Οφθαλμοκαλλυντικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα οφθαλμοκαλλυντικά αποτελούν καλλυντικά προϊόντα νεότερης γενιάς. Προσεγγίζοντας ετυμολογικά την έννοια του οφθαλμοκαλλυντικού, ορίζεται ως το καλλυντικό για τους οφθαλμούς, δηλαδή τα μάτια.

Η ιδέα των οφθαλμοκαλλυντικών έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, όταν οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν μίγματα φυσικών συστατικών για την υγεία και την ομορφιά των ματιών τους. Η ιδέα παρασκευής των οφθαλμοκαλλυντικών, εκ νέου, γεννήθηκε από τις συνθήκες της σύγχρονης ζωής, σε περιβαλλοντικό, αλλά και ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο (stress). Η επίδραση αυτών των παραγόντων υπήρξε αφορμή πολλών και εκτεταμένων κλινικών μελετών. Λόγω του ενδιαφέροντος των ευρημάτων τους, οι έρευνες επεκτάθηκαν μες το χρόνο και συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Τα νέα οφθαλμολογικά στοιχεία παρουσιάζουν επιβαρυντικά για την κατάσταση των ματιών στοιχεία και συγκλίνουν όλο και περισσότερο στην αποδοχή και επιβεβαίωση παλιότερης υπόθεσης και θεωρίας περί οφθαλμογήρανσης. Οι περισσότερες ενοχλήσεις και παθήσεις των ματιών δείχνουν το μεγάλο βαθμό ευαισθησίας τους και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν προ-ενδείξεις για μελλοντικά οφθαλμικά προβλήματα.

Τα οφθαλμοκαλλυντικά αποτελούνται από μείγμα φιλικών προς τα μάτια ουσιών και από ωφέλιμα και αντιοξειδωτικά συστατικά. Ενισχύουν τις φυσικές λειτουργίες των ματιών, προστατεύουν από μολυσματικούς μικροοργανισμούς και βακτήρια. Παρασκευάζονται από φαρμακευτικές εταιρείες και γνωστοποιούνται στον ΕΟΦ για χρήση οφθαλμοκαλλυντική.

Οι μορφές κυκλοφορίας τους είναι ως δάκρυα-σταγόνες ματιών και ως αντιβακτηριακά μαντηλάκια.