Οχυρώσεις του Κένιγκσμπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Πύργος Ντόνα, ο τελευταίος που παραδόθηκε μετά τον σοβιετικό βομβαρδισμό του Κένιγκσμπεργκ το 1945.[1]

Οι οχυρώσεις της παλαιάς πρωτεύουσας της Ανατολικής Πρωσίας Κένιγκσμπεργκ (σημερινό Καλίνινγκραντ) αποτελούνται από αριθμό αμυντικών τειχών, φρούρια, προμαχώνες, καθώς και άλλες κατασκευές. Συνιστούσαν το Πρώτο και Δεύτερο Τείχος Άμυνας, τα οποία ανεγέρθησαν το διάστημα 1626—1634 και 1843—1859, αντιστοίχως.[2] Το πάχους 15 μέτρων Πρώτο Τείχος ανεγέρθηκε λόγω της ευαλωτότητας του Κένιγκσμπεργκ στη διάρκεια του Πολωνικού-Σουηδικού Πολέμου.[2] Το Δεύτερο Τείχος κατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό στην θέση του πρώτου, το οποίο βρισκόταν σε κακή κατάσταση.[2] Το νέο τείχος περιελάμβανε δώδεκα προμαχώνες, τρία γωνιώδη οχυρώματα, επτά τάφρους και δύο φρούρια, τα οποία ήταν περιτριγυρισμένα από υδάτινη τάφρο.[2] Δέκα τουβλόχτιστες πύλες χρησίμευαν ως είσοδοι και περάσματα κατά μήκος των αμυντικών τειχών και διέθεταν κινητές γέφυρες.[2]

Οι οχυρώσεις του Κένιγκσμπεργκ είχαν ήδη γίνει σε σημαντικό βαθμό ευάλωτες προτού ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, λόγω της ταχείας ανάπτυξης του πυροβολικού.[2] Μετά τις στρατιωτικές αποτυχίες της Ναζιστικής Γερμανίας, ωστόσο, απέκτησαν εκ νέου στρατηγική σημασία (ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της Επέλασης της Ανατολικής Πρωσίας).


Σημαντικότερες οχυρώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αστρονομικός Προμαχώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αστρονομικός Προμαχώνας ανεγέρθηκε την περίοδο μεταξύ 1855-1860 και έλαβε την ονομασία του λόγω της κοντινής του απόστασης από το Αστεροσκοπείο του Κένιγκσμπεργκ.[3] Το τείχος του προμαχώνα κατεδαφίστηκε το 1910.[3] Αργότερα, ο προμαχώνας χρησίμευσε για την προσωρινή στέγαση, για ορισμένο διάστημα, των ρωσικών OMON.[4] Στη συνέχεια, η κατασκευή αγοράστηκε από τον Ρώσο βουλευτή Ασλάνμπουμπα Νιουντιγιουρμπέγκοφ.[4]

Φρούριο Μπρόνσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φρούριο Μπρόνσαρτ (γερμανικά: Bronsart bei Mandein‎‎) ανεγέρθηκε το διάστημα μεταξύ 1875-80 και έλαβε την ονομασία του από τον Στρατηγό Πολ Μπρόνσαρτ φον Σχέλεντορφ. Δεν υπέστη σημαντικές ζημιές στη διάρκεια των στρατιωτικών συγκρούσεων, παραμένοντας σε αρκετά καλή κατάσταση.[3]

Πύργος Ντόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πύργος Ντόνα (γερμανικά: Dohnaturm‎‎) ανεγέρθηκε το 1858 σε νεορωμανικό αρχιτεκτονικό ρυθμό[1] και έλαβε την ονομασία του από τον Φρίντριχ Φέρντιναντ Αλεξάντερ τζου Ντόνα-Σχλόμπιτεν. Μετά την ανακαίνισή του έπειτα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πύργος ξεκίνησε να φιλοξενεί το Μουσείο Κεχριμπαριού.

Φρούριο Φρειδερίκου Γουλιέλμου Α΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φρούριο Βασιλέως Φρειδερίκου Γουλιέλμου Α΄, αρχικά γνωστό ως Κέντναου, είναι το μεγαλύτερο φρούριο του Κένιγκσμπεργκ.[3]

Φρούριο Νάισεναου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διώροφο Φρούριο Νάισεναου έλαβε την ονομασία του από τον Άουγκουστ φον Νάισεναου. Υπέστη σημαντικότατες ζημιές από τα σοβιετικά στρατεύματα στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.[3]

Προμαχώνας Γκρόλμαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανέγερση του προμαχώνα Γκρόλμαν, ο οποίος έλαβε την ονομασία του από τον Στρατηγό Καρλ Βίλχελμ φον Γκρόλμαν, ολοκληρώθηκε το 1851. Ενισχύθηκε με την προσθήκη πυριτιδαποθήκης και καπονιερών εντός των τειχών του και αποτελείτο από τους μικρότερης σημασίας προμαχώνες Όμπερταϊχ και Κούπφερταϊχ.

Φρούριο Πίλαου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατασκευή του πετρόχτιστου Φρουρίου Πίλαου ξεκίνησε στις αρχές του 17ου αιώνα. Το φρούριο έλαβε την τελική του μορφή στις αρχές του 18ου αιώνα.

Φρούριο Στάιν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγάλο σε μέγεθος Φρούριο Στάιν έλαβε την ονομασία του από τον Πρώσο πολιτικό Χένριχ φον Στάιν. Παρέμεινε σε καλύτερη κατάσταση από άλλες οχυρώσεις, καθώς βρισκόταν πιο μακριά από το κύριο μέτωπο των σοβιετικών επιθέσεων στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ελάσσονες οχυρώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φρούριο Μπαρνέκοβ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φρούριο Μπαρνέκοβ είναι ένα από τα μικρότερα φρούρια, το οποίο έχει λάβει την ονομασία του από τον Πρώσο Στρατηγό Άλμπερτ φον Μπαρνέκοβ.[3]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Museums of Kaliningrad». Tourism Kaliningrad. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2011. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 «The Past...». Museum of the World Ocean. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2011. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 «Fortifications». Tourism Kaliningrad. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2011. 
  4. 4,0 4,1 «Asanbuba Banished the OMON Men» (στα Russian). Pravyye Novosti. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2011. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]