του και για την επόμενη περίοδο.[20]

Αγωνιστική περίοδος 2013–2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2013–14, ο Ο.Φ. Ηρακλείου διαγωνίζεται στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας που διοργανώνει η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος.[21]

Έδρα του συλλόγου είναι το Κολυμβητήριο Ηρακλείου. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Γιάννης Δανδάλης και έφορος του τμήματος ο Μιχάλης Σπαγουλάκης.

Συμμετοχές (1986—τώρα)

Τμήμα υδατοσφαίρισης γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα κολύμβησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα άρσης βαρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα σκακιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα πυγμαχίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 2022 ο Ο.Φ.Η. έλαβε έγκριση επανεγγραφής του στα σωματεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, αναβιώνοντας παλαιότερο τμήμα που είχε αδρανήσει. Το τμήμα διαθέτει στο δυναμικό του τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, ενήλικες και παιδιά. Υπεύθυνός του είναι ο Μιχάλης Μανιουδάκης και προπονητής ο Γρηγόρης Φανουργάκης.[22][23]

Σύνδεσμοι φιλάθλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα το συνδεσμιακό κίνημα του ΟΦΗ εκπροσωπείται από 6 στεγασμένους συνδέσμους:

  1. Κρήτες 4 "θ. Παπαδόπουλος" (Πατέλες, Ηράκλειο)
  2. Σνειξ 4(Καμίνια, Ηράκλειο)
  3. Άι Γιάννης (Άι Γιάννης, Ηράκλειο)
  4. Archanes Club (Αρχάνες)
  5. Sitia Gate 4 (Σητεία)
  6. Athens Club "Νίκος Ξυλούρης" (Αθήνα)
  7. Germany club (ludwigshafen)

Ακόμα πολλοί πυρήνες οπαδών υπάρχουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως στην Θεσσαλονίκη,Κατερίνη,Ρόδο,Πάτρα,Αγγλία.Τελος υπάρχουν πολλοί ξένοι οπαδοί του οφη οι οποίοι έχουν φροντίσει να διαδώσουν το όνομα της ομάδας σε όλη την υφήλιο

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εγγεγραμμένα σωματεία | Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση». somateia.gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2024. 
  2. Νίκος Ασημακόπουλος (23 Μαρτίου 2015). «Ο ΟΦΗ άργησε να πέσει». Εφημερίδα των Συντακτών. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-03-05. https://web.archive.org/web/20160305112630/http://www.efsyn.gr/arthro/o-ofi-argise-na-pesei. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015. 
  3. Κώστας Κάραλης (23 Μαρτίου 2015). «Ο τελευταίος χορός...». Εφημερίδα των Συντακτών. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-03-05. https://web.archive.org/web/20160305112612/http://www.efsyn.gr/arthro/o-teleytaios-horos. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015. 
  4. Διοργανώσεις > Πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής > Πρόγραμμα αγώνων Αρχειοθετήθηκε 2016-05-26 στο Wayback Machine., ιστότοπος Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ)
  5. Γεωργία Πανούτσου-Γρηγόρης Δημακάκος, Superleague 2008-09, ειδική έκδοση εφημ. Goal news, σελ. 51 (ΟΦΗ • Πορεία μέσα στο χρόνο)
  6. «Γυναίκες ΟΦΗ: Από τη Νεάπολη ξεκινάει το πρωτάθλημα», άρθρο στον ιστότοπο gentikoule.gr, 6 Νοεμβρίου 2015.
  7. «Το...πάρτι των γυναικών του Ο.Φ.Η., για την άνοδο στην Α' Εθνική!», άρθρο στον ιστότοπο mvpmagazine.gr, 6 Μαρτίου 2017.
  8. «Ρετρό: 1955-60 | Η πρώτη ανδρική ομάδα μπάσκετ του ΟΦΗ», αφιέρωμα στον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου, 21 Σεπτεμβρίου 2021.
  9. Κλειστό Γυμναστήριο «Βαρδινογιάννειου» Αθλητικού Κέντρου Αρχειοθετήθηκε 2017-07-02 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον ιστότοπο Gipeda.gr.
  10. «Η πρώτη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του ΟΦΗ το 1955», άρθρο στον ιστότοπο BasketWorld.net, 29 Νοεμβρίου 2020.
  11. Κλειστό Γυμναστήριο «Βαρδινογιάννειου» Αθλητικού Κέντρου Αρχειοθετήθηκε 2017-07-02 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον ιστότοπο Gipeda.gr.
  12. 12,0 12,1 «Συγχαρητήρια ανακοίνωση του τμήματος μπάσκετ για την άνοδο του βόλει», άρθρο στον ιστότοπο Gentikoule.gr.
  13. «Τελική Βαθμολογία Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών 2012-13 (1ος Όμιλος)» Αρχειοθετήθηκε 2013-04-15 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομποσπονδίας Πετοσφαίρισης.
  14. «Βαθμολογία Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών 2013-14 (1ος Όμιλος)» Αρχειοθετήθηκε 2014-07-12 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομποσπονδίας Πετοσφαίρισης.
  15. «Νέος προπονητής στην ομάδα Βόλεϊ του ΟΦΗ» Αρχειοθετήθηκε 2015-05-05 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο Omilitis.gr, 14 Φεβρουαρίου 2014.
  16. «Πρωταθλήτριες Κρήτης οι γυναίκες του ΟΦΗ», άρθρο στον επίσημο ιστότοπο athlitiko.gr, 18 Απριλίου 2022.
  17. «Στην 3η θέση τα κορίτσια του ΟΦΗ στα μπαράζ ανόδου», άρθρο στον ιστότοπο neakriti.gr, 8 Μαΐου 2022.
  18. Κλειστό Γυμναστήριο «Βαρδινογιάννειου» Αθλητικού Κέντρου Αρχειοθετήθηκε 2017-07-02 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον ιστότοπο Gipeda.gr.
  19. «Παρέμεινε στην Α2 ο ΟΦΗ με υπερπροσπάθεια στην Πάτρα!», άρθρο στον ιστότοπο Gentikoule.gr, 15 Ιουλίου 2012.
  20. «Παρέμεινε στην Α2 πόλο ο ΟΦΗ!», άρθρο στον ιστότοπο Gentikoule.gr, 29 Ιουλίου 2013.
  21. «ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ: Η κλήρωση του πρωταθλήματος Α2 Ανδρών»[νεκρός σύνδεσμος], δελτίο Τύπου στον επίσημο ιστότοπο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, 26 Φεβρουαρίου 2014.
  22. «Οι πρώτοι πυγμάχοι του Ο.Φ.Η.!», ανακοίνωση στον επίσημο ιστότοπο του ερασιτέχνη συλλόγου, 14 Ιουλίου 2022.
  23. «Επίσημο: Η Πυγμαχία το 9ο τμήμα του Ερασιτέχνη Ο.Φ.Η.», άρθρο στον ιστότοπο Gentikoule.gr, 22 Ιουλίου 2022.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημοι ιστότοποι ερασιτέχνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημοι ιστότοποι τμημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αθλητικοί χώροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]