Οστροβούλ Μάρε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δορυφορικοί χάρτες του Οστροβούλ Μάρε και της περιοχής

Το Οστροβούλ Μάρε, (μτφ : μεγάλο νησί[1]), (ρουμανικά : Ostrovul Mare[2]) είναι νησί της Ρουμανίας στον ποταμό Δούναβη. Το νησί αποτελεί εθνικό φυσικό καταφύγιο, βιότοπο (Rezervaţia Naturala Ostrovul Mare). Βρίσκεται δίπλα στη Ρουμανική πόλη Καλνοβάτ και τη Βουλγαρική πόλη Βιντίν[3]. Διοικητικά ανήκει στον νομό Ολτέα και βρίσκεται στο βόρειοδυτικό του τμήμα[1].

Στο νησί υπάρχει μια αποικία αναπαραγωγής λαγγόνας (Microcarbo pygmaeus). Τον χειμώνα τα νερά του Δούναβη ανεβαίνουν έως και τρία μέτρα και καλύπτουν μέρος της νησίδας[1]. Το 2007 σε ανασκαφή του μουσείου των Σιδηρών πυλών βρέθηκαν ερείπια χριστιανικής βασιλικής που έχει καταστραφεί από τον 4ο μ.χ. αιώνα[1]. Επίσης σε ανασκαφή βρέθηκε εγκατάσταση λίθινης εποχής και ερείπια ρωμαϊκού οχυρού[1].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Ostrovu Mare - The Alexis Project». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2014. 
  2. National Geospatial-Intelligence Agency, Ostrovul-Mare: Romania
  3. satellite views, Ostrovul Mare, Romania
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Islote Mare της Ισπανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).